RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΥΠΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - Σ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΒΡΟΧΕΣ & ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ


 Ελαφρώς δροσερό και ασταθές ρεύμα αέρα εισέρχεται στην περιοχή μας αύριο Παρασκευή και σε συνδυασμό με μετωπική ύφεση σκάφη αυξάνουν την αστάθεια με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες με το ρίσκο πιο αυξημένο στα ορεινά-ημιορεινά, εσωτερικό αλλά και ανατολικά-νοτιοανατολικά της Λευκωσίας προς επαρχία Λάρνακας-Αμμοχώστου. Τοπικά θα έχουμε εκδήλωση ισχυρής καταιγίδας με χαλαζόπτωση.

Ο Αυλώνας ψυχρών έως δροσερών αερίων μαζών συνεχίζει να επηρεάζει περιοχές βόρειας-βορειοδυτικής-δυτικής και κεντρικής Ευρώπης και εκτείνεται μέχρι περιοχές κεντρικής Μεσογείου. Σε συνδυασμό με χαμηλά βαρομετρικά και μέτωπα κακοκαιρίας ο καιρός στις εκεί περιοχές είναι φθινοπωρινός έως χειμερινός με βροχές και καταιγίδες αλλά και χιόνια στις Άλπεις.

Λόγω μετατόπισης του Αυλώνα λίγο πιο νότια-νοτιοανατολικά αναγκάζει το θερμό ρεύμα αέρα να υποχωρήσει πιο κάτω και έτσι να εκτοπίζεται μερικώς από την δική μας περιοχή προς ανατολικά-νοτιοανατολικά με την θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Όμως ο Αντικυκλώνας σε Αντλαντικό που βρίσκεται θα αποκόψει τον ομφάλιο λώρο του Αυλώνα(μπαίνουν σφήνα υψηλές πιέσεις στα βόρεια) Σάββατο προς Κυριακή με αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε κεντρική Ευρώπη. Αυτή η αποκομμένη λίμνη θα αναγκάσει σε θερμό ρεύμα αέρα να ανηφορίσει από Αφρική προς την δική μας περιοχή με αποτέλεσμα Κυριακή-Δευτέρα να παρατηρηθεί άνοδος θερμοκρασίας στην Κύπρο. Ένα πολύ σύντομο διάστημα αφού από 30 Σεπτέμβρη υποχωρεί και η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή πτώση.


Μια άνοδος που τοπικά στο εσωτερικό μέχρι Δευτέρα φαίνεται να φέρνει θερμοκρασίες 37-38 βαθμούς.

Στο δελτίο σας παρουσιάζω χάρτη με τις πιθανές περιοχές για βροχές και καταιγίδες. Μια προσέγγιση που κάνω εγώ χωρίς πάντα να είναι απόλυτο. Εστιάζω περισσότερο στις περιοχές με μπλέ πλαίσιο ενώ όσο πιο έξω το ρίσκο μειώνεται χωρίς να αποκλείονται κάποιες μπορές σε περιοχές με 25-40%. Αυτές οι περιοχές είναι δυτικά προς περιοχές Ακάμα αλλά και περιοχές της Λάρνακας.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου

Μια ημέρα με ηλιοφάνεια και αναπτύξεις νεφώσεων με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Πιθανές περιοχές ορεινά-ημιορεινά, εσωτερικό περιοχές Λευκωσίας αλλά και ανατολικά-νοτιοανατολικά τμήματα του εσωτερικού προς περιοχές επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου. Ένα μικρό ενδεχόμενο για τοπικές μπόρες σε περιοχές βόρεια της Πάφου προς Ακάμα. Υπάρχει το ρίσκο τοπικά για εκδήλωση ισχυρής καταιγίδας χωρίς να αποκλείεται και χαλαζόπτωση. Το ρίσκο βροχής στο 50-70% σε ορεινά προς εσωτερικό.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 21-22 βαθμούς στα παράλια και 12-14 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό και Λευκωσία. Δυτικά της πόλης στους 32-33 βαθμούς. Στους 29-32 βαθμούς σε παράλιες περιοχές και στους 28-32 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές. Πάνω στα ορεινά στους 22-28 βαθμούς. Θα ανέβει η θερμοκρασία μέχρι τις 1200-1300 ενώ μετά λόγω νεφώσεων θα παρατηρηθεί πτώση στα δυτικά-ορεινά και εσωτερικό. Σε περιοχές με βροχές θα είναι ακόμα πιο κάτω η θερμοκρασία.

Μέτρια τα ποσοστά υγρασίας σε εσωτερικό τις ώρες 11:00-16:00 στο 38-51% ενώ στα παραθαλάσσια λίγο αυξημένη στο 53-67%. Πάνω στα ορεινά στο 60-74%.

Θερμοκρασίες βραδινές ώρες μετά τις 22:00 στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23 βαθμούς στα παράλια και στους 14-15 βαθμούς στα ορεινά.

Ένταση ανέμων 1-2 μποφόρ ενώ στα παραθαλάσσια και έως 3 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες. Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες 2-3 και 3 έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα του νησιού αλλά και δυτικές-βορειοδυτικές περιοχές της Λευκωσίας. Στα νότια-νοτιοανατολικά παράλιες περιοχές επαρχίας Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου αλλά και μέσα στο θαλάσσιο χώρο 4 έως 5 μποφόρ.

Βραδινές ώρες 1-2 και παροδικά έως 3 μποφόρ σε θαλάσσιες περιοχές βόρεια-δυτικά και νότια.

Δυτικοί-Βορειοδυτικοί πρωινές ώρες ενώ. Μεσημέρι με απόγευμα Δυτικοί στα δυτικά σε επαρχία Πάφου, Δυτικοί-Βορειοδυτικοί στα βόρεια-βορειοδυτικά και δυτικές περιοχές της Λευκωσίας ενώ σε παράλιες περιοχές Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου Νοτιοδυτικοί. Στα ανατολικά-νοτιοανατολικά τμήματα του εσωτερικού Νότιοι-Νοτιοδυτικοί.
Βραδινές ώρες Δυτικοί-Βορειοδυτικοί.

Οι άνεμοι σε περιοχές που θα εκδηλώνονται καταιγίδες θα ενισχύονται.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου

Ηλιοφάνεια με χαμηλή νέφωση στα δυτικά αυγινές ώρες ενώ μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικού περιοχές. Το ρίσκο βροχής μειώνεται και είναι μικρό έστω για κάτι τοπικό πάνω στα ορεινά.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19-21 βαθμούς στα παράλια και 11-13 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 32-34 βαθμούς στο εσωτερικό και Λευκωσία. Δυτικά της πόλης στους 32 βαθμούς. Στους 29-31 βαθμούς σε παράλιες περιοχές και στους 28-29 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές. Πάνω στα ορεινά στους 21-27 βαθμούς.

Μέτρια τα ποσοστά υγρασίας σε εσωτερικό τις ώρες 11:00-16:00 στο 37-44% ενώ στα παραθαλάσσια λίγο αυξημένη στο 52-65%. Πάνω στα ορεινά στο 63-76%.

Θερμοκρασίες βραδινές ώρες μετά τις 22:00 στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23 βαθμούς στα παράλια και στους 15 βαθμούς στα ορεινά.

Ένταση ανέμων 1-2 μποφόρ ενώ στα δυτικά παραθαλάσσια και έως 3 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες. Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες 2-3 και 3 έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα του νησιού αλλά και δυτικές-βορειοδυτικές περιοχές της Λευκωσίας. Στα νότια-νοτιοανατολικά παράλιες περιοχές επαρχίας Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου αλλά και μέσα στο θαλάσσιο χώρο 4 έως 5 μποφόρ.

Βραδινές ώρες 1-2 και παροδικά έως 3 μποφόρ.

Δυτικοί-Βορειοδυτικοί πρωινές ώρες. Μεσημέρι με απόγευμα Δυτικοί στα δυτικά σε επαρχία Πάφου, Δυτικοί-Βορειοδυτικοί στα βόρεια-βορειοδυτικά και δυτικές περιοχές της Λευκωσίας ενώ σε παράλιες περιοχές Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου Νοτιοδυτικοί. Στα ανατολικά-νοτιοανατολικά τμήματα του εσωτερικού Νότιοι-Νοτιοδυτικοί.

Βραδινές ώρες Δυτικοί-Βορειοδυτικοί.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.