RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ: Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ


Μια περίκλειστη χώρα στη Νότια Αφρική, η Μποτσουάνα, έχει σημάνει συναγερμό σε όλο τον πλανήτη καθώς εκεί εμφανίστηκε η μετάλλαξη που όπως όλα δείχνουν ήρθε για να εξαφανίσει την Δέλτα.

Ποια είναι όμως αυτή η χώρα; Πως λέγονται οι κάτοικοί της και τι γλώσσα μιλάνε;

Η Μποτσουάνα ή Δημοκρατία της Μποτσουάνας και έχει έκταση 581.730 τ. χλμ. και πληθυσμό 2.410.338 κατοίκων και μάλιστα θεωρείται ως μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες στο κόσμο.

Οι πολίτες της Μποτσουάνα λέγονται Μπατσάνα. Περίπου το 10% του πληθυσμού κατοικεί στην πρωτεύουσα Γκαμπορόνε. Παλαιότερα ήταν βρετανικό προτεκτοράτο και λεγόταν Μπετσουαναλάνδη, όμως, η Μποτσουάνα πήρε το όνομά της όταν έγινε ανεξάρτητη εντός της Κοινοπολιτείας στις 30 Σεπτεμβρίου 1966.

Η οικονομία της χώρας είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομία της Νότιας Αφρικής και σε αυτήν κυριαρχούν τα ορυκτά (κυρίως διαμάντια), ο τουρισμός και η κτηνοτροφία.

Η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό επίπεδη και μέχρι το 70% καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι. Συνορεύει με τη Νότια Αφρική στα νότια και νοτιοανατολικά, τη Ναμίμπια στα δυτικά, τη Ζάμπια στα βόρεια και τη Ζιμπάμπουε στα βορειοανατολικά.

Μεγάλο μέρος της καλύπτεται από άγρια φύση και είναι μαγνήτης για τους τουρίστες. Το 1986 υπήρχαν έξι μεγάλα εθνικά πάρκα και 40 ελεγχόμενες οργανωμένες περιοχές για φωτογραφήσεις και έξι περιοχές για σαφάρι και κυνήγι.

Κάποτε η Μποτσουάνα ήταν μία από τις πιο φτωχές χώρες στο κόσμο, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 70 δολαρίων το χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά μεταμορφώθηκε σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 16.400 δολαρίων το χρόνο το 2013.    newsit