Τα ονόματα που θεωρούνται ως φαβορί για τη διαδοχή του
Ζαχαρία Χρυσοστόμου είναι οι αξιωματικοί που τον ακολουθούν σε ιεραρχία.
Χωρίς να υπάρχει κάποιο δεδομένο, συνηθίζεται τη θέση του Αρχηγού σε τέτοιες περιπτώσεις να αναλαμβάνει ένας από τους Αρχηγούς ή Βοηθούς Αρχηγούς. Ως εκ τούτου τα πιο κάτω ονόματα θεωρούνται ως τα επικρατέστερα για την κούρσα της διαδοχής. Πληροφορίες πάντως θέλουν τον Κύπρο Μιχαηλίδη να θεωρείται ως ο επικρατέστερος για να αναλάβει καθήκοντα.
Κύπρος Μιχαηλίδης
Ο Κύπρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Πάφο το 1957. Αφού υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία, εντάχθηκε στις τάξεις της Αστυνομίας τον Απρίλιο του 1977 ως Ειδικός Αστυφύλακας, ενώ στις 14/5/78 προσλήφθηκε ως Αστυφύλακας. Αφού ολοκλήρωσε τη βασική εκπαίδευση Δοκίμων Αστυφυλάκων στην Αστυνομική Σχολή, αρχικά υπηρέτησε σε διάφορα Τμήματα, Κλάδους και Υπηρεσίες της Αστυνομίας, μεταξύ των οποίων, στο Γραφείο Ασφαλείας του Αρχηγείου Αστυνομίας, τη Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης (Μ.Μ.Α.Δ), τη Μονάδα Προεδρικής Φρουράς, καθώς και την Εισαγγελία Λευκωσίας ως απλός Αστυφύλακας. Στη συνέχεια, υπηρέτησε επί σειρά ετών, στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων της Επαρχίας Λευκωσίας. Το 1990, παρακολούθησε και ολοκλήρωσε με επιτυχία το διετές πρόγραμμα εκμάθησης της Τουρκικής γλώσσας στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, υπηρετώντας στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. Κατέχει επίσης πιστοποιητικό πολύ καλής γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας.
Προήχθη στο βαθμό του Λοχία το 1990 και για μεγάλο χρονικό διάστημα, (1993-1999) εργάστηκε ως εκπαιδευτής στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, έχοντας την ευθύνη της ετοιμασίας και διδασκαλίας ειδικευμένων μαθημάτων που προσφέρονται στα μέλη της Αστυνομίας. Από το Δεκέμβρη του 1999, υπηρέτησε με το βαθμό του Υπαστυνόμου, στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου Αστυνομίας, αναλαμβάνοντας ανακριτικά καθήκοντα και διερευνώντας σοβαρότατα εγκλήματα ανά το παγκύπριο.
Το 2003 διετέλεσε Υπεύθυνος του Κλάδου Εισαγγελίας της Επαρχίας Λευκωσίας φέροντας πλέον το βαθμό του Ανώτερου Υπαστυνόμου στον οποίο προήχθη τον ίδιο χρόνο. Έχοντας την εμπειρία στην εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων και αφού παρακολούθησε σωρεία σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό τοποθετήθηκε το ίδιο έτος, στο σημαντικότατο πόστο του Υπεύθυνου του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Επαρχίας Λευκωσίας.Το 2005, αφού προήχθη στο βαθμό του Αστυνόμου Β΄ διορίστηκε Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής (Επιχειρήσεων) της Επαρχίας Λευκωσίας, θέση την οποία κατείχε μέχρι τον Ιούνιο του 2007. Τον Οκτώβριο του 2006 προήχθη σε Αστυνόμο Α΄ και στις 23.1.2009 σε Ανώτερο Αστυνόμο. Από τις αρχές Ιουλίου του 2007 μέχρι τις 23/6/2014 (για περίοδο επτά χρόνων), υπηρέτησε ως Αστυνομικός Διευθυντής της Επαρχίας Λευκωσίας, έχοντας το συντονισμό και την εποπτεία του μεγαλύτερου αριθμού Αστυνομικών Σταθμών Υπαίθρου και Πόλεως, Κλάδων και Τμημάτων, διοικώντας το πολυπληθέστερο και μεγαλύτερο Τμήμα της Αστυνομίας. Τον Ιούνιο του 2011 απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών “Police Management” από το Middlesex University of London, με τη μέθοδο Work Base Learning Studies. Στις 23/6/2014 τοποθετήθηκε ως Αστυνομικός Διευθυντής Επαρχίας Λεμεσού μέχρι την ημερομηνία προαγωγής του στο βαθμό του Β’ Αρχηγού την 1/3/2016. Από την ίδια ημερομηνία ορίστηκε Β’ Αρχηγός Υποστήριξης, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.Διετέλεσε για αρκετά χρόνια Ταμίας, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Κύπρου (Α.Ε.Α.Κ.) της οποίας είναι Επίτιμος Πρόεδρος, καθώς και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ανωτέρων Αξιωματικών Κύπρου (Σ.Α.Α.Κ.).Εκπροσώπησε την Κυπριακή Αστυνομία σε αρκετά συνέδρια και σεμινάρια, τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Είναι νυμφευμένος με την Μαρία Μιχαηλίδη και έχουν δύο γιους, 34 και 30 χρονών.
Στυλιανός Παπαθεοδώρου
Ο Στυλιανός Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1971 και μεγάλωσε σε μία πολυμελή οικογένεια ιερωμένου. Κατάγεται από το κατεχόμενο χωριό, Κυρά της Μόρφου, ενώ τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε ένα χωριό κοντά στη Λευκωσία, το Μένοικο. Από την πρόσληψη του στην Αστυνομία το 1990, υπηρέτησε σε διάφορα Τμήματα και Υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων, στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, στην Εισαγγελία Λευκωσίας, στην Αστυνομική Ακαδημία, στο Γραφείο του Αρχηγού Αστυνομίας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, καθώς στο Τμήμα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Κατά τα τελευταία εννιά χρόνια διετέλεσε Διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας.
Είναι κάτοχος Πτυχίου Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει επιτύχει στις Εξετάσεις Νομικού Συμβουλίου. Κατέχει επίσης Μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κύπρου και είναι απόφοιτος της Ακαδημίας του FBI.
Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει αρκετές εκπαιδεύσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό που αφορούν θέματα ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων, ασφάλειας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθοράς, τρομοκρατίας, οργάνωσης κ.α. Εκπροσώπησε την Κυπριακή Αστυνομία σε αρκετά συνέδρια και σεμινάρια, τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε τον γενικό συντονιστικό ρόλο για την προετοιμασία και την υλοποίηση των δράσεων και δραστηριοτήτων της Αστυνομίας. Ανέπτυξε ποικίλες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες με απώτερο στόχο την προώθηση της Αστυνομίας Κύπρου.
Είχε επίσης τον συντονισμό όσον αφορά την ετοιμασία μελετών για την ισότητα μεταξύ των δυο φύλων στην Αστυνομία Κύπρου – αντιλήψεις αντρών και γυναικών αστυνομικών, για το όριο αφυπηρέτησης στην Αστυνομία, για την τροποποίηση Νόμου και Κανονισμών για την Αστυνομία και εισηγήσεων για αναθεώρηση του ποινικού κώδικα.
Όραμα του η δημιουργία ενός οργανισμού που θα εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στον κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας προασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρεπή αντιμετώπιση καθενός ξεχωριστά. Με σκληρή δουλειά, από όλα τα μέλη της Αστυνομίας, και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία και η εκπαίδευση/επιμόρφωση θα επιτευχθούν οι πιο πάνω στόχοι.
Είναι νυμφευμένος με την Άννη Παπαθεοδώρου και έχει τρία παιδιά, ηλικίας 24, 21 και 15 ετών.
Χριστάκης Μαυρή
Γεννήθηκε στις 14/10/1959 στην Άσσια Αμμοχώστου, όπου και κατοικούσε μέχρι και το 1974. Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας και την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου προσλήφθηκε το 1984, στην Αστυνομία Κύπρου.
Αμέσως μετά την ένταξή του στο Αστυνομικό Σώμα, παρακολούθησε και συμπλήρωσε το πρόγραμμα εκπαίδευσης Δοκίμων Αστυνομικών, καταλαμβάνοντας τη θέση του πρωτεύσαντος της σειράς του.
Ακολούθως υπηρέτησε στον Κλάδο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου και στη συνέχεια ως Δημόσιος Κατήγορος στην Λευκωσία. Προήχθηκε σε Λοχία το 1992 και το 1998 σε Υπαστυνόμο. Στη συνέχεια φοίτησε για ένα ακαδημαϊκό έτος στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας όπου αποφοίτησε με άριστα.
Το 2002 προήχθηκε σε Ανώτερο Υπαστυνόμο, το 2005 σε Αστυνόμο Β΄, το 2006 σε Αστυνόμο Α΄ και το 2009 σε Ανώτερο Αστυνόμο.
Υπηρέτησε επίσης στο Γραφείο Αρχηγού Αστυνομίας, ως εκπαιδευτής στην ΑΑΚ, Υπεύθυνος Εισαγγελίας Αρχηγείου, Υπεύθυνος Εισαγγελίας Λευκωσίας, Υπεύθυνος Πόλεως και Προαστίων Λευκωσίας, Βοηθός Δ/ντής Λευκωσίας, Υποδιοικητής ΑΑΚ και από το 2009 υπηρετούσε ως Δ/ντής του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου, μέχρι την προαγωγή του σε Βοηθό Αρχηγό την 01/03/2016.
Κατά το 2007 και το 2009 διορίστηκε επιπρόσθετα με τα καθήκοντα του και ως Αναπλ. Δ/ντής των Κεντρικών Φυλακών.
Συμμετείχε σε αρκετές εκπαιδεύσεις ποικίλης θεματολογίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Διετέλεσε για αρκετά χρόνια μέλος της Επιτροπής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αστυνομικών.
Επίσης από το 2009 είναι διορισμένος από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Μέλος του Συμβουλίου Εγκληματικότητας.
Είναι νυμφευμένος και έχει τρία παιδία.
Δημήτρης Δημητρίου
Ο Δημήτρης Δημητρίου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1963. Εντάχθηκε στις τάξεις της Αστυνομίας τον Ιούλιο του 1984 και αφού ολοκλήρωσε τη βασική εκπαίδευση Δοκίμων Αστυφυλάκων στην Αστυνομική σχολή και τη Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης, υπηρέτησε σε διάφορα Τμήματα, Κλάδους και Υπηρεσίες της Αστυνομίας, όπως στη Μονάδα Προεδρικής Φρουράς, στο Τμήμα Μελετών & Ανάπτυξης του Αρχηγείου Αστυνομίας, στο Επιτελικό Γραφείο Αρχηγού Αστυνομίας, στο Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων ως Υπεύθυνος, στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας ως Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής, στοΤμήμα Τροχαίας Αρχηγείου ως Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής και μετέπειτα ως Διευθυντής. Διετέλεσε επίσης Αστυνομικός Διευθυντής στην Επαρχία Λευκωσίας καθώς και Διευθυντής στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης & Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας. Προήχθηκε στον βαθμό του Λοχία τον Φεβρουάριο του 1994, τον Ιανουάριο του 1999 στον βαθμό του Υπαστυνόμου και τον Σεπτέμβριο του 2003 στον βαθμό του Ανώτερου Υπαστυ- νόμου. Τον Οκτώβριο του 2006 προήχθηκε στον βαθμό του Αστυνόμου Β΄ και τον Απρίλιο του 2008 στον βαθμό του Αστυνόμου Α’. Στον βαθμό του Ανώτερου Αστυνόμου προήχθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και από τον Αύγουστο του 2017 φέρει τον βαθμό του Βοηθού Αρχηγού.
Είναι κάτοχος πτυχίου στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, από το οποίο απέκτησε τον τίτλο Bachelor of Law. Κατέχει επίσης Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων του Μεσογειακού Ινστιτούτου Διεύθυνσης (Μ.Ι.Μ.) και Master of Arts με εξειδίκευση στον Στρατηγικό Σχεδιασμό από το Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου. Περαιτέρω, κατέχει Πιστοποιητικό Διερεύνησης και Αναπαράστασης Τροχαίων Δυστυχημάτων, το οποίο απέκτησε με υποτροφία, από το Northwestern University, των Η.Π.Α. Έχει οργανώσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων, στα πλείστα των οποίων συμμετείχε και ως διδάσκων. Έχει επίσης δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά, δεκάδες άρθρα για γενικά θέματα της Αστυνομίας, ιδιαίτερα όμως για θέματα τροχαίας και οδικής ασφάλειας. Έχει παρακολουθήσει σωρεία σεμιναρίων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, σε θέματα διοίκησης, οδικής ασφάλειας, καταστάσεων κρίσεως, διαπραγματεύσεις ομήρων, κλπ.
Μεταξύ άλλων, είναι Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος Λευκωσίας και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Τμήματος και του Διεθνούς Συνδέσμου Αστυνομικών (International Police Association – I.P.A.). Το 2012 εκλέγηκε ως Εσωτερικός Ελεγκτής (Internal Auditor) του Διεθνούς Συνδέσμου Αστυνομικών, θέση στην οποία επανεκλέγηκε και το 2015. Είναι επίσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανώτερων Αξιωματικών και μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Αγ. Ειρήνης και της Αγίας του Θεού Σοφίας (της Αστυνομίας). Το 2017 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως μέλος της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου. Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Αστυνομικού Δικτύου Τροχαίας TISPOL, μέλος των Διεθνών Επιτροπών για Επαγγελματικά και Κοινωνικά Θέματα του Διεθνούς Συνδέσμου Αστυνομικών, μέλος της Επιτροπής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αστυνομιών (ΣΤΑΚ), Ταμίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Κύπρου (ΑΕΑΚ), Γραμματέας του Συνδέσμου Ανωτέρων Αξιωματικών και μέλος της Ομάδας Εργασίας ετοιμασίας Παγκύπριου Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια (2002-2006), που ετοιμάστηκε από το ΕΤΕΚ σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι νυμφευμένος με την Ελένη Δημητρίου με την οποία έχουν τρία παιδιά.
Ανδρέας Κουσιουμής
Ο Ανδρέας Κουσιουμής γεννήθηκε στις 30/11/1961 στο χωριό Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου, όπου και διέμενε με την οικογένεια του μέχρι την τούρκικη εισβολή του 1974. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία (1979 – 1981) ως Αξιωματικός στις Δυνάμεις Καταδρομών.
Τον Αύγουστο του 1983 εντάχθηκε στις τάξεις της Αστυνομίας ως Ειδικός Αστυνομικός και την 01/01/1984 προσελήφθη ως Αστυφύλακας. Κατά τη διάρκεια του ιδίου έτους, παρακολούθησε τη Βασική Εκπαίδευση Δοκίμων Αστυφυλάκων και αποφοίτησε πρωτεύσας. Τρία χρόνια αργότερα, το 1987, παρακολούθησε το πρόγραμμα μονιμοποίησης της σειράς του, όπου πρώτευσε και πάλι.
Τον Ιούλιο του 1990, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, πρώτευσε και βραβεύθηκε με το επαμειβόμενο κύπελλο της Αστυνομίας, ως ο καλύτερος αστυφύλακας της χρονιάς. Τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, προήχθη στο βαθμό του Λοχία. Ακολούθως υπηρέτησε στην Μ.Μ.Α.Δ, στην Υ.Α.&Μ. και στο Τ.Α.Ε, όπου τον Ιανουάριο του 1997 προήχθη στο βαθμό του Υπαστυνόμου. Στη συνέχεια υπηρέτησε στον Ο.Π.Ε., στο Τ.Α.Ε., στην Υ.ΚΑ.Ν. και στην Α.Α.Κ., όπου τον Ιούλιο του 2002, προήχθη στο βαθμό του Ανώτερου Υπαστυνόμου. Τον Αύγουστο του 2004, προήχθη σε Αστυνόμο Β’, τον Νοέμβριο του 2005 σε Αστυνόμο Α’ και τον Ιανουάριο του 2007 σε Ανώτερο Αστυνόμο.
Διετέλεσε μεταξύ άλλων Διοικητής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, επί σειρά ετών Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού, Διευθυντής της νεοσύστατης Διεύθυνσης Επαγγελματικών Προτύπων Επιθεωρήσεως και Ελέγχου και Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου μέχρι τις 26/08/2016, που προήχθη στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας.
Φοίτησε στην Εθνική Ακαδημία του FBI και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδος όπου αποφοίτησε και στις δύο περιπτώσεις με άριστα. Παρακολούθησε επίσης αριθμό εκπαιδεύσεων/σεμιναρίων για διάφορα αστυνομικά και άλλα θέματα, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Εκπροσώπησε επίσης την Κυπριακή Αστυνομία σε αρκετά συνέδρια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Όραμα του η εξέλιξη της Αστυνομίας σε ένα Οργανισμό, που θα παρέχει αποτελεσματική αστυνόμευση, θα εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη, θα εμπεδώνει στο κοινό το αίσθημα ασφάλειας και επαρκούς αστυνόμευσης και θα του εξασφαλίζει ταυτόχρονα, ισονομία και ισοπολιτεία.
Είναι νυμφευμένος και πατέρας πέντε παιδιών. cyprustimes
ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ - ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66
(ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)
Ζαχαρία Χρυσοστόμου είναι οι αξιωματικοί που τον ακολουθούν σε ιεραρχία.
Χωρίς να υπάρχει κάποιο δεδομένο, συνηθίζεται τη θέση του Αρχηγού σε τέτοιες περιπτώσεις να αναλαμβάνει ένας από τους Αρχηγούς ή Βοηθούς Αρχηγούς. Ως εκ τούτου τα πιο κάτω ονόματα θεωρούνται ως τα επικρατέστερα για την κούρσα της διαδοχής. Πληροφορίες πάντως θέλουν τον Κύπρο Μιχαηλίδη να θεωρείται ως ο επικρατέστερος για να αναλάβει καθήκοντα.
Κύπρος Μιχαηλίδης
Ο Κύπρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Πάφο το 1957. Αφού υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία, εντάχθηκε στις τάξεις της Αστυνομίας τον Απρίλιο του 1977 ως Ειδικός Αστυφύλακας, ενώ στις 14/5/78 προσλήφθηκε ως Αστυφύλακας. Αφού ολοκλήρωσε τη βασική εκπαίδευση Δοκίμων Αστυφυλάκων στην Αστυνομική Σχολή, αρχικά υπηρέτησε σε διάφορα Τμήματα, Κλάδους και Υπηρεσίες της Αστυνομίας, μεταξύ των οποίων, στο Γραφείο Ασφαλείας του Αρχηγείου Αστυνομίας, τη Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης (Μ.Μ.Α.Δ), τη Μονάδα Προεδρικής Φρουράς, καθώς και την Εισαγγελία Λευκωσίας ως απλός Αστυφύλακας. Στη συνέχεια, υπηρέτησε επί σειρά ετών, στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων της Επαρχίας Λευκωσίας. Το 1990, παρακολούθησε και ολοκλήρωσε με επιτυχία το διετές πρόγραμμα εκμάθησης της Τουρκικής γλώσσας στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, υπηρετώντας στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. Κατέχει επίσης πιστοποιητικό πολύ καλής γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας.
Προήχθη στο βαθμό του Λοχία το 1990 και για μεγάλο χρονικό διάστημα, (1993-1999) εργάστηκε ως εκπαιδευτής στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, έχοντας την ευθύνη της ετοιμασίας και διδασκαλίας ειδικευμένων μαθημάτων που προσφέρονται στα μέλη της Αστυνομίας. Από το Δεκέμβρη του 1999, υπηρέτησε με το βαθμό του Υπαστυνόμου, στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου Αστυνομίας, αναλαμβάνοντας ανακριτικά καθήκοντα και διερευνώντας σοβαρότατα εγκλήματα ανά το παγκύπριο.
Το 2003 διετέλεσε Υπεύθυνος του Κλάδου Εισαγγελίας της Επαρχίας Λευκωσίας φέροντας πλέον το βαθμό του Ανώτερου Υπαστυνόμου στον οποίο προήχθη τον ίδιο χρόνο. Έχοντας την εμπειρία στην εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων και αφού παρακολούθησε σωρεία σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό τοποθετήθηκε το ίδιο έτος, στο σημαντικότατο πόστο του Υπεύθυνου του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Επαρχίας Λευκωσίας.Το 2005, αφού προήχθη στο βαθμό του Αστυνόμου Β΄ διορίστηκε Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής (Επιχειρήσεων) της Επαρχίας Λευκωσίας, θέση την οποία κατείχε μέχρι τον Ιούνιο του 2007. Τον Οκτώβριο του 2006 προήχθη σε Αστυνόμο Α΄ και στις 23.1.2009 σε Ανώτερο Αστυνόμο. Από τις αρχές Ιουλίου του 2007 μέχρι τις 23/6/2014 (για περίοδο επτά χρόνων), υπηρέτησε ως Αστυνομικός Διευθυντής της Επαρχίας Λευκωσίας, έχοντας το συντονισμό και την εποπτεία του μεγαλύτερου αριθμού Αστυνομικών Σταθμών Υπαίθρου και Πόλεως, Κλάδων και Τμημάτων, διοικώντας το πολυπληθέστερο και μεγαλύτερο Τμήμα της Αστυνομίας. Τον Ιούνιο του 2011 απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών “Police Management” από το Middlesex University of London, με τη μέθοδο Work Base Learning Studies. Στις 23/6/2014 τοποθετήθηκε ως Αστυνομικός Διευθυντής Επαρχίας Λεμεσού μέχρι την ημερομηνία προαγωγής του στο βαθμό του Β’ Αρχηγού την 1/3/2016. Από την ίδια ημερομηνία ορίστηκε Β’ Αρχηγός Υποστήριξης, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.Διετέλεσε για αρκετά χρόνια Ταμίας, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Κύπρου (Α.Ε.Α.Κ.) της οποίας είναι Επίτιμος Πρόεδρος, καθώς και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ανωτέρων Αξιωματικών Κύπρου (Σ.Α.Α.Κ.).Εκπροσώπησε την Κυπριακή Αστυνομία σε αρκετά συνέδρια και σεμινάρια, τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Είναι νυμφευμένος με την Μαρία Μιχαηλίδη και έχουν δύο γιους, 34 και 30 χρονών.
Στυλιανός Παπαθεοδώρου
Είναι κάτοχος Πτυχίου Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει επιτύχει στις Εξετάσεις Νομικού Συμβουλίου. Κατέχει επίσης Μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κύπρου και είναι απόφοιτος της Ακαδημίας του FBI.
Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει αρκετές εκπαιδεύσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό που αφορούν θέματα ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων, ασφάλειας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθοράς, τρομοκρατίας, οργάνωσης κ.α. Εκπροσώπησε την Κυπριακή Αστυνομία σε αρκετά συνέδρια και σεμινάρια, τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε τον γενικό συντονιστικό ρόλο για την προετοιμασία και την υλοποίηση των δράσεων και δραστηριοτήτων της Αστυνομίας. Ανέπτυξε ποικίλες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες με απώτερο στόχο την προώθηση της Αστυνομίας Κύπρου.
Είχε επίσης τον συντονισμό όσον αφορά την ετοιμασία μελετών για την ισότητα μεταξύ των δυο φύλων στην Αστυνομία Κύπρου – αντιλήψεις αντρών και γυναικών αστυνομικών, για το όριο αφυπηρέτησης στην Αστυνομία, για την τροποποίηση Νόμου και Κανονισμών για την Αστυνομία και εισηγήσεων για αναθεώρηση του ποινικού κώδικα.
Όραμα του η δημιουργία ενός οργανισμού που θα εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στον κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας προασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρεπή αντιμετώπιση καθενός ξεχωριστά. Με σκληρή δουλειά, από όλα τα μέλη της Αστυνομίας, και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία και η εκπαίδευση/επιμόρφωση θα επιτευχθούν οι πιο πάνω στόχοι.
Είναι νυμφευμένος με την Άννη Παπαθεοδώρου και έχει τρία παιδιά, ηλικίας 24, 21 και 15 ετών.
Χριστάκης Μαυρή
Γεννήθηκε στις 14/10/1959 στην Άσσια Αμμοχώστου, όπου και κατοικούσε μέχρι και το 1974. Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας και την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου προσλήφθηκε το 1984, στην Αστυνομία Κύπρου.
Αμέσως μετά την ένταξή του στο Αστυνομικό Σώμα, παρακολούθησε και συμπλήρωσε το πρόγραμμα εκπαίδευσης Δοκίμων Αστυνομικών, καταλαμβάνοντας τη θέση του πρωτεύσαντος της σειράς του.
Ακολούθως υπηρέτησε στον Κλάδο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου και στη συνέχεια ως Δημόσιος Κατήγορος στην Λευκωσία. Προήχθηκε σε Λοχία το 1992 και το 1998 σε Υπαστυνόμο. Στη συνέχεια φοίτησε για ένα ακαδημαϊκό έτος στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας όπου αποφοίτησε με άριστα.
Το 2002 προήχθηκε σε Ανώτερο Υπαστυνόμο, το 2005 σε Αστυνόμο Β΄, το 2006 σε Αστυνόμο Α΄ και το 2009 σε Ανώτερο Αστυνόμο.
Υπηρέτησε επίσης στο Γραφείο Αρχηγού Αστυνομίας, ως εκπαιδευτής στην ΑΑΚ, Υπεύθυνος Εισαγγελίας Αρχηγείου, Υπεύθυνος Εισαγγελίας Λευκωσίας, Υπεύθυνος Πόλεως και Προαστίων Λευκωσίας, Βοηθός Δ/ντής Λευκωσίας, Υποδιοικητής ΑΑΚ και από το 2009 υπηρετούσε ως Δ/ντής του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου, μέχρι την προαγωγή του σε Βοηθό Αρχηγό την 01/03/2016.
Κατά το 2007 και το 2009 διορίστηκε επιπρόσθετα με τα καθήκοντα του και ως Αναπλ. Δ/ντής των Κεντρικών Φυλακών.
Συμμετείχε σε αρκετές εκπαιδεύσεις ποικίλης θεματολογίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Διετέλεσε για αρκετά χρόνια μέλος της Επιτροπής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αστυνομικών.
Επίσης από το 2009 είναι διορισμένος από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Μέλος του Συμβουλίου Εγκληματικότητας.
Είναι νυμφευμένος και έχει τρία παιδία.
Δημήτρης Δημητρίου
Ο Δημήτρης Δημητρίου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1963. Εντάχθηκε στις τάξεις της Αστυνομίας τον Ιούλιο του 1984 και αφού ολοκλήρωσε τη βασική εκπαίδευση Δοκίμων Αστυφυλάκων στην Αστυνομική σχολή και τη Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης, υπηρέτησε σε διάφορα Τμήματα, Κλάδους και Υπηρεσίες της Αστυνομίας, όπως στη Μονάδα Προεδρικής Φρουράς, στο Τμήμα Μελετών & Ανάπτυξης του Αρχηγείου Αστυνομίας, στο Επιτελικό Γραφείο Αρχηγού Αστυνομίας, στο Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων ως Υπεύθυνος, στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας ως Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής, στοΤμήμα Τροχαίας Αρχηγείου ως Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής και μετέπειτα ως Διευθυντής. Διετέλεσε επίσης Αστυνομικός Διευθυντής στην Επαρχία Λευκωσίας καθώς και Διευθυντής στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης & Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας. Προήχθηκε στον βαθμό του Λοχία τον Φεβρουάριο του 1994, τον Ιανουάριο του 1999 στον βαθμό του Υπαστυνόμου και τον Σεπτέμβριο του 2003 στον βαθμό του Ανώτερου Υπαστυ- νόμου. Τον Οκτώβριο του 2006 προήχθηκε στον βαθμό του Αστυνόμου Β΄ και τον Απρίλιο του 2008 στον βαθμό του Αστυνόμου Α’. Στον βαθμό του Ανώτερου Αστυνόμου προήχθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και από τον Αύγουστο του 2017 φέρει τον βαθμό του Βοηθού Αρχηγού.
Είναι κάτοχος πτυχίου στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, από το οποίο απέκτησε τον τίτλο Bachelor of Law. Κατέχει επίσης Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων του Μεσογειακού Ινστιτούτου Διεύθυνσης (Μ.Ι.Μ.) και Master of Arts με εξειδίκευση στον Στρατηγικό Σχεδιασμό από το Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου. Περαιτέρω, κατέχει Πιστοποιητικό Διερεύνησης και Αναπαράστασης Τροχαίων Δυστυχημάτων, το οποίο απέκτησε με υποτροφία, από το Northwestern University, των Η.Π.Α. Έχει οργανώσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων, στα πλείστα των οποίων συμμετείχε και ως διδάσκων. Έχει επίσης δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά, δεκάδες άρθρα για γενικά θέματα της Αστυνομίας, ιδιαίτερα όμως για θέματα τροχαίας και οδικής ασφάλειας. Έχει παρακολουθήσει σωρεία σεμιναρίων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, σε θέματα διοίκησης, οδικής ασφάλειας, καταστάσεων κρίσεως, διαπραγματεύσεις ομήρων, κλπ.
Μεταξύ άλλων, είναι Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος Λευκωσίας και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Τμήματος και του Διεθνούς Συνδέσμου Αστυνομικών (International Police Association – I.P.A.). Το 2012 εκλέγηκε ως Εσωτερικός Ελεγκτής (Internal Auditor) του Διεθνούς Συνδέσμου Αστυνομικών, θέση στην οποία επανεκλέγηκε και το 2015. Είναι επίσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανώτερων Αξιωματικών και μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Αγ. Ειρήνης και της Αγίας του Θεού Σοφίας (της Αστυνομίας). Το 2017 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως μέλος της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου. Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Αστυνομικού Δικτύου Τροχαίας TISPOL, μέλος των Διεθνών Επιτροπών για Επαγγελματικά και Κοινωνικά Θέματα του Διεθνούς Συνδέσμου Αστυνομικών, μέλος της Επιτροπής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αστυνομιών (ΣΤΑΚ), Ταμίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Κύπρου (ΑΕΑΚ), Γραμματέας του Συνδέσμου Ανωτέρων Αξιωματικών και μέλος της Ομάδας Εργασίας ετοιμασίας Παγκύπριου Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια (2002-2006), που ετοιμάστηκε από το ΕΤΕΚ σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι νυμφευμένος με την Ελένη Δημητρίου με την οποία έχουν τρία παιδιά.
Ανδρέας Κουσιουμής
Ο Ανδρέας Κουσιουμής γεννήθηκε στις 30/11/1961 στο χωριό Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου, όπου και διέμενε με την οικογένεια του μέχρι την τούρκικη εισβολή του 1974. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία (1979 – 1981) ως Αξιωματικός στις Δυνάμεις Καταδρομών.
Τον Αύγουστο του 1983 εντάχθηκε στις τάξεις της Αστυνομίας ως Ειδικός Αστυνομικός και την 01/01/1984 προσελήφθη ως Αστυφύλακας. Κατά τη διάρκεια του ιδίου έτους, παρακολούθησε τη Βασική Εκπαίδευση Δοκίμων Αστυφυλάκων και αποφοίτησε πρωτεύσας. Τρία χρόνια αργότερα, το 1987, παρακολούθησε το πρόγραμμα μονιμοποίησης της σειράς του, όπου πρώτευσε και πάλι.
Τον Ιούλιο του 1990, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, πρώτευσε και βραβεύθηκε με το επαμειβόμενο κύπελλο της Αστυνομίας, ως ο καλύτερος αστυφύλακας της χρονιάς. Τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, προήχθη στο βαθμό του Λοχία. Ακολούθως υπηρέτησε στην Μ.Μ.Α.Δ, στην Υ.Α.&Μ. και στο Τ.Α.Ε, όπου τον Ιανουάριο του 1997 προήχθη στο βαθμό του Υπαστυνόμου. Στη συνέχεια υπηρέτησε στον Ο.Π.Ε., στο Τ.Α.Ε., στην Υ.ΚΑ.Ν. και στην Α.Α.Κ., όπου τον Ιούλιο του 2002, προήχθη στο βαθμό του Ανώτερου Υπαστυνόμου. Τον Αύγουστο του 2004, προήχθη σε Αστυνόμο Β’, τον Νοέμβριο του 2005 σε Αστυνόμο Α’ και τον Ιανουάριο του 2007 σε Ανώτερο Αστυνόμο.
Διετέλεσε μεταξύ άλλων Διοικητής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, επί σειρά ετών Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού, Διευθυντής της νεοσύστατης Διεύθυνσης Επαγγελματικών Προτύπων Επιθεωρήσεως και Ελέγχου και Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου μέχρι τις 26/08/2016, που προήχθη στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας.
Φοίτησε στην Εθνική Ακαδημία του FBI και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδος όπου αποφοίτησε και στις δύο περιπτώσεις με άριστα. Παρακολούθησε επίσης αριθμό εκπαιδεύσεων/σεμιναρίων για διάφορα αστυνομικά και άλλα θέματα, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Εκπροσώπησε επίσης την Κυπριακή Αστυνομία σε αρκετά συνέδρια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Όραμα του η εξέλιξη της Αστυνομίας σε ένα Οργανισμό, που θα παρέχει αποτελεσματική αστυνόμευση, θα εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη, θα εμπεδώνει στο κοινό το αίσθημα ασφάλειας και επαρκούς αστυνόμευσης και θα του εξασφαλίζει ταυτόχρονα, ισονομία και ισοπολιτεία.
Είναι νυμφευμένος και πατέρας πέντε παιδιών. cyprustimes
ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ - ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66
(ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)