RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

ΑΛΛΑΓΗ SAFEPASS Ή ΞΕΚΙΝΑ ΠΟΛΕΜΟΣ


Βράζει ο κόσμος της εστίασης και αναψυχής λόγω του βάρους του ελέγχου του SafePass από τους ίδιους αντί από κρατικά όργανα, με τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου να είναι καθοριστική για τον τρόπο που θα αντιδράσουν.

Οι ιδιοκτήτες υποστατικών είναι στην κυριολεξία με το ένα πόδι στους δρόμους και αν δεν γίνουν αλλαγές από την Κυβέρνηση, τότε από την Παρασκευή θ’ αρχίσουν ανά επαρχία οι κινητοποιήσεις. Όπως εξαγγέλθηκε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) τα μέτρα θα επεκταθούν στα αεροδρόμια με κλείσιμο δρόμων, ενώ γίνονται και εισηγήσεις για εργοδότηση ανέργων που να προβαίνουν στον έλεγχο για το SafePass. 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας θα θέσει σήμερα το θέμα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, ωστόσο δεν αναμένονται αλλαγές ή αποφάσεις τέτοιες που να αλλάζουν τα δεδομένα, αφού θεωρείται ότι έτσι γίνεται πιο ολοκληρωμένος έλεγχος των θαμώνων ενός υποστατικού, αντί με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους της Αστυνομίας. Δεν αποκλείεται πάντως, ο υπουργός Υγείας να δει ξανά τους εκπροσώπους του ΠΑΣΙΚΑ για διευκρινήσεις. 

Χθες, ο γ.γ. του Συνδέσμου Φάνος Λεβέντης ανέφερε ότι «για μας ο ρόλος μας σε αυτή την πρόνοια του διατάγματος δεν μπορεί να είναι οποιοσδήποτε άλλος εκτός από υποστηρικτικός», προσθέτοντας ότι πρέπει η Αστυνομία ή άλλοι εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί του κράτους, να εισέρχονται στους χώρους μας με διακριτικότητα και ευγένεια και να ασκούν δειγματοληπτικούς ελέγχους. Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε μια προσπάθεια να μην χαλάσει η εικόνα της Αστυνομίας έχει μεταφερθεί αυτό το βάρος σε μας με αποτέλεσμα να ζήσουμε τις προστριβές τις προηγούμενες ημέρες με τους φίλους μας που επισκέπτονται τους χώρους μας εδώ και χρόνια, πρόσθεσε. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι εάν η πολιτεία επιμένει σε αυτή την πρόνοια «τότε ενδεχομένως να μας επιδοτήσει αναλογικά κάποιο προσωπικό για να το εργοδοτήσουμε και να είναι αποκλειστικά αυτή η ευθύνη του συγκεκριμένου προσωπικού, προσθέτοντας ότι αυτό θα εξυπηρετούσε και το Υπουργείο Εργασίας καθώς «αυτόματα θα εργοδοτείτο και ένας πολύ σημαντικός αριθμός ανέργων.  

Ο κ. Λεβέντης είπε ότι ο ΠΑΣΙΚΑ θα αναμένει την επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για να αλλάξει η πρόνοια του διατάγματος με ένα τέτοιο τρόπο, όπως είπε, που θα διασκεδάζει πλήρως τις ανησυχίες μας και σίγουρα όχι με τον τρόπο που κάποιες οργανώσεις εισηγήθηκαν στον υπουργό Υγείας». Απέρριψε επίσης την εισήγηση της ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, σύμφωνα με την οποία να μην καταγγέλλονται οι επιχειρηματίες, αν μια παρέα πελατών εισέλθουν σε ένα κέντρο αναψυχής και αρνηθούν να παρουσιάσουν τα αναγκαία έγγραφα και δεν θέλουν να φύγουν από το χώρο μπορούν να κάτσουν σε ένα τραπέζι, να μην τους σερβίρουμε, και να προχωρήσουμε σε καταγγελία στην Αστυνομία. «Θα μας πιάσουν όλοι στο δούλεμα και θα έρχονται στους χώρους μας να κάνουν χαβαλέ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα να τα δηλώνουν σοβαρές οργανώσεις».

Ο γ.γ. του ΠΑΣΙΚΑ ανέφερε επίσης ότι εργαζόμενοι των κέντρων αρνούνται τώρα επίμονα να αναλάβουν αυτό τον ρόλο γιατί φορτώνονται και με ποινικές ευθύνες σε ένα ενδεχόμενο παραβίασης του διατάγματος και διερωτήθηκε «ποιος θα πληρώσει τις χρηματικές ποινές σε μια ενδεχόμενη ευθύνη αποκλειστικά στον εργοδοτούμενο που έχουμε ορίσει για να διενεργεί τον έλεγχο», πέραν της ποινικής ευθύνης που μπορεί να υπάρχει.

Ο κ. Λεβέντης είπε ακόμη ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει ένα έγγραφο που απαιτείται από το SafePass και υπάρχει ένα μικρό κενό, σε σχέση με μικρές ηλικιακά ομάδες που πρέπει η πολιτεία να επεξεργαστεί τον τρόπο πως θα ελέγχονται». Ο ίδιος δεν άφησε στο απυρόβλητο και τις διαδικασίες που τηρούνται στα αεροδρόμια, καταγγέλλοντας στην ουσία ότι  «πληρώνουμε για ακόμη μια φορά πρώτιστα τα ολέθρια λάθη που έγιναν ξανά στους ελέγχους κατά την είσοδο στην χώρα με παραλείψεις και λανθασμένη πολιτική που εφαρμόστηκε και έχουμε σήμερα την εισαγωγή στη χώρα μας μεταλλαγμένων μορφών του ιού», πρόσθεσε. «Το θεωρούμε αδιανόητο για δεύτερη φορά να επιτρέπουμε σε μια χώρα που μπορεί με μεγάλη ευκολία να ελέγχει οποιονδήποτε εισέρχεται να έχουμε φθάσει σε ένα σημείο που να αποτελούμε παγκόσμιο φαινόμενο με τόσο υψηλά νούμερα κρουσμάτων», παρατήρησε.

Επίσης αναφέρθηκε σε λίστα 30 υποστατικών παγκύπρια που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Υγείας το οποίο καταλογίζει σε αυτά ευθύνη για την διασπορά του ιού. Ο γ.γ. του ΠΑΣΙΚΑ είπε ότι από τα 3.500 κέντρα αναψυχής παγκύπρια τα πλείστα εφαρμόζουν ό,τι προνοείται και παράλληλα «τιμωρούνται μέσα από την πρόνοια του διατάγματος η οποία καλεί τους επιχειρηματίες να διαδραματίζουν τον ρόλο του αστυνομικού που αναλογεί στην Αστυνομία ή άλλους αρμόδιους εξουσιοδοτημένους φορείς που μπορούν να ασκούν αυτούς τους ελέγχους».

Αναστολή λειτουργίας κέντρων

Αναφερόμενος σε μέτρα που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής, ο κ. Λεβέντης είπε ότι ένας πολύ σημαντικός αριθμός κέντρων αναψυχής - εκτός από την μορφή διαμαρτυρίας που θέλουν να προσδώσουν – υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων να αναστείλουν την λειτουργία τους και να στείλουν το προσωπικό τους στο ανεργιακό για όσο θα διαρκεί το διάταγμα ή η συγκεκριμένη πρόνοια λόγω του γεγονότος ότι μειώθηκε ο κύκλος εργασιών τους κατά 60% και υποχρεώνονται να λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητας τους.

Άλλο μέτρο, σύμφωνα με τον γ.γ. του ΠΑΣΙΚΑ, είναι ότι οι επιχειρηματίες ανά επαρχία έχουν εξαγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις, αρχίζοντας από την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να απαιτήσουν από την πολιτεία να ακούσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες τους οι οποίες τεκμηριώνονται. Οι κινητοποιήσεις αυτές θα είναι συνεχόμενες.

Επίσης όπως γνωστοποιήθηκε από νεοσύστατες σελίδες στο facebook από εστιάτορες που δέχονται ανεμβολίαστους ή χωρίς SafePass, την ερχόμενη Κυριακή προγραμματίζεται εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό. 

40 ασθενείς νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Δόθηκαν οδηγίες να ανοιχθούν ακόμη 12 κλίνες για την Covid-19

Σαράντα ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς 26 ετών ο νεαρότερος και 86 ο γηραιότερος. Σήμερα (χθες) δόθηκαν οδηγίες να ανοιχθούν ακόμη 12 κλίνες για την Covid-19. Η Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας - Αμμοχώστου Αμαλία Χατζηγιάννη ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως είναι καλό να αξιοποιήσουμε όλοι το προνόμιο του εμβολιασμού ούτως ώστε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Η κα Χατζηγιάννη δήλωσε πως αυτή την στιγμή στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 40 ασθενείς με κορωνοϊό.

Τριάντα τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται στον θάλαμο COVID ενώ έξι ασθενείς νοσηλεύονται στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με κορωνοϊό είναι τα 56 έτη. Νεαρότερος ασθενής είναι 26 ετών και ο γηραιότερος 86 ετών.

Αυτή την περίοδο λόγω της αυξημένης θετικότητας στην κοινότητα και των αυξημένων κρουσμάτων αυξήθηκαν η κινητικότητα και εισαγωγές στα νοσοκομεία και στο Νοσοκομείο Αναφοράς παρατηρούνται πολλές εισαγωγές το τελευταίο διάστημα.

Καθημερινά γίνονται εισαγωγές και εξαγωγές ασθενών ενώ σήμερα (χθες) ανέφερε η κ. Χατζηγιάννη δόθηκε οδηγία να ανοιχθούν ακόμη 12 κλίνες για την Covid-19.

Στο Κέντρο Αποκατάστασης EDEN RESORTS στην Τερσεφάνου φιλοξενούνται περίπου 110 άτομα ανέφερε η Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας Αμμοχώστου.

Η κα Αμαλία Χατζηγιάννη έστειλε και ένα μήνυμα ειδικά στην νέα γενιά απηύθυνε έκκληση να τηρούμε πιστά τα μέτρα προστασίας που είναι η χρήση της προστατευτικής μάσκας, του αντισηπτικού και να τηρούμε τις αποστάσεις. Ανέφερε πως είναι καλό να αξιοποιήσουμε όλοι το προνόμιο του εμβολιασμού ούτως ώστε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο όσο γίνεται πιο γρήγορα ανέφερε.        philenews