RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

ΚΥΠΡΟΣ - 500 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ


Eντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία του ειδικού κλιμακίου διερεύνησης υποθέσεων και καταγγελιών βίας στην οικογένεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού. Τους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας, το κλιμάκιο καταγράφει ραγδαία αύξηση πέραν του 100% περιστατικών βίας στην οικογένεια σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο «Φ» κατέχει και παρουσιάζει τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν πως η ενδοοικογενειακή βία στην Κύπρο καλπάζει. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους έξι μήνες, από την ημέρα δηλαδή που λειτούργησε πιλοτικά το πρώτο κλιμάκιο διερεύνησης τέτοιων υποθέσεων μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2021, οι καταγγελίες άγγιξαν τις 500, από τις οποίες οι 224 έχουν ποινικό φάκελο.

Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού και υπεύθυνος του ΤΑΕ, Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε πως από τη 1η Σεπτεμβρίου 2020 συστάθηκε και λειτούργησε το πρώτο επαρχιακό γραφείο διερεύνησης υποθέσεων βίας στην οικογένεια κάτω από την ομπρέλα του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων. «Αρχικά τις πρώτες ημέρες λειτούργησε με 8 άτομα με προσωπικό, ωστόσο, στη συνέχεια λόγω και των αυξημένων υποθέσεων, στελεχώθηκε με άλλα δύο μέλη. Συνολικά σήμερα το κλιμάκιο απαρτίζεται από 10 μέλη.

Ο κ. Κυριάκου εξήγησε πως τα μέλη που στελεχώνουν το κλιμάκιο αυτό, έχουν επιλεγεί με βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Πρόκειται για άτομα που έχουν εκπαιδευτεί, έχουν αποκτήσει εμπειρία στη διερεύνηση και χειρισμό τέτοιου είδους υποθέσεων όταν υπηρετούσαν σε διάφορα τμήματα της δύναμης .

Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφεται μια ραγδαία αύξηση και αυτό οφείλεται όπως είπε ο κ. Κυριάκου, στο γεγονός πως οι παραπονούμενοι πλέον γνωρίζουν την ύπαρξη των κλιμακίων που έχουν συσταθεί και τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να προχωρήσουν χωρίς φόβο σε καταγγελία. «Αισθάνονται εμπιστευτικότητα, ενώ τυγχάνουν σωστού χειρισμού από τα μέλη μας».

Από τα στοιχεία κατά τους έξι μήνες λειτουργίας του πρώτου κλιμάκιου, έχουν γίνει 500 καταγγελίες-αναφορές για περιστατικά βίας. Από αυτές τις καταγγελίες έχουν σχηματιστεί 224 ποινικοί φάκελοι και οι 109 καταχωρήθηκαν άμεσα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Επίσης, 88 υποθέσεις διαβιβάστηκαν στο Αρχηγείο Αστυνομίας για οδηγίες, ενώ αρκετές βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης. Να σημειωθεί πως για όλες τις περιπτώσεις ενημερώνεται το Γραφείο Ευημερίας.

Πέραν από τις καταγγελίες και τις καταχωρήσεις, το ειδικό κλιμάκιο σε αυτούς τους έξι μήνες προχώρησε και σε 103 συλλήψεις προσώπων για βία στην οικογένεια, ενώ εκδόθηκαν 87 διατάγματα αποκλεισμού ή απομάκρυνσης θυμάτων από την οικία τους. Μέχρι σήμερα τέσσερα πρόσωπα έχουν καταδικαστεί ενώ δύο είναι υπόδικοι στις Κεντρικές Φυλακές.

Σε σύγκριση με τις καταγγελίες που είχαν γίνει κατά το έτος 2019, αυτές ανέρχονται σε 445 και για 128 σχηματίστηκαν ποινικές υποθέσεις. Για το 2020, και τους πρώτους 8 μήνες (πριν από τη λειτουργία του κλιμακίου) έγιναν 418 καταγγελίες και ανοίχθηκαν 149 ποινικοί φάκελοι.

Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει πως μέσα σε έξι μήνες, οι καταγγελίες διπλασιάστηκαν και καταγράφεται αύξηση πέραν του 100%. Όπως εξήγησε ο κ. Κυριάκου, για τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων έχει καθοριστεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο χειρισμού το οποίο ακολουθείται πιστά από τα μέλη. Επισήμανε ακόμη πως με την τήρηση του πρωτοκόλλου, ανοίγονται περισσότερες υποθέσεις.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», από τις 500 καταγγελίες που έγιναν, οι 52 αφορούσαν παραπονούμενους άνδρες και οι υπόλοιπες ήταν γυναίκες. Άξιο αναφοράς είναι πως σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρχαν και ανήλικοι οι οποίοι κατήγγειλαν τους γονείς τους για κακοποίηση. Όπως μας αναφέρθηκε, αυτές οι περιπτώσεις είναι λιγότερες από 10. Οι υποθέσεις αυτές δεν δημοσιοποιούνται λόγω των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Καταληκτικά ο κ. Κυριάκου ανέφερε πως παρά τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω του μειωμένου αριθμού που στελεχώνει το συγκεκριμένο κλιμάκιο της Λεμεσού, τα μέλη του εργάζονται πυρετωδώς για να φέρουν εις πέραν το δύσκολο, πολύπλοκο και ογκώδες έργο τους.
  Ιωάννα Μάντζιηπα    PHILENEWS