RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΥΣ


Όποιος θέλει να εμπορευθεί ναρκωτικά, φυτοφάρμακα, μεγάλες ποσότητες καπνού και οποιαδήποτε άλλα παράνομα προϊόντα, γνωρίζει πως μπορεί να τα προμηθευτεί μέσω της νεκρής ζώνης και μάλιστα χωρίς πολλές διαδικασίες και γραφειοκρατία. Οδηγεί κάποιος το φορτωμένο όχημα του ή το τρακτέρ του στα όρια που χωρίζουν τα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές και τα εγκαταλείπει σε ένα προκαθορισμένο σημείο από όπου τα παραλαμβάνει ο συνεργάτης του στην άλλη πλευρά.

Το θέμα της παράνομης διακίνησης δεν είναι σημερινό αλλά επανήλθε στο προσκήνιο ύστερα από την τοποθέτηση συρματοπλέγματος μήκους 11 χιλιομέτρων από τον Αστρομερίτη μέχρι και την περιοχή του παλαιού αεροδρομίου Λευκωσίας. Θέση του υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι το συρματόπλεγμα θα αποτρέψει τη διέλευση μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές, μέσω των κατεχομένων.

Κάτοικοι της περιοχής Αστρομερίτη οι οποίοι επικοινώνησαν με τον «Φ» ανέφεραν, πως μέσω της νεκρής ζώνης δεν διακινούνται μόνο ναρκωτικά, απαγορευμένα φυτοφάρμακα (ή και επιτρεπόμενα σε χαμηλότερες τιμές από ότι στις ελεύθερες περιοχές) ή και κούτες τσιγάρα ή καπνός, αλλά και μηχανήματα ή και άλλα προϊόντα. Όπως μας ελέχθη, η διακίνηση των παράνομων προϊόντων γίνεται είτε με αυτοκίνητα είτε με τρακτέρ τα οποία στη νεκρή ζώνη διακινούνται ελεύθερα ένεκα των γεωργικών δραστηριοτήτων και στις δύο πλευρές.

Όταν ρωτήσαμε «για τι ποσότητες καπνού μιλάμε», μας ελέχθη πως μπορεί να μιλάμε για 1.000 ή 2.000 κούτες τσιγάρα ή και μεγαλύτερες ποσότητες. Η ανταλλαγή ευνοείται επειδή κάποια από τα φυλάκια τα οποία στο παρελθόν ήταν επανδρωμένα τώρα δεν επανδρώνονται, κάτι το οποίο αφήνει το πεδίο ελεύθερο.

Μια περιοχή η οποία επίσης φαίνεται να χρησιμοποιείται από τους κάθε λογής λαθρέμπορους είναι, σύμφωνα με κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Αστρομερίτη, ο δρόμος που εκτείνεται από την Φουκάσα μέχρι και τον Άγιο Νικόλαο στο Βαρώσι. Όπως εξηγούν, παλαιότερα η περιοχή ένθεν και ένθεν του δρόμου δεν καλλιεργείτο, κάτι το οποίο διαφοροποιήθηκε τα τελευταία έξι χρόνια όταν Τούρκοι ή Τουρκοκύπριοι άρχισαν να καλλιεργούν την γη. Στη συνέχεια άρχισαν και Ελληνοκύπριοι να καλλιεργούν την γη στην άλλη πλευρά του δρόμου. Σύμφωνα με άτομα που επικοινώνησαν με τον «Φ», παρ’ όλον ότι σε κάποια σημεία υπάρχουν κάμερες ελέγχου από πλευράς των Τούρκων, αυτές δεν αποτρέπουν το κοντραμπάντο μεταξύ λαθρεμπόρων.

Σημείο το οποίο δεν ελέγχεται ή δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα είναι και η περιοχή που βρίσκονται τα περιβόλια της Κατωκοπιάς τα οποία, όπως μας ελέχθη είναι πολύ πυκνά, οπόταν μετά την αποχώρηση των γεωργών μπορεί κάποιος να διακινηθεί με σχετική ευκολία και κάλυψη.

Αν προκληθεί πυρκαγιά τι;

Σχετικά με τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς και ανεξέλεγκτης επέκτασης της, ένεκα του ότι η Πυροσβεστική δεν θα μπορεί να παρέμβει, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας, Πολύβιος Χατζηβασιλείου, με τον οποίον επικοινωνήσαμε, ανέφερε, ότι τα τελευταία δύο χρόνια αποκόπτονται τα χόρτα στη νεκρή ζώνη σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, κάτι το οποίο θα γίνει και φέτος. Αν και δεν ενημερωθήκαμε για την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος, θεωρώ πως θα υπάρχουν σημεία πρόσβασης ώστε σε περίπτωση ανάγκης να επιχειρήσουμε, ανέφερε.

Γεγονός παραμένει, πάντως, πως η Πυροσβεστική δεν ενημερώθηκε ακόμη ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πώς θα δράσουν οι άνδρες της ώστε να μην εγκλωβιστούν.PHILENEWS