RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

"ΛΥΣΗ" ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ - ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΩΣ Η "ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ"


 Σκηνικό πιέσεων στήνεται ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό αλλά και της επικείμενης Πενταμερούς Διάσκεψης, που αναμένεται να συγκληθεί τον Φεβρουάριο. Παρασκηνιακά, από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και από άλλους διεθνείς παίκτες, διαμηνύεται προς τη Λευκωσία πως αυτή η πρωτοβουλία θα είναι η «τελευταία ευκαιρία». Αφήνεται να αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθη η απειλή πως εάν η Πενταμερής Διάσκεψη αποτύχει, τότε ο Αντόνιο Γκουτέρες θα καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την εντολή του.

Την ίδια ώρα, όπως συναφώς προκύπτει και από τις συζητήσεις που είχε στη Λευκωσία η απεσταλμένη του Γ.Γ., Τζέιν Χολ Λουτ, ανοικτό παραμένει το θέμα της αλλαγής των παραμέτρων λύσης, «εάν το ζητήσουν οι πλευρές».

Οι πρωταγωνιστές του παρασκηνίου, οι Βρετανοί, επιμένουν όπως μέσα από συζητήσεις μπορεί να βρεθεί «χρυσή τομή», μεταξύ της χαλαρής ομοσπονδίας και των δύο κρατών, παραπέμποντας σε συνομοσπονδία. Εκείνο που σε πρώτη φάση θέλουν να διασφαλιστεί είναι η παρουσία της χώρας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα πρέπει, πάντως, να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι στις δύο πρόσφατες εκθέσεις του Γ.Γ. για την Κύπρο, κυρίως εκείνη για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, έχουν σκοπίμως εξαφανιστεί αναφορές για την Κυπριακή Δημοκρατία. Υπάρχει δε συστηματική προσπάθεια εξίσωσης δύο οντοτήτων, με αναφορές σε «ελληνοκυπριακές αρχές» και «τουρκοκυπριακές αρχές».

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά διαμηνύει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία φαίνεται να αποκαθιστά βαθμηδόν τα κανάλια επικοινωνίας, πως δεν αποκλείει τη συνέχιση των συζητήσεων από εκεί που είχαν σταματήσει στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017. Βασική προϋπόθεση, η ελληνική κυπριακή πλευρά να αποδεχθεί την «πολιτική ισότητα», την οποία θεωρούν βασικοί παίκτες ως το κλειδί για συμφωνία. Μια αξίωση, σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, που θα ανοίξει, σε περίπτωση αποδοχής, τον δρόμο για τη συνομοσπονδία. philenews