RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ - ΛΙΩΝΕΙ Η ΑΣΦΑΛΤΟΣ ΣΤΟ ΟΡΕΓΚΟΝ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ 230 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ


Επί ποδός οι αμερικανικές αρχές για τον κίνδυνο πυρκαγιάς - Συνάντηση Μπάιντεν με τους κυβερνήτες των περιοχών που πλήττονται - Στη Σιβηρία η θερμοκρασία εδάφους σκαρφάλωσε στους 48 βαθμούς
Πολλές περιοχές έχει πλήξει ο καύσωνας, που χτυπάει όλον τον πλανήτη, κι ενώ ήδη οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται επί ποδός, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. 

Ο καύσωνας που εκδηλώθηκε στον Καναδά, επεκτάθηκε και στις βόρειοανατολικές Πολιτείες. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τους κυβερνήτες των δυτικών Πολιτειών, που έχει πλήξει ο καύσωνας, προκειμένου να συζητήσουν τις πρωτοφανείς θερμοκρασίες και τη χειρότερη ξηρασία εδώ και δύο δεκαετίες.

Πόλεις που βρίσκονται νότια του Βανκούβερ, όπως το Πόρτλαντ στο Όρεγκον και το Σιατλ στην Ουάσινγκτον, γνωστές για το κρύο και υγρό κλίμα τους πλήττονται απο την υπερβολική ζέστη. Οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ από το 1940, οπότε και ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία. Σε πολλές περιοχές  οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έλιωσαν την άσφαλτο. 

Ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 46,1 Βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας και 41,6° Κελσίου σε αυτό του Σιάτλ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).

Μετά από τρεις ημέρες καύσωνα, οι υπεύθυνοι στο Όρεγκον φοβούνται για την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών. Μία μετά την άλλη, οι πόλεις απαγορεύουν τα πυροτεχνήματα, προσπαθώντας να εμποδίσουν τυχόν φωτιές στις 4 Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Ανάλογες προειδοποιήσεις απευθύνει και η πυροσβεστική, που καλεί τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα και να μην βάζουν φωτιές, στο πλαίσιο της πρόληψης. «Στο τέλος, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό, αλλά οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους», σημείωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής. Οι ανησυχίες έρχονται μετά τις περσινές πυρκαγιές, που θεωρούνται ακόμη νωπές στη μνήμη των πολιτών. Η Πυροσβεστική προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός.

Συνάντηση Μπάιντεν με τους κυβερνήτες

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί την Τετάρτη με δυτικούς κυβερνήτες.

Στο επίκεντρο θα τεθούν τα προβλήματα του τελευταίου διαστήματος, που αφορούν στην ξηρασία, τον καύσωνα και τις πυρκαγιές, που αυξάνονται με την κλιματική αλλαγή.

Ήδη, ο καύσωνας έχει προκαλέσει στις περισσότερες από τις βόρειοδυτικές δυτικές πολιτείες τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δύο δεκαετιών, ενώ ήδη, έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές σε Καλιφόρνια, Νεβάδα και Ουάσινγκτον. Παράλληλα, σε πολλές περιοχές παρατηρείται πρόβλημα λειψυδρίας.

Στο «κόκκινο» ο Αρκτικός Κύκλος

Προβλήματα παρατηρούνται και στη Σιβηρία, όπου το θερμόμετρο έχει σκαρφαλώσει τις τελευταίες ημέρες στους 48 Βαθμούς Κελσίου με το κύμα καύσωνα να επιμένει προβληματίζοντας έντονα τους επιστήμονες.

Η βρετανική εφημερίδα «Independent» γράφει ότι η θερμοκρασία στον Αρκτικό Κύκλο έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας «Copernicus» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους «ξεπέρασε κατά πολύ» τους 35 Βαθμούς Κελσίου σε ολόκληρη την περιοχή αυτή της Ρωσίας, από την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού.

Πάνω από 230 νεκροί στον Καναδά

Σχεδόν 50 Βαθμούς Κελσίου έδειξε χθες ο υδράργυρος στη Βρετανική Kολούμπια με το φονικό κύμα καύσωνα να συνεχίζει να πλήττει την επαρχία του Καναδά από την περασμένη Παρασκευή οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον 233 ανθρώπων.

Η επικεφαλής των ιατροδικαστών της καναδικής επαρχίας τόνισε ότι ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του πρωτοφανούς καύσωνα είναι «χρονικά άνευ προηγουμένου». Η Λίζα Λαπόιντ επισήμανε στο CNN ότι οι καναδικές αρχές κατέγραψαν από την περασμένη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα τουλάχιστον 233 θανάτους επισημαίνοντας ότι «αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς τα δεδομένα συνεχίζουν να ενημερώνονται».

Οι ιατροδικαστές συλλέγουν τώρα πληροφορίες για να προσδιορίσουν τα αίτια θανάτου και αν ο καύσωνας, όπως επισημαίνουν, έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο.

Η έκθεση των ατόμων στον καύσωνα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα, βρέφη και μικρά παιδιά όπως και άτομα με χρόνια νοσήματα.

Αυξήθηκαν οι αιφνίδιοι θάνατοι στο Βανκούβερ

Επιπλέον, οι καναδικές αρχές έχουν παρατηρήσει μία αύξηση στους αιφνίδιους θανάτους στο Βανκούβερ, και το προάστιό του, Μπέρναμπι. «Δεν έχουμε βιώσει ποτέ κάτι τέτοιο στο Βανκούβερ», δήλωσε ο υπεύθυνος σχέσεων των μέσων ενημέρωσης «Sgt», Στιβ Άντισον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

Το Σάββατο, ο υδράργυρος στο κέντρο του Βανκούβερ έφθασε τους 37 βαθμούς Κελσίου, την Κυριακή τους 37,5 Βαθμούς Κελσίου και τη Δευτέρα και τους 38, 6 Βαθμούς Κελσίου. Στην καναδική πόλη Σάρεϊ καταγράφηκαν 35 αιφνίδιοι θάνατοι από την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με το CNN. Στην πόλη Μπέρναμπι, η αστυνομία κατέγραψε πάνω από 34 αιφνίδιους θανάτους από την Δευτέρα.

«Βλέπουμε ότι ο καύσωνας καθιστά ευεπίφορους κυρίως τις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Είναι επιτακτική ανάγκη να προσέχουμε ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια αυτής της ακραίας ζέστης», επισημαίνει ο Μάικ Καλάντζ αναφερόμενος στην κατάσταση επικρατεί στο Μπερνάμπι. Πολλοί από τους νεκρούς ήταν ηλικιωμένοι, ανέφερε η καναδική αστυνομία.

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι πέθαναν αιφνιδίως μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης στην περιοχή του Βανκούβερ, μια απότομη αύξηση του ποσοστού θνητότητας που πιθανότατα συνδέεται με το κύμα καύσωνα, ανακοίνωσε σήμερα η καναδική ομοσπονδιακή αστυνομία.

«Λουκέτο» σε σχολεία και εμβολιαστικά κέντρα

Σύμφωνα με τη Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP) του Μπέρναμπι, σχολεία και εμβολιαστικά κέντρα κατά της νόσου Covid-19 έβαλαν λουκέτο, αθλητικοί αγώνες αναβλήθηκαν και οι κάτοικοι αναζήτησαν καταφύγιο σε χώρους με κλιματισμό.

Στο δυτικό τμήμα του Καναδά αλλά και των ΗΠΑ ο υδράργυρος έδειξε θερμοκρασίες ερήμου. Στο Λίτον, στη Βρετανική Κολούμπια, η θερμοκρασία άγγιξε χθες τους 49,5 Βαθμούς Κελσίου. Είναι η τρίτη μέρα που η θερμοκρασία σημειώνει ρεκόρ, όπως επισημαίνει το CNN.

Πριν από αυτήν την εβδομάδα, οι θερμοκρασίες στον Καναδά δεν είχαν ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Έχουν εξαντληθεί κλιματιστικά και ανεμιστήρες

Πάντως, «το επικίνδυνο και ιστορικό κύμα ζέστης θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα», ανακοίνωσε η υπηρεσία Περιβάλλοντος του Καναδά εκδίδοντας προειδοποιήσεις για τις επαρχίες Βρετανική Κολούμπια και Αλμπέρτα.

Τα στοκ κλιματιστικών και ανεμιστήρων έχουν εξαντληθεί στην περιοχή και ορισμένες πόλεις ανακοίνωσαν πως ανοίγουν κλιματιζόμενους χώρους τους στους πολίτες. Η εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19 ακυρώθηκε σε πολλές περιοχές και σχολεία έκλεισαν.

Πού αποδίδεται το πρωτοφανές κύμα καύσωνα

Το κύμα καύσωνα, στο οποίο αποδόθηκαν δασικές πυρκαγιές εκατέρωθεν των αμερικανοκαναδικών συνόρων, εξηγείται από το φαινόμενο του «θόλου ζέστης», δηλαδή υψηλές πιέσεις που αιχμαλωτίζουν μάζες ζεστού αέρα στην περιοχή.

Αυτό το φαινόμενο «είναι ολοένα συχνότερο και εντονότερο καθώς οι συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου οδηγούν σε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως», προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Αρχίζει «νωρίτερα» και τελειώνει «αργότερα» και προοδευτικά έχει «αυξανόμενο κόστος στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα υγείας» κάθε χώρας, πρόσθεσε.

Οι μετεωρολόγοι εξηγούν ότι, αυτό το καιρικό φαινόμενο «εξαιρετικά σπάνιο στατιστικά, σε βαθμό που μπορούμε να πούμε ότι το αναμένουμε μία φορά κάθε χίλια χρόνια κατά μέσο όρο. Όμως η κλιματική αλλαγή κατέστησε αυτού του είδους τα σπάνια φαινόμενα πιο πιθανά».

Σύμφωνα με τον Νικ Μποντ, κλιματολόγο στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας Ουάσινγκτον, η κλιματική αλλαγή σίγουρα είναι ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τις ακραίες θερμοκρασίες, αλλά «δευτερεύων».

«Βασική αιτία είναι αυτό το πολύ ασυνήθιστο μετεωρολογικό μοντέλο» του «θόλου ζέστης», εξήγησε. Ωστόσο «η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα, οι θερμοκρασίες εδώ έχουν σημειώσει άνοδο», κάτι που «κατέστησε ακόμη πιο σοβαρό αυτό το επεισόδιο ζέστης».        prptothema