RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

ΚΥΠΡΟΣ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη
ατμόσφαιρα περιοχή Ιταλίας με την θέση που έχει και με βάση τον άνεμο που γυρίζει ανάποδα από τους δείχτες ενός ρολογιού συνεχίζει να ευνοεί σε ανάβαση θερμού έως πολύ θερμού ρεύματος αέρα από Αφρική προς την περιοχή μας και έτσι παραμένουμε σε συνθήκες καύσωνα και αύριο Τετάρτη παρόλο την μικρή μείωση που θα έχει η θερμοκρασία. Με τις θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές περιοχές να φτάνουν οι μέγιστες από 40 έως 44 βαθμούς έχουμε σπάσει ρεκόρ θερμοκρασιών για μήνα Μάιο.
Στην περιοχή της Ιταλίας ο καιρός είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες λόγω της αποκομμένης ψυχρής λίμνης και πεδίου χαμηλών πιέσεων.
Μέχρι την Τετάρτη 20/5 σταδιακά φτάνει και στην Ελλάδα η διαταραχή με το ενδεχόμενο Πέμπτη να δώσει βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές με χαλαζοπτώσεις.
Το έντονο κύμα ζέστης και ο αντικυκλώνας επιτέλους καταρρέουν και εξασθενούν αφού η αποκομμένη ψυχρή λίμνη όπως κινείται ανατολικά θα ενωθεί στην πορεία με αυλώνα δροσερών έως ψυχρών αερίων μαζών που κατηφορίζει από τα βόρεια και αναμένεται να επηρεάζει την Κύπρο Παρασκευή μέχρι Κυριακή 22-24 Μαίου με αποτέλεσμα από τον καύσωνα με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που βρίσκονται αρκετά πάνω της κανονικής μέχρι και την Πέμπτη 21/5 οδηγούμαστε σε αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από Παρασκευή με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιο περιορισμένα το Σάββατο 23/5 και πιο εκτεταμένα την Κυριακή 24/5.


Ο αντικυκλώνας σε δυτική Ευρώπη μπαίνει σφήνα στις ψυχρές αέριες μάζες στα βόρεια και έτσι αναγκάζει σε κατάβαση αυλώνα από τα βόρεια προς νότια που είναι η περιοχή μας για αυτό αλλάζει και σημαντικά το καιρικό σκηνικό μας.
Σημαντική ενίσχυση των ανέμων την Παρασκευή στα 3 έως 5 μποφόρ ενώ στα νότια και έως 6 μποφόρ.
Οι θερμοκρασίες από πάνω της κανονικής που βρίσκονται σημειώνουν αισθητή πτώση 10-15 βαθμών και από Σάββατο και μετά θα κυμαίνονται κάτω της κανονικής.
Πιθανόν η αστάθεια με βροχές τοπικά και θερμοκρασίες πιο κάτω της κανονικής να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.
Αυτή την περίοδο οι κανονικές θερμοκρασίες είναι 31-32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 25-26 βαθμούς στα δυτικά παράλια και 28 βαθμούς στα νότια και νοτιοανατολικά παράλια. Στα ορεινά 21-23 βαθμούς.
Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται και σκόνη σε μέτρια έως υψηλά ποσοστά μέχρι και Πέμπτη με σταδιακή υποχώρηση από Παρασκευή μεσημέρι και μετά.
Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται νέο κύμα καύσωνα για μήνα Μάιο.
Τρίτη 19 Μαΐου
Θερμός καιρός με ηλιοφάνεια ενώ κατά τις μεσημεριανές ώρες τοπικές νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα σε ορεινά και προς εσωτερικό. Σκόνη στην ατμόσφαιρα.
Ελάχιστες θερμοκρασίες προς ξημερώματα πέφτει στους 24-25 βαθμούς στο εσωτερικό και 23-25 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 18-20 βαθμούς.
Μέγιστες θερμοκρασίες στους 39 έως 41 βαθμούς στο εσωτερικό. Σε παραθαλάσσιες περιοχές 33 έως 36 βαθμούς ενώ λίγο πιο μέσα από θάλασσα στους 36-38 βαθμούς. Στα ορεινά 28-34 βαθμούς. Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Άνεμοι Βορειοανατολικοί-Νοτιοανατολικοί αλλά τις περισσότερες ώρες Νοτιοανατολικοί εντάσεως 2-3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια Λεμεσού-Λάρνακας.
Πέμπτη 21 Μαΐου ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και σκόνη. Θερμοκρασίες χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή με τις μέγιστες από 39 έως 41 βαθμούς στο εσωτερικό και 32 έως 36 βαθμούς σε παραθαλάσσιες περιοχές. Λίγο πιο μέσα από θάλασσα έως και 37 βαθμούς. Στα ορεινά 28-33 βαθμούς.

Αλλαγή των ανέμων που φέρνουν την αλλαγή και εκτοπίζουν σταδιακά τις πολύ θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας. Βορειοδυτικοί-Νοτιοδυτικοί 2-3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ.
Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.




ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ - HERACLIS ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ  ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66
(ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)