RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

ΠΩΜΟΣ - ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΠΙΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΦΥΣΙΚΟ "ΘΗΣΑΥΡΟ" ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ο Πωμός της Πάφου δεν είναι για τους λίγους
αλλά για τους εκλεκτούς. Ενας φυσικός παράδεισος ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα αφού με το που φθάσεις εκεί νιώθεις πως βρίσκεσαι στο πιο εντυπωσιακό καταπράσινο αλλά και συνάμα καταγάλανο χωριό της Κύπρου. 


Η ιδέα του κοινοτάρχη του Πωμού Βαγγέλη Στυλιανού να τοποθετήσει στην είσοδο του χωριού ως το πιο ευγενικό και λεβέντικο καλωσόρισμα το πασίγνωστο αγαλματίδιο της Κύπρου μας που έχουμε στα κέρματα που καθημερινά κρατάμε είναι μοναδική. Αξια είναι και η ιστορία του εν λόγω αγαλματιδίου αφού ανεβρέθη εκεί στον Πωμό τo 3,500 Π.Χ. 

Φθάνοντας στο χωριό νιώθεις μια απίστευτη ήρεμη διάθεση για εξερεύνηση, απόλαυση του τοπίου ενώ θες να μοιράσεις αγκαλιές. Τόσο διαφορετικός κόσμος, γεμάτος ευγένεια, ομορφιά και χαμόγελα. 

Η λέξη σεβασμός είναι γραμμένη στο κούτελο τους ενώ αυτη τη λέξη την συναντήσαμε με μιας μόλις μας υποδέχθηκε ο κοινοτάρχης του χωριού κύριος Βαγγέλης Στυλιανού.

Το χωριό Πωμός "βαστιέται" από τους βράχους της δυτικής ακτής της Κύπρου ενώ είναι μόνο 20 χιλιόμετρα μακριά από την Πόλις Χρυσοχούς.

Μια σταλιά από τον Ακάμα και όχι πολύ μακριά από το πλέον πασίγνωστο σε όλους μας blue lagoon, την παραλία που φέτος φιλοξένησε χιλιάδες νεαρούς λουόμενους. 

Οι φετινές μας διακοπές πραγματικά ήταν από τις καλύτερες ever. To καράβι στην είσοδο του χωριού,μας έσπρωξε στα ζεστά σάντουιτς και στον καφέ της Μάρως με το μοναδικό της χαμόγελο μας και το πεντανόστιμο της καττιμέρι.

 

Αμέσως μας υποδέχθηκε ο κοινοτάρχης του χωριού κύριος Βαγγέλης Στυλιανού όπου μας πρότεινε να επισκεφτούμε τα είδη σχάρας Πάμπος που βρίσκεται ακριβώς μία ανάσα από την θάλασσα και όπου τα κύματα χτυπούσαν την προσοχή καθώς απολαμβάναμε το γεύμα μας. Λίγα μέτρα πιο κάτω ένα καφέ, με ένα τεράστιο παγωτό και τον Ανδρέα να μας καλωσορίζει ευδιάθετος. Λεβέντης και καλοσυνάτος. Ηταν η νύχτα που κερδισε ο Απόλλωνας και όλοι πανηγυρίζαμε.
Η επόμενη μέρα στον πανέμορφο Πωμό είχε την λέξη εξερεύνηση και ταυτόχρονα χαλάρωση... Επισκεφθήκαμε το φράγμα του Πωμού όπου το νερό δίνει ζωή στην βλάστιση του χωριού ενώ λίγο πιο πάνω ένα πανέμορφο εκκλησάκι της Παναγίας της Χρυσοπατερίτισσας. "Πάμε να προσκυνήσουμε" μας είπε ο κοινοτάρχης, "να ανάψουμε ένα κεράκι και μετά να τα σβήσουμε γιατί είναι επικίνδυνο να μένουν αναμμένα".

Το απόγευμα επισκεφθήκαμε το Kanalli Restaurant στον Πωμό για ψάρι. Ανοιξε η καρδιά μας. Η υποδοχή που είχαμε με τους υπεύθυνους ήταν μοναδική όπως και η θέα από ψηλά. 

Ο κύριος Γρηγόρης μας κατάλαβε με μιας... Αλλωστε "με τα μάτια μιλάμε εμείς"... λέει και ο Νότης Σφακιανάκης. 
Πεντανόστιμα φρέσκα ψάρια, χωριάτικη σαλάτα, ταχίνι και τζατζίκι ζητήσαμε αφού οι τιμές τους για τέτοιο μεζέ ήταν προσιτές. 

Δεν καθυστέρησαν καθόλου να φθάσουν τα τεράστια πιάτα αφού μέχρι να πιούμε το πρώτο μας ποτό ήρθε και το φαγητό στο τραπέζι μας. 



Και η μέρα και η νύχτα η θέα στο Kanalli είναι σαν μια φωτογραφία που σε κάνει να θες να την είχες τραβήξει εσύ ο ίδιος. Ονειρο. 


Η επόμενη μέρα είχε την λέξη περιπέτεια "σερβιρισμένη" από την Ιορδάνια. Από το Mediterranean One boat φύγαμε για ξενάγηση. 

Ο κύριος Χρίστος και η κυρία Μαρίνα ευγενικότατοι έγιναν ένα με τους δεκάδες ταξιδιώτες και σαλπάραμε για το blue lagoon.

 Ο Οδυσσέας και ο Μάριος εκεί επίσης φιλόξενοι μας εξηγούσαν μαζί με τον καπετάνιο δια μικροφώνου όλα όσα έπρεπε να μάθουμε για την εξαιρετική διαδρομή που μας έκανε το τουριστικό σκάφος.  



Η ζωή στον Πωμό δεν είναι σαν τα άλλα τουριστικά θέρετρα. Πιο ποιοτική, πιο ήρεμη, ξεφεύγεις κυριολεκτικά από την καθημερινότητα, απολαμβάνεις φύση, ομορφιές, φιλοξενία και πλούσιο φαγητό. 

Οι αγνές παραλίες μας μάγεψαν και η Σαλώμη εκεί στο CocoBlogo beach bar μας έκαναν να μην θέλουμε με τίποτα να φύγουμε. 



Εκεί στο μπαρ αρκετοί Λευκωσιάτες πιάσαμε συζήτηση και μας εκμυστηρεύθηκαν πως είναι η δεύτερη χρονιά που προτίμησαν τον Πωμό της Πάφου γιατί έχει όλα εκείνα που ήθελαν για να κάνουν. Λίγο αργότερα πήγαμε για παγωτό και καφέ στον Ανδρέα ενώ το βράδυ απολαύσαμε ποιοτική μουσική στο Paradise με τον κύριο Λάμπρο να θέλει ντε και καλά να με κεράσει βότκα... κι ας του είπα 100 φορές πως δεν είμαι φαν του ποτού.

Αναζητούσαν πραγματικά φυσιολογικές διακοπές χωρίς βαβούρα και χωρίς να νιώθουν κουρασμένοι όταν επιστρέψουν πίσω στην καθημερινότητα και στις υποχρεώσεις τους.
Αυτός είναι ο Πωμός της Πάφου, εκεί όπου ο άνθρωπος και ο κοινοτάρχης είναι γραμμένοι με Α κεφαλαίο. 

Οπου οι άνθρωποι έχουν φυσική και εσωτερική ομορφιά, όπου η γή τους έχει και το πράσινο και το γαλάζιο. Εκεί όπου η επόμενη μέρα του αποχωρισμού τα μάτια μας είχαν ήδη βουρκώσει αφού δεν θέλαμε με τίποτα να πούμε την λέξη "αντίο". 
Εκεί που αυτό το διάστημα ετοιμάζουν το επόμενο τους μουσικό φεστιβάλ και που θα είμαστε δίπλα τους ενώ σας ενημερώνουμε πως προ κρατήσαμε από τώρα τα πολύ φθηνά (50 - 60 την νύχτα το δωμάτιο) διαμερίσματα του Πωμού για να κάνουμε διακοπές και το 2020.Σας περιμένουμε όλους στη Λευκωσία.

ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ  ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66   

(ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)