RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗΣ- Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί
ο κρατικός μηχανισμός για τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στην Εύβοια, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά.
Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ, όπως έγινε γνωστό, εστάλη αίτημα από την Ελλάδα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, για παροχή εναερίων μέσων και συγκεκριμένα οκτώ αεροσκαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Κροατία και η Ιταλία, από όπου θα φθάσουν το πρωί 4 καναντέρ.
Αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών για προληπτικούς λόγους, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ στα Ψαχνά Ευβοίας με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου.
Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σ σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.
Την ίδια ώρα, η Κύπρος δηλώνει ετοιμότητα για αποστολή ομάδας επίγειων δυνάμεων στην Εύβοια για να συνδράμουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών.
«Η φωτιά έφθασε στο χωριό (Μακρυμάλλη). Βρίσκεται στα 200 μέτρα από εμάς. Είμαστε θεατές. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι» δήλωσε στο One Channel ένας από τους κατοίκους του χωριού Μακρυμάλλη της Εύβοιας που αυτήν την ώρα εκκενώνεται, καθώς η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη.
Με δάκρυα στα μάτια μια κάτοικος του χωριού είπε: «Τι να κάνουμε; Τα παρατάμε όλα και φεύγουμε…»
Ενας οδηγός βυτιοφόρου ανέφερε: «Μην πάτε πιο πέρα! Είναι τραγική η εικόνα. Η φωτιά έχει φτάσει στο χωριό και κατευθύνεται προς Πλατάνα».
Εντολή για εκκένωση των χωριών Mακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι έδωσε νωρίτερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για προληπτικούς λόγους. Οι κάτοικοι μεταφέρονται με πούλμαν προς τα Ψαχνά, δηλαδή κοντά στη θάλασσα. 
Η μεγάλη πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια στο Μακρυμάλλη, με τις φλόγες αυτή την ώρα νακατευθύνονται νότια, νοτιοδυτικά και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της.

Εκτός από το Μακρυμάλλη, οι αρχές έχουν προχωρήσει στην εκκένωση και του χωριού Κοντοδεσπότι, το οποίο, ωστόσο, προς το παρόν, δεν απειλείται από τις φλόγες.
Πριν από λίγο οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην εκκένωση τρίτου χωριού.
Πρόκειται για το χωριό Σταυρός, όπου από το πρωί είχε δοθεί εντολή για ετοιμότητα των κατοίκων, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δόθηκε πριν από λίγο εντολή για εκκένωση του χωριού και ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο λεωφορεία της Αστυνομίας για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων που παραμένουν ακόμα εκεί.
Αργότερα, εκκενώθηκε και το χωριό Πλατάνα, με τους 50 κατοίκους του να απομακρύνονται από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Το χειρότερο σενάριο
Σε βίντεο προσομοίωσης που δημοσίευσε το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου, παρουσιάζεται το χειρότερο δυνατό σενάριο για την εξέλιξη της φωτιάς, βάσει του προγνωστικού συστήματος IRIS.
Το εν λόγω σύστημα, το οποίο πάντως δεν λαμβάνει υπόψη τις προσπάθειες κατάσβεσης, ενεργοποιήθηκε για να ενημερώσει τις Αρχές για την πορεία του μετώπου και την εξάπλωση της πυρκαγιάς τις επόμενες 24 ώρες.
Εσπευσμένα στην Αθήνα ο Μητσοτάκης
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Εύβοια λόγω του ότι η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτα από τα ξημερώματα της Τρίτης.
Η πυρκαγιά καίει δάσος Natura στην περιοχή Αγριλίτσα, ενώ έχουν ήδη εκκενωθεί τα χωριά Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη και Σταυρός, με τους συνολικά 300 κατοίκους να έχουν ήδη μεταφερθεί στα Ψαχνά Ευβοίας. Η φωτιά έχει ήδη μπει στο χωριό Μακρυμάλλη, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης προκειμένου νε περιορίσουν τη πυρκαγιά.
Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει εσπευσμένα επιστρέψει από τις διακοπές του στην Κρήτη προκειμένου να μεταβεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος όπου έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη για τη φωτιά στην Εύβοια, παρουσία του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.
Έτοιμη η Κύπρος
Την ετοιμότητα της Κύπρου να συνδράμει στην κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται στην Εύβοια, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης στον Ελληνα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Ο κ. Σαββίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως είχε το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Χρυσοχοϊδη. "Του εξέφρασα την ετοιμότητα της Κύπρου να συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Με ευχαρίστησε και μου είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται κάτι και θα επικοινωνήσει μαζί μου είτε απόψε είτε αύριο το πρωί για να μου πει", πρόσθεσε.
Σημείωσε πως ο κ. Χρυσοχοϊδης "βλέπει ότι πιθανόν να χρειαστούν επίγειες δυνάμεις. Ήδη έδωσα εντολές στην Πυροσβεστική, και η Πυροσβεστική σε συνεννόηση με το Τμήμα Δασών και την Πολιτική Άμυνα ετοιμάζουν μια δύναμη που αν χρειαστεί θα τη στείλουμε", ανέφερε.
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Δένδια
Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα για κατάσβεση της φωτιάς στην Εύβοια εξέφρασε και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης προς τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, Χριστοδουλίδης και Δένδιας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνδράμει στην κατάσβεση της φωτιάς.
Με οδηγίες Αναστασιάδη
Με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να παράσχει βοήθεια, για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή της Εύβοιας, όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του κ. Σαββίδη.
"Με οδηγίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογό μου, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να παράσχει βοήθεια, για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή της Εύβοιας", σημειώνει ο κ. Σαββίδης.
"Ο κ. Χρυσοχοΐδης με ευχαρίστησε και συμφωνήσαμε όπως είμαστε σε συνεχή επαφή", προσθέτει.

Επισημαίνει ακόμη πως "δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και της Πολιτικής Άμυνας είναι έτοιμες να μεταβούν άμεσα στην Ελλάδα".  24NEWS 



ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ  ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66   
(ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)