RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

ΣΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΘΕΜΗΣ - "ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΛΙΚΙΑ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ"

Ο κύριος Θέμης Σταφυλλίδης, υπεύθυνος του Κέντρου
Λογοθεραπείας «Σταφυλλίδης», μας μίλησε για την επιστήμη της Λογοθεραπείας, όπως και για τη δύσκολη θέση που φέρνουμε εμείς οι ίδιοι στα άτομα με οποιαδήποτε αναπηρία. Στο Κέντρο Σταφυλλίδης είδαμε έναν πανέμορφο και άκρως εξοπλισμένο χώρο για τους ανθρώπους που χρήζουν ειδικής αγωγής, αλλά και ένα πολύ ωραίο οικογενειακό κλίμα εργασίας.

Κύριε Σταφυλλίδη σε ποιους απευθύνεται η επιστήμη της λογοθεραπείας;

Η επιστήμη της λογοθεραπείας απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με διαταραχές λόγου, φωνής, ομιλίας και μάσησης – κατάποσης, όποια κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών (νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική). Ως επιστήμη αποσκοπεί στην ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, την καθαριότητα της ομιλίας και της φωνής.

Ένα παιδί με οποιαδήποτε δυσχέρεια, στην ανάπτυξη, στην ομιλία, εντάσσεται στο κατάλληλο πρόγραμμα λογοθεραπείας ή απαιτούνται και άλλες συνεδρίες με ειδικούς άλλων επιστημών;

Καταρχάς, στην Ελλάδα η διάγνωση γίνεται πάντα από γιατρούς. Έπειτα ο γονιός απευθύνεται σε έναν λογοθεραπευτή, όπου γίνεται μία αξιολόγηση για να δούμε τις επιμέρους δυσκολίες του παιδιού. Έτσι θα βγει στοχοθεσία για να βγει το κατάλληλο εξατομικευμένο πρόγραμμα στο παιδί.

Υπάρχει ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί τις λογοθεραπείες;

Ένα παιδί μπορεί να αρχίσει από 0 έτος! Στην Αμερική τα παιδιά ξεκινάνε από πολύ νωρίς, γιατί μέχρι 3ων ετών τα παιδιά μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν, αλλά στην Ελλάδα περιμένουμε μέχρι τα 2 – 2,5. Αν η μητέρα αγχωθεί, ότι το παιδί δε μιλάει ή παρουσιάζει κάποιες άλλες δυσκολίες, συνήθως απευθύνεται σε κάποιον γιατρό, αναπτυξιολόγο, τους δίνετε ένα εξάμηνο περιθώριο, ώστε να ξεκινήσουν τα παιδιά σχολείο και να δουν την εξέλιξή τους. Από εκεί και πέρα, ξεκινούν τις λογοθεραπείες, συνήθως 3ων με 3,5 ετών, ανάλογα με τη διαταραχή. Γενικά η ιδανική ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί τη λογοθεραπεία είναι η ηλικία των 2,5 ετών.

Το πλήθος των γονέων, που απευθύνονται στο κέντρο σας, είναι έτοιμο να ακούσουν τη διάγνωση για το παιδί τους; Μπορούν να την αποδεχτούν;

Ο Ιπποκράτης είπε: «Πριν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησέ τον αν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα αυτά που τον αρρωσταίνουν». Έτσι συμβαίνει και στην περίπτωση των γονιών που απευθύνονται στο κέντρο μας. Αρχικά, μιλάμε μαζί τους για να γνωρίζουν τη διαταραχή του παιδιού τους. Αν δεν αποδεχτούν τις δυσκολίες του παιδιού τους, δε θα μπορέσει να υπάρξει εξέλιξη, διότι δε θα μπορέσουν να βοηθήσουν το έργο μας στο σπίτι. Εννοείται πως με μία, δύο ή τρεις λογοθεραπείες την εβδομάδα δεν μπορεί να προχωρήσει και να εξελιχθεί ένα παιδί. Χρειάζεται συνεργασία σχολείου, θεραπευτή και γονέα.

Εσείς στο «Κέντρο Λογοθεραπείας Σταφυλλίδης» ποιες υπηρεσίες προσφέρετε;

Στο Κέντρο μας έχουμε χωρίσει σε τμήματα την αποκατάσταση. Έτσι εκτός από λογοθεραπεία έχουμε εργοθεραπευτή με τον βοηθό του, Ειδικό Παιδαγωγό, Παιδοψυχολόγους και Μουσικοθεραπεία.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνονται αυτές οι υπηρεσίες;

Δεν έχει ηλικία η αποκατάσταση. Μπορείς να ξεκινήσεις πρώιμα, με πρώιμη παρέμβαση, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Ακόμη, συνεργαζόμαστε και με ενήλικες με νευρολογικές διαταραχές. Δεν υπάρχει ηλικία στην αποκατάσταση.

Γνωρίζω πως διοργανώνετε και σεμινάρια. Μιλήστε μας για αυτά.

Έχουμε διοργανώσει αρκετά σεμινάρια. Έχουμε φιλοξενήσει τη Δρ. Νταϊάνα Ρόμπινς και τον Δρ Τζιάκομο Βιβάντι, οι οποίοι έχουν βγάλει το Μ-CHAT-R/F,  το παγκόσμιο διαγνωστικό του αυτισμού. Έχουμε φιλοξενήσει τις Δρ Λυλ Κέγκελ και Δρ. Μπρίτνυ Κέγκελ, οι οποίες έχουν βγάλει τη μέθοδο PRT (Καίρια Εκπαίδευση Δεξιοτήτων). Επίσης έχουμε συνεργαστεί με τον κύριο Δημητρίου, Παιδίατρος Νευροαναπτυξιολόγος, με τον οποίο σε συνεργασία κάναμε μία σειρά σεμιναρίων. Έχουμε κάνει διάφορα σεμινάρια.
Δρ Λυλ Κέγκελ και Δρ. Μπρίτνυ Κέγκελ

Ποιο είναι το επόμενο σεμινάριο που διοργανώνετε και σε ποιους απευθύνετε;

Το επόμενο σεμινάριο είναι στα σκαριά. Πάντα τα σεμινάριά μας απευθύνονται σε γονείς, θεραπευτές, ειδικούς, γιατρούς. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα σεμινάριά μας από την ιστοσελίδα μας http://www.stafillidis.gr

Κύριε Σταφυλλίδη, ο κλάδος της ειδικής αγωγής βάλλεται από περικοπές των δαπανών από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ. Πιστεύετε πως αυτή η κατάσταση θα στερήσει τη δυνατότητα σε κάποια παιδιά να ενταχθούν σε προγράμματα ειδικής αγωγής;

Ήδη οι πρώτες δυσκολίες έχουν αρχίσει να φαίνονται. Μονομερώς ο ΕΟΠΥΥ και χωρίς επιδημιολογική μελέτη έχει κόψει πολλές θεραπείες από τα παιδιά. Για τις απλές διαταραχές, τις φωνολογικές διαταραχές χορηγούν 4 λογοθεραπείες, ενώ συνήθως χρειάζονται 8, 10, 12 τον μήνα. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι οι γονείς να δυσκολεύονται να πληρώσουν τις λογοθεραπείες ιδιωτικά. Οπότε μας ρωτούν πόσες λογοθεραπείες μπορούν να κάνουν τον μήνα με τα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν. Εμείς ενημερώνουμε ότι η εξέλιξη του παιδιού δε θα είναι η επιθυμητή. Είναι άσχημο αυτό, γιατί η Ειδική Αγωγή είναι ένας κλάδος ευαίσθητος. Μιλάμε για παιδιά… Οπότε σίγουρα θα υπάρξουν οικογένειες που θα μείνουν εκτός.

Παρόλα αυτά, εσείς έχετε ένα οργανωμένο και σύγχρονο κέντρο. Τι είναι αυτό που κάνει το Κέντρο σας πρωτοπόρο στον χώρο;

Η αγάπη για αυτό που κάνουμε, η σκληρή δουλειά, η συνεννόηση, η οργάνωση, η ομαδικότητα και σίγουρα το οικογενειακό κλίμα που έχουμε. Οι γονείς έχουν καταλάβει ότι δουλεύουμε οικογενειακά. Το κλίμα είναι πάρα πολύ ωραίο. Πιστεύω ότι αυτοί είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο για μία επιτυχημένη πορεία στον χώρο. Στηρίζουμε τους εργαζόμενους μας και ιδιαίτερα ως εργοδότες τις γυναίκες, ειδικά στη φάση της πιθανής εγκυμοσύνης. Άλλωστε, έτσι βοηθάμε και στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, στηρίζοντας τις γυναίκες εργαζόμενες.

Η σχέση σας με τους γονείς, αλλά και τα ίδια τα παιδιά κυμαίνεται σε επαγγελματικά πλαίσια ή υπάρχουν και περιπτώσεις που δένεστε με μία οικογένεια;

Στη δουλειά μας το να δεθείς με μία οικογένεια δεν είναι εύκολο. Ούτε καθαρά επαγγελματικά, γιατί όταν μιλάμε για επαγγελματισμό, μιλάμε για λεφτά. Δεν είμαστε άνθρωποι που κοιτάμε το χρήμα. Δεν είναι δυνατόν όταν δουλεύεις με παιδιά. Ούτε 100% επαγγελματικά, ούτε 100% φιλικά. Υπάρχουν ισορροπίες. Πρέπει να κρατάς στη ζωή σου σε όλα ισορροπίες.

Στο περιβάλλον της δουλειάς σας συναναστρέφεστε με παιδιά. Η λέξη «αναπηρία» σε μερικά από αυτά τα παιδιά υπάρχει στα δικά σας μάτια;

Παγκοσμίως η λέξη «αναπηρία» είναι αναγνωρισμένη. Εμείς κοιτάμε όλα τα παιδιά το ίδιο, είτε με δυσκολίες είτε χωρίς, γιατί είναι παιδιά. Ο σκοπός μας είναι να τα κάνουμε να φαίνονται και να είναι τυπικά λειτουργικά και να συμβαδίζουν με τα αναπτυξιακά πρότυπα. Στην Ελλάδα η λέξη «αναπηρία» είναι παρεξηγημένη και μάλιστα πολλές φορές δημιουργούμε εμείς, με τη συμπεριφορά μας, την ¨αναπηρία¨ σε ανθρώπους με δυσκολίες.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και των δεξιοτήτων που έχουν οι θεραπευτές που έχετε επιλέξει να έχετε ως εργαζόμενους στο Κέντρο σας;

Επαγγελματίες, χαρούμενοι, εύθυμοι, που δε φοβούνται τη σκληρή δουλειά, να έχουν σοβαρότητα στη δουλειά και είναι χαρακτήρες που να μπορούν να ενταχθούν στην οικογένεια του κέντρου μας και στο ομαδικό κλίμα. Θέλουμε να υπάρχει σεβασμός, να σέβονται και να εκτιμούν και τον γονέα και τον συνάδελφό τους.

Τι θα λέγατε σε κάθε γονιό που μπορεί να σκέφτεται να κλείσει διαγνωστικό ραντεβού στο Κέντρο Σταφυλλίδη και το σκέφτεται, είτε για οικονομικούς λόγους είτε από άρνηση αποδοχής για το ενδεχόμενο το παιδί του να παρουσιάζει κάποια δυσχέρεια;

Το Κέντρο Σταφυλλίδη είναι εδώ για οποιονδήποτε μας χρειάζεται. Σε περίπτωση που δεν μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί οικονομικά, δεν υπάρχει πρόβλημα, θα μπορέσουμε να κάνουμε μία αξιολόγηση χωρίς να τη χρεώσουμε. Δε θα αφήσουμε, βεβαίως, κανέναν γονέα εκτός. Αν δεν έχει αποδεχτεί ή δεν έχει καταλάβει ή τον προβληματίζει και τον βασανίζει αν συμβαίνει κάτι με το παιδί του, μπορεί να απευθυνθεί πρώτα σε κάποιο γιατρό ή σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Αν δε θέλει να πάει, εμείς είμαστε εδώ να κάνουμε μία αξιολόγηση. Δεν κάνουμε διάγνωση, αλλά αξιολόγηση. Μπορούμε να πούμε τη γνώμη μας και να τον κατευθύνουμε.



Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Σταφυλλίδη!

Μπορείτε να απευθυνθείτε στον κύριο Σταφυλλίδη στο:

«Κέντρο Λογοθεραπείας – Εργοθεραπείας Σταφυλλίδης

Άνω Τζουμαγιάς 63, Τούμπα, Θεσσαλονίκη

τηλ. επικοινωνίας 2310 919 399»       

ΠΗΓΗ Skglife.gr








ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ - ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66
(ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)