RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Ασταθές καιρικό σκηνικό-Βροχές και καταιγίδες-
Θερμές αέριες μάζες-Αποκομμένη ψυχρή λίμνη-Χαμηλό βαρομετρικό
Ανάλυση κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας μέχρι Τρίτη 26 Φεβρουαρίου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ 

Ασταθές καιρικό σκηνικό παρατηρείται στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες με τοπικές βροχές-καταιγίδες αλλά και χαλαζοπτώσεις. Πάνω στο Τρόοδος προς Όλυμπο κατά διαστήματα παρατηρείται χιονόπτωση.
Σε αυτό το καιρικό μοτίβο παραμένουμε μέχρι και Κυριακή που μεσημέρι με απόγευμα θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές-καταιγίδες με συνοδεία χαλαζόπτωσης σε ορεινά και προς εσωτερικό. Παροδικά και τοπικά και σε περιοχές επαρχίας Λάρνακας-Αμμοχώστου.
Στο Τρόοδος θα παρατηρείται χιονόπτωση όμως από Κυριακή με την μικρή άνοδο της θερμοκρασίας θα εναλλάσσεται με βροχή.
Υπάρχει το ενδεχόμενο την Κυριακή τα φαινόμενα να είναι πιο περιορισμένα σε σχέση με αυτές τις ημέρες.

Μέγιστες θερμοκρασίες Σάββατο έως 18-19 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια. Στα ορεινά έως 10 βαθμούς και έως 14 στα ημιορεινά. Πάνω στο Τρόοδος στους 4 βαθμούς.
Μέγιστες θερμοκρασίες Κυριακή στους 19-20 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια. Στα ορεινά έως 12 βαθμούς και έως 16 στα ημιορεινά. Στο Τρόοδος στους 6 βαθμούς.

Άνεμοι στα 2-3 μποφόρ.
Δευτέρα δε φαίνεται κάτι από θέμα βροχών με εμφάνιση σκόνης και θερμών αερίων μαζών αλλά από Τρίτη αποκομμένη ψυχρή λίμνη και χαμηλό βαρομετρικό θα επηρεάζουν την Κύπρο με γενικευμένες βροχές αλλά και χιόνια στο Τρόοδος. Πτώση θερμοκρασίας.
Πάμε να δούμε αναλυτικά την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας μέχρι και Τρίτη
Αυλώνας ψυχρών αερίων μαζών λόγω του αζορικού αντικυκλώνα κατηφορίζει νοτιότερα περνώντας από Ελλάδα και φτάνει μέχρι τις ακτές της βορείου Αφρικής.
Στην δική μας περιοχή μας ευννοεί ένα ασταθές βορειοδυτικό ρεύμα αέρα από την κατάβαση του αυλώνα για αυτό παρατηρούνται τοπικές βροχές-καταιγίδες μεσημέρι με απόγευμα.

Νοτιοδυτικά της Ελλάδας αναμένεται και χαμηλό βαρομετρικό για αυτό αλλάζει σημαντικά ο καιρός εκεί με βροχές-χιόνια και σε πιο χαμηλά υψόμετρα αλλά και σημαντική ενίσχυση των ανέμων.
Γρήγορα όμως αυτός ο αυλώνας θα αποκοπεί από τον αζορικό αντικυκλώνα με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με χαμηλό βαρομετρικό στις ακτές της Αφρικής και θα αρχίσουν να στέλνουν στην Κύπρο θερμό ρεύμα αέρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας την Κυριακή και έτσι να έχουμε περιορισμό των βροχών.
Σε περαιτέρω άνοδο η θερμοκρασία την Δευτέρα αφού αυτή η διαταραχή κινείται ανατολικά που ταυτόχρονα θα ευννοήσει και σε εμφάνιση σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Μας επηρεάζει ο θερμός τομέας αυτή της διαταραχής στην Ελλάδα αλλά μετά μπαίνουμε σε ψυχρό τομέα.

Με βάση και τα τελευταία στοιχεία η αποκομμένη ψυχρή λίμνη και το χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να επηρεάζουν την Κύπρο την Τρίτη 26/2 με γενικευμένες βροχές αλλά και χιόνια πάνω στο Τρόοδος. Θα έχουμε και πτώση θερμοκρασίας που αν τελικά την Δευτέρα φτάσει τους 22-23 βαθμούς θα είναι αισθητή.
Υπάρχει το ενδεχόμενο επειδή ο Αζορικός παραμένει κεντρική Ευρώπη να ευννοήσει σε εκ νέου κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή μας και έτσι να παραμένει ασταθές ο καιρός μέχρι και Πέμπτη 28/2.