RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΕΤΑΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΟΥ...

Ομιλία Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου, σε εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων για την Πολύτεκνη Μάνα 08/05/2016    

Εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στην σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, για να αποδώσουμε την τιμή που αρμόζει και την ευγνωμοσύνη μας στην Πολύτεκνη Μάνα, που δίνει καθημερινά τον δικό της αγώνα στις δύσκολες συνθήκες της σημερινής πραγματικότητας. Η σημερινή εκδήλωση αποτυπώνει τον συλλογικό σεβασμό μας στην Πολύτεκνη Μάνα, το σύμβολο της ζωής και της ανιδιοτελούς αγάπης. 
Τον πιο ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα της ζωής.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Πολύτεκνη Μάνα χρειάζεται επιτακτικά την στήριξη του Κράτους με θεσμοθετημένες παροχές, υπηρεσίες και διευκολύνσεις. Είναι αναγκαία η στήριξη της οικογένειας με θεσμούς, όπως παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, μέτρα ενίσχυσης του οικογενειακού εισοδήματος αλλά και παροχές που είναι αναγκαίες και συνυφασμένες με τον αριθμό των παιδιών της κάθε οικογένειας.  Ως Κυβέρνηση, από την αρχή θέσαμε ψηλά στις προτεραιότητές μας τη στήριξη της οικογένειας για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που δημιουργήθηκαν μέσα από την παρατεταμένη οικονομική κρίση 2009-2013. 
Παρ’ όλες τις προκλήσεις για ένα τέτοιο εγχείρημα αλλά και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, μέσα σε 16 μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης, εφαρμόστηκε από τον Ιούλιο 2014 η συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας του Κράτους.   Βάσει της νέας νομοθεσίας για παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στηρίζονται σήμερα σε μηνιαία βάση περίπου 35.100 οικογένειες, εκ των οποίων ένας αριθμός 11.500 οικογενειών δεν λάμβαναν τέτοια στήριξη για τις βιοποριστικές τους ανάγκες από το κράτος. Η νέα νομοθεσία που εφαρμόστηκε έχει στο επίκεντρό της την στήριξη της οικογένειας και γι’ αυτό το λόγο, τόσο το ποσό του μηνιαίου επιδόματος όσο και τα κριτήρια για την παροχή του επιδόματος, αυξάνονται ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας. 
Επιπλέον, βάσει της νομοθεσίας παρέχεται ιδιαίτερη στήριξη στις οικογένειες με παιδιά, όπως υπηρεσίες φροντίδας για βρέφη, κάλυψη εκτάκτων αναγκών ή ακόμα και απαλλαγή από τέλη και δίδακτρα αναφορικά με το κόστος εκπαίδευσης των παιδιών στα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία.  
Ένας από τους στόχους είναι και η παροχή ευκαιριών των γυναικών για ένταξη στην αγορά εργασίας. Για να είναι, ωστόσο, επιτυχής ο στόχος αυτός θα πρέπει να διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείρισή τους όπως και η διατήρηση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων τους ως εργαζομένων. Πρέπει, δηλαδή, να τίθεται διπλός στόχος: η ενίσχυση της οικονομίας με την αξιοποίηση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των γυναικών και παράλληλα η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ανάγκη για επιπρόσθετη στήριξη και αυστηρότερη προστασία των γυναικών, η οποία προκύπτει, κυρίως, από το διπλό ρόλο τους ως εργαζόμενες γυναίκες και μητέρες ή/και εργαζόμενες γυναίκες και φροντίστριες της οικογένειας και των εξαρτωμένων της ατόμων.  Η προστασία αυτή γίνεται ακόμη πιο δυνατή με την επιπρόσθετη τροποποίηση του περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμου για επέκταση της άδεια μητρότητας σε περιπτώσεις πολλαπλών κυήσεων (4 επιπρόσθετες εβδομάδες μητρότητας για κάθε παιδί οι οποίες προστίθενται στην άδεια μητρότητας των 18 εβδομάδων).   Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της προσφοράς της Πολύτεκνης Μάνας σε όλους τους τομείς της ζωής, είναι αποφασισμένη να θωρακίσει την Κοινωνική Δικαιοσύνη με δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες. 
Η προστασία και η στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας αποτελεί ένα από τα πρωτεύοντα μελήματα μας. Είναι χρέος μας και καθήκον μας προς την τεράστια συνεισφορά της στην κοινωνία και στον τόπο μας και έτσι το αντιμετωπίζουμε.  Προς τον σκοπό αυτό έχουμε θέσει τις βάσεις με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων έτσι ώστε σε ένα εντατικό διάλογο να διορθώσουμε αδικίες που σήμερα υπάρχουν όπως π.χ. στην Νομοθεσία του επιδόματος τέκνου, διαφοροποιώντας τα κριτήρια λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματα που χρειάζεται μια πολύτεκνη οικογένεια όπως και τον αριθμό των παιδιών της οικογένειας.  
Η εφαρμογή της κοινωνικής μας πολιτικής, η οποία λαμβάνει υπόψη κριτήρια τα οποία είναι αντικειμενικά και αποδίδουν Κοινωνική Δικαιοσύνη, ήταν και είναι στόχος της Κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την οργάνωσή σας έτσι ώστε η στήριξη της Πολύτεκνης Μάνας, της Πολύτεκνης Οικογένειας, να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο στα πλαίσια της πολιτικής μας και των δυνατοτήτων του Κράτους, αναγνωρίζοντας ότι η οποιαδήποτε περαιτέρω στήριξη στην πράξη αποτελεί όφελος στην κοινωνία και στον τόπο μας.  
Η στήριξη της σημερινής Πολύτεκνης Οικογένειας αλλά και η στήριξη της μελλοντικής Πολύτεκνης Οικογένειας πρέπει να θεωρείται δεδομένη και θα εργαστούμε όλοι για ένα καλύτερο αύριο συνεχίζοντας της σταθερή μας πορεία.  Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω ξανά ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Πολύτεκνη Μάνα για όσα προσφέρει στον τόπο μας και για την ανεκτίμητη προσφορά της στην πατρίδα μας. Καταθέτω τον σεβασμό μου και την εκτίμηση μου στις Πολύτεκνες Μάνες που τιμούμε σήμερα. Εργαζόμαστε σε μια ολοκληρωμένη οικογενειακή και δημογραφική πολιτική γιατί είναι θέση μας ότι στηρίζοντας την οικογένεια στηρίζουμε και την οικονομία και την κοινωνία.LIKE ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ... ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ... ΑΥΡΙΟ