RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΓΡΙΠΗ H1N1 - ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΗΤΙΚΟ; ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ


Πανικό προκάλεσε η είδηση κρούσματος της γρίπης Η1Ν1 στις ελεύθερες περιοχές και συγκεκριμένα στο ιδιωτικό νοσοκομείο Αρεταίειο. 

Το εν λόγω κρούσμα παρά την σοβαρότητά του, παρακολουθείται. Έντονη είναι η ανησυχία εξάλλου μετά και το κρούσμα θανάτου γυναίκας στα κατεχόμενα.
Πιο κάτω ακολουθούν μερικές οδηγίες αλλά και τα συμπτώματα της γρίπης, όπως δημοσιεύονται σε δελτίο τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσιολογίας.
Συμπτώματα Εποχικής ή Νέας Γρίπης;
Όταν ξυπνάτε και φτερνίζεστε, βήχετε και έχετε το αίσθημα πόνου, πυρετού και ότι δεν μπορείτε να κουνήσετε ούτε ένα μυ, πώς ξέρετε εάν έχετε συμπτώματα απλής ίωσης του αναπνευστικού («κρυολόγημα») ή τη γρίπη; Και αν είναι γρίπη, μπορεί να είναι η νέα γρίπη Η1Ν1; Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των συμπτωμάτων της νέας γρίπης και της εποχικής, που περνάμε κάθε χρόνο.
Η εποχική είναι πιο ήπια και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για μερικές μέρες, τα συμπτώματα όμως της γρίπης Η1Ν1 μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε πολύ άρρωστοι για μέρες έως μερικές εβδομάδες. Η γρίπη – είτε είναι ο ιός της εποχικής γρίπης είτε της γρίπης Η1Ν1 – μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές, όπως πνευμονία και να σας οδηγήσει στο νοσοκομείο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1;
Τα συμπτώματα της νέας γρίπης είναι παρεμφερή, αλλά εμφανίζονται πιο απότομα και περιλαμβάνουν: πονόλαιμο, μπούκωμα στη μύτη, πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κακουχία και βήχα. Δυνατόν να προκληθεί εμετός και διάρροια.

Τα περισσότερα συμπτώματα της κοινής γρίπης βελτιώνονται σταδιακά μέσα σε 2-5 ημέρες, χωρίς να αποκλείεται να αισθανόσαστε εξασθενημένος για μια εβδομάδα ή περισσότερο.
Κύρια επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία, ιδιαίτερα σε παιδιά,  ηλικιωμένους ή σε άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες ή  καρδιακά προβλήματα. Εάν παρατηρήσετε δυσκολία στην αναπνοή, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της πνευμονίας είναι ο πυρετός, ο οποίος επανέρχεται αφού έχει πέσει για μια δυο μέρες.
Είναι κολλητικό;
Όπως ακριβώς και με τους εποχικούς ιούς, ο ιός της γρίπης Η1Ν1 εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του βλεννογόνου της μύτης, των οφθαλμών και του στόματος. Κάθε φορά που αγγίζετε μια από αυτές τις περιοχές, είναι δυνατόν να μολυνθείτε με καποιο ιό, γεγονός το οποίο καθιστά επιτακτική την ανάγκη  να απολυμαίνετε τα χέρια σας με συχνό πλύσιμο.
Υπάρχει πρόληψη για τον ιό;
Το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης για την εποχική και τη νέα γρίπη είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών. Πλύσιμο χεριών και τρίψιμο με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα βοηθά να καθαρίσουμε τα μικρόβια από το δέρμα.
Εκτός από το πλύσιμο των χεριών για πρόληψη των συμπτωμάτων μπορείτε επίσης να κάνετε εμβόλιο, ιδιαίτερα αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες.
Η εποχική γρίπη συνήθως εμφανίζεται από τα Οκτώβριο -Νοέμβριο μέχρι ~Απρίλιο, για το λόγο αυτό συνιστάται να γίνεται το εμβόλιο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Μέσα σε δύο εβδομάδες από το εμβόλιο, αναπτύσσονται αντισώματα στον οργανισμό και σας παρέχουν προστασία κατά των συμπτωμάτων της γρίπης.24news LIKE ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ... ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ... ΑΥΡΙΟ