RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

ΚΥΠΡΟΣ - ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΓΙΑ 30 ΩΡΕΣ - ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ - ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ


 Αυλώνας πολύ ψυχρού έως ψυχρού ρεύματος αέρα από τον Ελλαδικό χώρο φτάνει στην περιοχή μας (με το πολύ ψυχρό ρεύμα αέρα να παραμένει πιο βόρεια) και σε συνδυασμό με σύστημα χαμηλής πίεσης-χαμηλό βαρομετρικό ερχόμενο από τα δυτικά το καιρικό σκηνικό από το βράδυ Τρίτης μέχρι και βράδυ περίπου της Τετάρτης θα είναι άστατο με βροχές, καταιγίδες και χιόνια. Από αργά το βράδυ της Τρίτης ο καιρός αλλάζει με πέρασμα ψυχρού μετώπου κακοκαιρίας πάνω από το νησί μας ερχόμενο από τα δυτικά με ανατολική πορεία.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα βροχές, καταιγίδες με ηλεκτρικές εκκενώσεις να αρχίζουν να επηρεάζουν το νησί μας από τα δυτικά-νοτιοδυτικά περιοχές επαρχία Πάφου-Λεμεσού με ανατολική πορεία επηρεάζοντας και τις υπόλοιπες επαρχίες. Το πέρασμα του ψυχρού εκτιμώ να ξεκινήσει περίπου στις 21:00 το βράδυ μέχρι και τις 02:00 ξημερώματα Τετάρτης.

Καθαρίζει και η σκόνη από την ατμόσφαιρα. Θα μυρίσει χειμώνας για 24-30 ώρες.
Μπροστά από το ψυχρό μέτωπο όπως βλέπουμε και μέσα από τον χάρτη έχουμε βροχές, καταιγίδες ενώ τοπικά οι καταιγίδες θα είναι έντονες με χαλαζόπτωση και αρκετή ποσότητα βροχής που θα ευνοεί περισσότερο παραθαλάσσιες περιοχές προς τη θάλασσα. Μέσα στο εσωτερικό όταν θα περνάει το ψυχρό μέτωπο σπάζει και χάνει από την δυναμική του αλλά αναμένονται κάποιες βροχές ενώ στα παραθαλάσσια και θαλάσσια τμήματα λόγω της συνεχής ανατροφοδότησης του από τη θάλασσα θα δίνει πιο έντονα καιρικά φαινόμενα σε σχέση με το κεντρικό κομμάτι του νησιού.

Μετά το πέρας του ψυχρού μετώπου οι βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν στο νησί μας αφού λόγω έλευσης και του χαμηλού βαρομετρικού από Ελλάδα ο καιρός παραμένει άστατος και κατά την διάρκεια της Τετάρτης με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους με ανοίγματα και τόπους τόπους δηλαδή δεν θα βρέχει την ίδια ώρα σε όλο το νησί. Προς το βράδυ Τετάρτης με την απομάκρυνση του χαμηλού βαρομετρικού και του Αυλώνα ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται περισσότερο με τις βροχές σταδιακά να περιορίζονται και να εξασθενούν.

Τοπικά αναμένονται έντονες καταιγίδες με χαλαζόπτωση μικρού μεγέθους και αρκετή ποσότητα βροχής. Πιθανές ποσότητες βροχής μέχρι βράδυ Τετάρτης είναι από 20 έως 40mm από ορεινά προς δυτικά και νότια σε επαρχία Πάφου-Λεμεσού(πράσινο χρώμα) που τοπικά θα ξεπεράσει και τα 40mm, από 5 έως 20mm σε περιοχές με μπλε χρώμα ενώ προς το εσωτερικό περιοχές Λευκωσίας 2 έως 10mm.

Από Πέμπτη και μέχρι Δευτέρα 9-13 Δεκεμβρίου πιο βελτιωμένος καιρός απουσία βροχών με την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο. Αυτό θα οφείλεται στον Αυλώνα ψυχρού έως πολύ ψυχρού ρεύματος αέρα που κατηφορίζει προς δυτική Μεσόγειο και εκτείνεται μέχρι βορειοδυτική Αφρική και κεντρική Μεσόγειο περιοχή Ιταλίας. Στις εκεί περιοχές σε συνδυασμό με χαμηλό βαρομετρικό και μέτωπα κακοκαιρίας ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές-καταιγίδες και χιόνια λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Επειδή ο Αυλώνας εκτείνεται μέχρι και Αφρική θα αναγκάσει από μπροστά του να ανηφορίσει ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα προς την περιοχή μας για αυτό αναμένεται να έχουμε άνοδο θερμοκρασίας.

Ο Αυλώνας και χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθούν ανατολικά-βορειοανατολικά προς την Ελλάδα με αποτέλεσμα η Ελλάδα και πάλι να μπαίνει σε κλοιό κακοκαιρίας με βροχές, καταιγίδες και χιόνια. Όσο αφορά την δική μας περιοχή δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι μέχρι τέλος αυτής της εβδομάδας. Για την επόμενη εβδομάδα δείχνει να φαίνεται κάποια αλλαγή λόγω του ότι ο Αυλώνας από Ελλάδα θα κινηθεί ανατολικά πιο αποδυναμωμένος σε θέμα ψύχους που θα εκτοπίσει το ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα από τη περιοχή μας από Τρίτη 14/12 με την θερμοκρασία σε πτώση με ενδεχόμενο να παρατηρηθούν και βροχές. Νωρίς ακόμα για λεπτομέρειες για αυτό θα περιμένω πριν πω κάτι σίγουρο.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου
Άστατος καιρός με βροχές, καταιγίδες τοπικά έντονες με χαλαζόπτωση μικρού μεγέθους, και χιόνια κατά περιόδους και τόπους τόπους λόγω χαμηλού βαρομετρικού που θα βρίσκεται στην περιοχή μας. Από αργά το απόγευμα προς βράδυ θα αρχίσει να βελτιώνεται ο καιρός.

Ξημερώματα Τετάρτης 06:00-12:00 το μεσημέρι άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές αλλά οι περιοχές με πιο αυξημένες πιθανότητες είναι τα δυτικά-επαρχία Πάφου, νότια-επαρχία Λεμεσού και μέρος των νοτιοανατολικών-ανατολικών τμημάτων σε επαρχία Λάρνακας και Αμμοχώστου όπως επίσης ορεινές-ημιορεινές περιοχές στα δυτικά και νότια. Στο χάρτη σας παρουσιάζω τις περιοχές με πιο αυξημένες πιθανότητες χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει και αλλού πιο περιορισμένη βροχή. Πάνω στο Τρόοδος και περίπου από τα 1700 μέτρα και πάνω αναμένεται χιονόπτωση περίπου από την πλατεία και πάνω.

Μεσημέρι προς απόγευμα 12:00-18:00 άστατος καιρός με τοπικές βροχές, καταιγίδες και χιόνια με τις περιοχές που έχουν πιο αυξημένες πιθανότητες να είναι τα δυτικά, βορειοδυτικά, βόρεια, και κάποιες περιοχές του εσωτερικού και ανατολικά. Πάνω στο Τρόοδος και περίπου από τα 1700 μέτρα και πάνω αναμένεται χιονόπτωση.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό 16 έως 18 βαθμούς, έως 19 βαθμούς στα δυτικά, έως 17 βαθμούς στα νότια-νοτιοανατολικά και έως 18 βαθμούς στα ανατολικά. Στα ορεινά 2 έως 11 βαθμούς και στους 13 έως 16 βαθμούς στα ημιορεινά. Σε περιοχές με αυξημένες νεφώσεις και βροχές η θερμοκρασία θα είναι πιο χαμηλή.

Δυτικός-Νοτιοδυτικός άνεμος στα 2 έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ προς παραθαλάσσια και ψηλά ορεινά.

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο μέχρι Κυριακή 9-12/12 ηλιοφάνεια με τοπικά αυξημένες νεφώσεις χωρίς να φαίνεται κάποιο ρίσκο βροχής. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο με μέγιστες έως 21-23 βαθμούς.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.