RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ Η ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑ & ΕΣΤΙΑΣΗ


 Διαμαρτυρίες, οργή και ομηρικούς καυγάδες, κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, συνεχίζουν να προκαλούν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση για την πανδημία. Στοιχεία μιας κοινωνίας που βράζει και έχει διχαστεί, με κανέναν να μην μπορεί να προβλέψει, πού μπορεί να οδηγήσει όλο αυτό.

Κάποιοι γονείς διαμηνύουν πως δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στα Δημοτικά τη Δευτέρα, οι ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης έδωσαν τελεσίγραφο στην Κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα αλλιώς θα αρχίσουν κινητοποιήσεις, με τους ανεμβολίαστους πολίτες να ετοιμάζουν νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίες σε όλες τις πόλεις.

Την αβεβαιότητα ήρθε να επιτείνει η καθυστέρηση από πλευράς Υπουργείου Υγείας, στην έκδοση των διευκρινίσεων για τα νέα μέτρα, αφού για κάποια υπάρχουν ακόμη γκρίζα σημεία που δεν έχουν διασαφηνιστεί. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα για τα νέα μέτρα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, θα εκδοθούν εντός της ημέρας.


Καζάνι που βράζει τα σχολεία

Οργίλες συνεχίζουν να είναι οι αντιδράσεις των γονέων, λόγω του SafePass και της υποχρεωτικής μάσκας, σε παιδιά άνω των έξι ετών. Μετά τις χθεσινές διαμαρτυρίες σε όλες τις πόλεις, η οργάνωση Ενωμένοι γονείς, ετοιμάζει και νέες τις επόμενες ημέρες, με κάποιες εξ αυτών να είναι, όπως διαμήνυσε, αυθόρμητες. Κάλεσαν μάλιστα τους γονείς σε ανυπακοή των μέτρων, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις 29 Νοεμβρίου.

Οι Ενωμένοι γονείς, μαζί με πολίτες που αντιτίθενται στον εμβολιασμό, οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας την Κυριακή, που θα πραγματοποιηθούν σε Λάρνακα και Πάφο, με την επόμενη που ανακοινώθηκε να είναι στις 4 Δεκεμβρίου στη Λεμεσό. Εν τω μεταξύ, ο Σύνδεσμος Γονέων του Δημοτικού σχολείου Ασγάτας κάλεσε τους γονείς να μην πάρουν τα παιδιά τους στο σχολείο τη Δευτέρα.

Δυσφορία πάντως για τον τρόπο που έγιναν οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης επικρατεί και στη Συνομοσπονδία γονέων Δημοτικής, που θα αποφασίσει πριν την Δευτέρα εάν και πώς θα αντιδράσει. Το Δ.Σ της Συνομοσπονδίας, έχει ζητήσει να έχει μέχρι το Σάββατο όλες τις απόψεις των συνδέσμων γονέων παγκύπρια και αναλόγως με το τι επιθυμεί η πλειοψηφία, θα αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις των οργανωμένων γονέων.

«Ο στόχος μας είναι πριν την Δευτέρα που θα ξεκινήσουν τα μέτρα να έχουμε απόφαση», ανέφερε στον REPORTER η Αννίτα Ταλιώτου, αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας συνδέσμων γονέων σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης. Όπως ανέφερε, υπάρχουν διάφορες απόψεις ανάμεσα στους γονείς και ο στόχος είναι να διαφανεί ποια είναι η επικρατούσα.

«Είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις γονιών που λένε ότι δεν θα πάρουν τα παιδιά τους σχολείο τη Δευτέρα. Αρκετοί μας λένε ότι τα παιδιά δεν θα είναι εφικτό να φορούν τη μάσκα τους ή να κάνουν τεστ χωρίς να παρευρίσκεται ο γονιός τους. Υπάρχει σκεπτικισμός», ανέφερε η κ. Ταλιώτου, που δεν έκρυψε την ενόχληση της Συνομοσπονδίας για το ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση για αυτά τα μέτρα.

«Εμείς αυτό που θέλαμε ως παγκύπρια συνομοσπονδία, ήταν να είναι σε προαιρετική βάση η μάσκα και το τεστ. Ξαφνικά ήρθαν όλα αυτά τα μέτρα και μας βρήκαν απροετοίμαστους. Θα ήταν πιο πρέπον να μας ενημερώσουν, για να ενημερώσουμε με τη σειρά μας τα μέλη μας. Εννοείται δεν είμαστε ειδικοί, αλλά βλέπετε ότι ο κόσμος κάπως διχάστηκε».


«Άρχισαν οι απειλές, δεν θα γίνουμε σάκος του μποξ»

Εν τω μεταξύ, μέσω εγκυκλίου που στάλθηκε την Πέμπτη στα Δημοτικά Σχολεία δόθηκαν οδηγίες για τα νέα μέτρα και το χειρισμό των παιδιών, τα οποία με την είσοδό τους στα σχολεία θα πρέπει να επιδεικνύουν SafePass. Όσα από αυτά δεν κατέχουν, θα τους απαγορεύεται η είσοδος, ενώ εάν υπάρξουν περιστατικά όπου θα προκαλείται ένταση από γονείς θα ενημερώνεται η Αστυνομία. Η πρόθεση πάντως είναι να δοθεί, μέχρι την εξοικείωση με τα μέτρα, περίοδος χάριτος.

Οι τόνοι που επικρατούν στις αντιδράσεις γονέων, κάποιοι εκ των οποίων άρχισαν ήδη να εκφράζουν προειδοποιήσεις, στις διευθύνσεις σχολείων, έχει θορυβήσει την ΠΟΕΔ, που διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει να γίνουν σάκος του μποξ οι εκπαιδευτικοί.  

«Ανησυχούμε ότι θα βρεθούμε στη μέση και θα κληθούμε να κάνουμε διαιτησίες. Πρέπει να καταλάβουν και οι γονείς, ότι οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί, εφαρμόζουν οδηγίες και εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας. Αν κάποιος έχει παράπονο ή θέλει να κάνει ανυπακοή των μέτρων, πρέπει να απευθυνθεί στο Υπουργείο, όχι στις διευθύνσεις των σχολείων όπως ξεκίνησαν κάποιοι να κάνουν. Δυστυχώς έχουμε και απειλές. Κάποιοι λένε ότι δεν θα φέρουν τα παιδιά τους ή ότι δεν θα τα αφήσουν να κάνουν rapid τεστ», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ, Απόστολος Σκουρουπάτης.

Διεμήνυσε ακόμη πως το Υπουργείο Παιδείας, οφείλει να δώσει τις λύσεις και πως η ΠΟΕΔ, «δεν θα επιτρέψει γονείς και εκπαιδευτικοί να γίνουν σάκοι του μποξ».

Τελεσίγραφο στην Κυβέρνηση από τους ιδιοκτήτες χώρων εστίασης

Οι έντονες διαμαρτυρίες συνεχίζονται εν τω μεταξύ και από τους ιδιοκτήτες χώρων εστίασης, οι οποίοι δίνουν τελεσίγραφο στην Κυβέρνηση για να αποσύρει τα μέτρα που τους επηρεάζουν, αλλιώς, όπως προειδοποιεί, θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Το απόγευμα της Πέμπτης το Δ.Σ του ΠΑΣΥΚΑ, ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

«Εάν δεν τελεσφορήσει η συνάντηση θα εξαγγείλουμε μέτρα. Δεν τα αποφασίσαμε ακόμα, αλλά μπορεί να καλέσουμε τα μέλη μας να κλείσουν ή να κάνουμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Είμαστε έξαλλοι, αυτό που έκαναν με τα παιδιά είναι ανέντιμο. Οι αντιδράσεις και οι επεξηγήσεις που ακολούθησαν, δείχνουν με πόση προχειρότητα πάρθηκε αυτή η απόφαση», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑ, Φάνος Λεβέντης.

Τα μέλη του ΠΑΣΥΚΑ, πνέουν μένεα και για τη στάση του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Διασκέδασης, που χαιρέτισαν τα μέτρα. «Είναι αδιανόητο να χαιρετίζεις μέτρα εκ του ασφαλούς, επειδή γνωρίζεις ότι εσένα δεν σε επηρεάζουν», υπέδειξε ο κ. Λεβέντης.

Σημειώνεται πως μέλη της επιστημονικής κοινότητας, εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα που θα έχουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, αφού τα πλείστα αφορούν στην άσκηση πίεσης προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, και όχι στον περιορισμό της μετάδοσης εντός της κοινότητας. Τα περιστατικά της νόσου, εν τω μεταξύ, παραμένουν στα ύψη με το ποσοστό θετικότητας, να είναι αυξημένο. ΡΕΠΟΡΤΕΡ