RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΜΟΣ


 Φόβοι για έναν νέο μεγάλο σεισμό υπάρχουν στην Κρήτη, μετά τη δόνηση των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (13.10.2021).

Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για πιθανότητα μειτασεισμούς μέχρι και 5,5 Ρίχτερ, που φυσικά αν είναι κοντά στις ακτές μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και ζημιές.


Όπως είπε, η περιοχή είναι δύσκολη, καθώς δίνει τους μεγαλύτερους επιφανειακούς σεισμούς στην Ευρώπη.


Και ο κ. Παπαζάχος αλλά και ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος (που μίλησε στο Open), ανέφερε πως μάλλον ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά ακόμα δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. 


Από τη μεριά του, ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο MEGA τόνισε πως «ανησυχούμε γιατί δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλο μετασεισμό».


Σχετικά με το αν ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι σχετίζεται με αυτόν στο Λασίθι είπε πως «το Αρκαλοχώρι με τη Σητεία τα επίκεντρά τους απέχουν 100 χλμ. Αν η μία ακολουθία επιτάχυνε την άλλη, θα το δείξει η έρευνα. Δεν έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία που στατιστικά αναμένεται σε τέτοιους σεισμούς και περιμένουμε τις επόμενες ώρες.


Ο κύριος σεισμός ορίζεται αφού έχει εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος, καθώς μετά τα 6,3 δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό. Έχουμε καταγράψει μόνο 10 μετασεισμικές δονήσεις που η μεγαλύτερη ήταν 4 Ρίχτερ, και δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε μετασεισμούς». NEWSIT