Παρά το γεγονός ότι ο κορωνοϊός είναι ήδη περισσότερο από 1,5 έτη «συνοδοιπόρος» μας, οι επιστήμονες ακόμα παλεύουν να κατανοήσουν πότε ακριβώς και σε ποια έκταση τα μολυσμένα άτομα είναι πιθανότερο να τον μεταδώσουν στους γύρω τους.
Μια νέα μελέτη που έγινε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης υποστηρίζει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 είναι πιο μολυσματικά δύο ημέρες πριν και τρεις ημέρες μετά την εκδήλωσης συμπτωμάτων.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του JAMA Internal Medicine, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι φορείς του κορωνοϊού ήταν πιθανότερο να είναι ασυμπτωματικοί αν είχαν κολλήσει τον ιό από άτομο που επίσης ήταν ασυμπτωματικό.
«Σε παλαιότερες μελέτες είχαμε δει ότι το ιικό φορτίο μπορεί να αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο μέτρησης της μολυσματικότητας», λέει ο Δρ Leonardo Martinez, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, που μαζί με τον Δρ Yang Ge ερευνητή του τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Κολεγίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια έκαναν την παρούσα μελέτη.
«Θέλαμε λοιπόν να δούμε αν επιβεβαιώνεται ότι η COVID-19 είναι πιο μεταδοτική κάποιες ημέρες πριν και μετά την απαρχή των συμπτωμάτων», συμπληρώνει.
Ο Δρ Martinez μελέτησαν την μετάδοση της λοίμωξης COVID-19 σε δείγμα σχεδόν 9.000 στενών επαφών κρουσμάτων στην επαρχία Zhejiang της Κίνας, την περίοδο Ιανουαρίου 2020-Αυγούστου 2020. Στις «στενές επαφές» περιλαμβάνονταν άτομα που ζούσαν στο ίδιο σπίτι ή δειπνούσαν μαζί, συνεργάτες, άτομα σε νοσοκομειακά περιβάλλονταν και όσοι μοιράζονταν ίδιο όχημα μετακίνησης. Οι ειδικοί είχαν θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση τα μολυσμένα άτομα για τουλάχιστον 90 ημέρες μετά το αρχικό θετικό τεστ κορωνοϊού ώστε να μπορέσουν να διακρίνουν μεταξύ ασυμπτωματικών και προ-συμπτωματικών περιπτώσεων.
Από τα άτομα που είχαν χαρακτηριστεί ως «αρχικό κρούσμα», το 89% εκδήλωσαν ήπια ή μέτρια συμπτώματα και μόλις 11% ήταν ασυμπτωματικά, ενώ κανείς δεν εκδήλωσε σοβαρή νόσο. Τα μέλη της οικογένειας των αρχικών κρουσμάτων, που είχαν εκτεθεί πολλαπλές φορές ή για μεγάλο χρονικό διάστημα στον φορέα είχαν υψηλότερο ρυθμό μολυσματικότητας από άλλες στενές επαφές. Αλλά ανεξαρτήτως αυτού του παράγοντα κινδύνου, ήταν πιθανότερο να κολλήσουν τον κορωνοϊό από το αρχικό κρούσμα αν είχαν έρθει σε επαφή με αυτό λίγο πριν ή μετά από το χρονικό σημείο που το αρχικό κρούσμα εκδήλωση αξιοσημείωτα συμπτώματα.
Συγκριτικά με άτομα που είχαν ήπια και μέτρια συμπτώματα, τα ασυμπτωματικά αρχικά κρούσματα ήταν λιγότερο πιθανόν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό στις στενές επαφές τους, ενώ οι τελευταίες ήταν επίσης λιγότερο να έχουν αξιοπρόσεκτα συμπτώματα.
«Η μελέτη έρχεται να επικυρώσει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ο οποίος μειώνει την κλινική σοβαρότητα της COVID-19 μεταξύ εκείνων που τελικά νοσούν», καταλήγει ο Δρ Leonardo Martinez.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr