Συγκλονιστικά είναι τα ευρήματα που έχει στην κατοχή του ο ερευνητής Οδυσσέας Χρίστου, του οποίου δυο φωτογραφίες που δημοσίευσε έχουν προκαλέσει αίσθηση, καθώς αναζητούσε και αναζητεί ακόμη, την ταυτότητα ενός νεαρού Κύπριου καταδρομέα, που συνελήφθη από Τούρκους.
Ο ερευνητής και διαχειριστής της σελίδας «1974 Μαρτυρίες & Τεκμήρια» στο Facebook, Οδυσσέας Χρίστου, μίλησε στον REPORTER για τα ευρήματα που έχει μέχρι στιγμής στα χέρια του από την εισβολή, ενώ εκμυστηρεύτηκε επίσης και τι κρύβεται πίσω από κάθε ιστορία εκτέλεσης αιχμαλώτων του 1974.
«Το γκρουπ στο Facebook ''1974 Μαρτυρίες & Τεκμήρια'' το δημιούργησα πριν ακριβώς ένα χρόνο. Είναι συγκινητική η συμμετοχή νεαρών ανθρώπων. Το συγκεκριμένο γκρουπ, αποτελεί ένα κομμάτι της έρευνας που κάνω, για τη ''γεωχρονική τεκμηρίωση γεγονότων 1974''. Δηλαδή πού, πότε και τι έγινε. Το γκρουπ το χρησιμοποιώ ουσιαστικά σαν διαβούλευση και να λαμβάνω την άποψη, τη γνώμη και τη γνώση του κόσμου, λαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο διάφορες μαρτυρίες».
Ακολουθούν οι αυθεντικές φωτογραφίες του ερευνητή και η ιστορία που κρύβει κάθε κλικ...
«Υπάρχουν δυο φωτογραφίες. Η μια με τη νοσοκόμα, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χουριγιέτ. Προσπάθησα να τη βρω σε καλύτερη ποιότητα αλλά ακόμη την αναζητώ. Η άλλη φωτογραφία, πάρθηκε από τουρκική σελίδα, την οποία την διόρθωσα και την έφτιαξα. Είναι φωτογραφίες επαγγελματία φωτογράφου, πολεμικού ανταποκριτή που εκπαιδεύτηκε γι’ αυτό τον σκοπό και ήρθε με τον αποβατικό στόλο για να καλύψει την εισβολή. Άρα η φωτογραφία του είναι προπαγανδιστική και την έβγαλε για κάποιο σκοπό και την άφησε να διαρρεύσει».«Επίσης δεν αφήνονται πολλές φωτογραφίες να διαρρεύσουν, εάν δεν εγκριθούν πρώτα. Δηλαδή περνάνε ένα φίλτρο, προτού τις αφήσουν να κυκλοφορήσουν. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες προσωπικές που κυκλοφορούν, αλλά όσο περνάει ο χρόνος κάποιες ξεφεύγουν και χάνονται. Ο στόχος είναι να εντοπιστεί ποιος είναι και να μάθουμε την ιστορία πίσω από τη φωτογραφία. Δηλαδή είναι ο καταδρομέας Α, συμμετείχε στις μάχες τάδε, συνελήφθη τότε, παρέμεινε αιχμάλωτος για τόσο διάστημα. Έτσι με αυτό τον τρόπο θα τιμήσουμε τον καταδρομέα μας και θα μάθουμε τι έγινε».