RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

ΚΥΠΡΟΣ - ΕΝΤΟΝΟΣ & ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ


 Πολύ θερμό ρεύμα αέρα θα επηρεάζει την περιοχή της Κύπρου τις επόμενες ημέρες με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες πάνω της κανονικής(4 έως 7 βαθμούς) που φαίνεται να έχει διάρκεια μπαίνοντας η περιοχή μας σε ένα παρατεταμένο διάστημα αρκετής ζέστης τουλάχιστον με τα τελευταία στοιχεία μέχρι Κυριακή 4 Ιουλίου. Μπήκε αρκετά δυναμικά το καλοκαίρι δείχνοντας μας τα δόντια του. Εξοπλιστείτε με υπομονή και να το εκμεταλλευτείτε πηγαίνοντας θάλασσα για ανάσες δροσιάς.


 
Από την Κυριακή και μετά με αρχές της επόμενης εβδομάδας αυτό το πολύ θερμό ρεύμα αέρα που μας επισκέπτεται θα ανεβάσει την θερμοκρασία αγγίζοντας τους 40 βαθμούς προς Λευκωσία με κάποιες ημέρες να ξεπερνά και τους 40 βαθμούς.

Ο Αυλώνας που κατηφόρισε προς Δυτική Ευρώπη αποκόπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί αποκομμένη λίμνη περιοχή Αγγλίας με ανατολική-νοτιοανατολική πορεία προς Γαλλία που αυτό θα διατηρήσει ανοιχτό τον διάδρομο πολύ θερμού ρεύματος αέρα σε Μεσόγειο. Αυτή η λίμνη φέρνει ασταθείς καιρικές συνθήκες σε περιοχές Αγγλίας, Γαλλίας και Ισπανίας ενώ την Μεσόγειο την βάζει κυριολεκτικά στον φούρνο με πολύ θερμό ρεύμα αέρα να μεταφέρεται από Αφρική.

Ταυτόχρονα με την ανάβαση του πολύ θερμού ρεύματος αέρα σε κεντρική Μεσόγειο ανηφορίζει μαζί του και σκόνη στην ατμόσφαιρα αλλά με βάση και τα τελευταία στοιχεία δεν φαίνεται να επηρεάζει την Κύπρο.

Η θερμοκρασία της θάλασσας με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και θα συνεχίσουν να παρατηρούνται ανεβαίνει και θα κυμαίνεται τις επόμενες 3-4 ημέρες στους 24-26 βαθμούς. Καλή η θερμοκρασία της θάλασσας για να δροσιζόμαστε.

Όπως έχετε καταλάβει μπαίνουμε σε μια θερμή έως πολύ θερμή περίοδο με υψηλές θερμοκρασίες πιο πάνω της κανονικής που αυτό ίσως να συνεχιστεί και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου με πιθανό ένα μικρό διάλειμμα κάπου στα μέσα του πρώτου δεκαημέρου και αν τα καταφέρει μπορεί να δούμε και κάποιες τοπικές μπόρες ή καταιγίδες. Πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα είναι ζέστη με κανονικές θερμοκρασίες έως λίγο πιο πάνω της κανονικής να έχουμε τις τελευταίες 20 ημέρες του Ιούλιου με κάποια μικρά διαστήματα τοπικού χαρακτήρα βροχές σε κάποιες περιοχές κυρίως σε εσωτερικό και ορεινά.

Ο Ιούλιος ίσως δώσει κάτι περισσότερο από βροχές σε σχέση με τον Ιούνιο. Όλο αυτό αποτελεί μια τάση, μια δική μου εκτίμηση και δεν αποτελεί ασφαλή πρόβλεψη. Θα επανεκτιμήσω τα δεδομένα και μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα σας ενημερώσω και πάλι για την εξέλιξη του Ιουλίου.


Σάββατο 26 Ιουνίου
Απλώνεται σταδιακά πιο θερμό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας με την θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο. Η αποκομμένη λίμνη με αβαθές χαμηλό βαρομετρικό θα ευνοούν σε άστατο καιρικό σκηνικό με βροχές και καταιγίδες περιοχές Αγγλίας και Γαλλίας. Η αποκομμένη λίμνη στην περιοχή μας εξασθενεί και κινείται πιο βόρεια συνεχίζοντας στις εκεί περιοχές να δίνει κάποια τοπικά φαινόμενα.

Καιρικές συνθήκες: Ηλιοφάνεια ενώ μεσημέρι με απόγευμα ανάπτυξη τοπικών νεφώσεων σε ορεινές και εσωτερικού περιοχές πιο περιορισμένες σε σχέση με την Παρασκευή. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Ελαφρώς πάνω της κανονικής
Εσωτερικό: 36-39 βαθμούς.
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 30-33
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 30-33
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 30-33
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 30-32
Ορεινά: 28-32
Τρόοδος: 27
Ημιορεινά: 32-36

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 17 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 18 έως 20 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 24 βαθμοί και στους 23-24 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βόρειο-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα στα βόρεια-βορειοδυτικά και δυτικές περιοχές του εσωτερικού ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ. Νωρίς το απόγευμα και κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών η περιοχή της Λάρνακας θα δέχεται άνεμο έως 4 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ. Πρωινές ώρες ασθενής ρεύμα αέρα διαφόρων διευθύνσεων 1 έως 2 μποφόρ.

Κυριακή 27 Ιουνίου
Πολύ θερμό ρεύμα αέρα επηρεάζει την περιοχή μας αφού η αποκομμένη λίμνη που ήταν βόρεια της Κύπρου έχει εξασθενήσει εντελώς ανοίγοντας ο διάδρομος πολύ θερμού ρεύματος αέρα να φτάνει προς την Κύπρο. Η αποκομμένη λίμνη που βρίσκεται περιοχή Αγγλίας, Γαλλίας, Ισπανίας δίνει τοπικές βροχές στις εκεί περιοχές αλλά είναι και η αιτία στο να συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες η μεταφορά πολύ θερμού ρεύματος αέρα στη Μεσόγειο.

Καιρικές συνθήκες: Με κυρίως ηλιοφάνεια το καιρικό σκηνικό. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες:
Εσωτερικό: 36-40 βαθμούς.
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 32-34
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 31-33
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 32-33
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 31-32
Ορεινά: 29-34
Τρόοδος: 28
Ημιορεινά: 34-37

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 18 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 19 έως 21 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 24 βαθμοί και στους 23-24 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βόρειο-Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα στα βόρεια-βορειοδυτικά και περιοχές του εσωτερικού ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Νοτιοανατολικό που θα γυρίζει σταδιακά σε Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Βορειοδυτικό-Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ. Πρωινές ώρες πολύ ασθενής ρεύμα αέρα διαφόρων διευθύνσεων 1 έως 2 μποφόρ.

Για την επόμενη εβδομάδα αρχής γενομένης 28 Ιουνίου όπως θα δείτε και στον πιο κάτω πίνακα θα συνεχίσουμε να είμαστε κάτω από πολύ θερμό ρεύμα αέρα με υψηλές θερμοκρασίες που στο εσωτερικό προς Λευκωσία θα φτάνει τους 40 και τους 40+. Στις παράλιες περιοχές αλλά και στα ορεινά υπολογίζεται περίπου 6 έως 8 βαθμούς πιο κάτω αναλόγως περιοχής αλλά και υψομέτρου πάνω στα ορεινά. Οι καιρικές συνθήκες θα είναι με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά μεσημεριανές ώρες. Εξασθενημένο ρεύμα αέρα από 1 έως 3 μποφόρ χωρίς να αναμένονται ενισχυμένοι άνεμοι στην περιοχή μας. Πιθανόν Σάββατο και Κυριακή 3-4 Ιουλίου να έχουμε μια μικρή ενίσχυση έως τα 4 μποφόρ μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Αυτό το θερμό έως πολύ θερμό καιρικό σκηνικό με τα σημερινά στοιχεία φαίνεται να κρατάει αν δεν αλλάξει κάτι στην πορεία μέχρι Κυριακή 4 Ιουλίου. Πιθανή πτώση θερμοκρασίας αλλά να παραμένουμε λίγο πάνω της κανονικής πιθανόν να έχουμε αρχές της άλλης εβδομάδας 5 Ιουλίου και μετά.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.