RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

ΚΥΠΡΟΣ - ΜΕΤΑ ΤΑ 700 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΙ ? ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ


 Έξι άτομα έχουν αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 283. Την ίδια ώρα, 251 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 64 σε σοβαρή κατάσταση, αριθμός ο οποίος αποτελεί νέο ρεκόρ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, εντοπίστηκαν 690 (ποσοστό θετικότητας: 1,36%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, τα οποία προέκυψαν από 50,902 μοριακά τεστ (PCR) και τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 53,944.

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Σε κόκκινο συναγερμό έχει τεθεί το Υπουργείο Υγείας, μετά και τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα όπου καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων από covid-19  και νέο αρνητικό ρεκόρ στις νοσηλείες στα νοσηλευτήρια, που δέχονται πλέον ασύμμετρες πιέσεις. Υπό το βάρος της επιδείνωσης και του κινδύνου στο σύστημα υγείας ο υπουργός Υγείας,  Κωνσταντίνος Ιωάννου ενημερώνει εκτάκτως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Η κατάσταση στα νοσηλευτήρια, τείνει πλέον να ξεφύγει αφού οι εισαγωγές είναι πολύ περισσότερες από τα εξιτήρια εδώ και μέρες, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να δίνει μεγάλες μάχες τόσο στους θαλάμους με covid-19 και ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι πλείστοι ασθενείς είναι μεταξύ 40-60 χρόνων, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να έχει πέσει στα 59 έτη.

Ήδη από τα δημόσια νοσοκομεία μετά και τη σημερινή συνάντηση ΟΚΥπΥ με τον ΠΑΣΙΝ, άρχισαν να μεταφέρονται και παθολογικά περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να απελευθερωθούν κλίνες και προσωπικό. Θα γίνει εξάλλου άμεσα επέκταση κλινών τόσο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όσο και εκτός ΜΕΘ.

Δεν προκρίνουν κλείσιμο σχολείων οι ειδικοί

Το θέμα των σχολείων απασχόλησε, εν τω μεταξύ την τριμερή τεχνική επιτροπή, που αποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα συνέλθει και αύριο Παρασκευή.

 Σε αυτό το στάδιο οι ειδικοί δεν προκρίνουν το κλείσιμο σχολείων, πριν τις εορτές του Πάσχα, όμως τίθεται προς συζήτηση θέμα χρήσης προστατευτικής μάσκας και διενέργειας ρινικών rapid test σε μαθητές δημοτικού και αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου. Έγινε επίσης εισήγηση για πιθανή παράταση του κλεισίματος για διακοπές μετά το Πάσχα.

Ο υπουργός Υγείας, εν τω μεταξύ ζήτησε εκ νέου τις εισηγήσεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, για τα περαιτέρω βήματα, ενόψει της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης, την προσεχή εβδομάδα.

Τα έξι άτομα που απεβίωσαν με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορούν σε:

    Άντρα, ηλικίας 67 ετών, με υποκείμενο νόσημα, με ιστορικό εμβολιασμού (1η δόση), που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.
    Γυναίκα, ηλικίας 85 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, χωρίς ιστορικό εμβολιασμού, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.
    Άντρα, ηλικίας 68 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, χωρίς ιστορικό εμβολιασμού, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
    Γυναίκα, ηλικίας 97 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, χωρίς ιστορικό εμβολιασμού, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.
    Γυναίκα, ηλικίας 71 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, χωρίς ιστορικό εμβολιασμού που κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.
    Άντρα, ηλικίας 82 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, με ιστορικό εμβολιασμού (1η δόση), που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.
    Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 283, εκ των οποίων:
    186 άντρες (66%), και
    97 γυναίκες (34%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 78 έτη.

Β. Νοσηλευόμενοι:

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 251 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 64 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 64 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 34 είναι διασωληνωμένοι, οι πέντε νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 25 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. reporter cy