RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΥΡΗ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ - ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΩΝ 310,000 ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


 Τη διενέργεια ποινικής έρευνας εναντίον του τέως προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, για να διαπιστωθεί κατά πόσο τεκμηριώνεται σε βάρος του το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, εισηγείται στο ενδιάμεσο πόρισμά της η ερευνητική επιτροπή για τα «χρυσά» διαβατήρια. Παράλληλα, ζητά από τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) να ερευνήσει κατά πόσο το ποσό των €310.000 που δόθηκε ως εισφορά στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ για τη μεσολάβησή του στην έκδοση του «χρυσού» διαβατηρίου του Μαλαισιανού μεγαλοαπατεώνα Τζο Λόου προέρχεται από ξέπλυμα μαύρου χρήματος και, εάν ναι, τότε να προχωρήσει στην κατάσχεσή του. Πρόσθετα, η ερευνητική επιτροπή στο ενδιάμεσο πόρισμά της καταγράφει συνολικά 66 προβληματικές περιπτώσεις «χρυσών» διαβατηρίων, οι οποίες όπως πληροφορούμαστε βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο της αρμόδιας εισαγγελέως και νομικών λειτουργών του ποινικού τομέα της Νομικής Υπηρεσίας προκειμένου να διαπιστωθεί η διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Το ενδιάμεσο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής δόθηκε χθες στη δημοσιότητα χωρίς ονόματα για σκοπούς προστασίας των ποινικών ανακρίσεων.

Ο Συλλούρης

Για τον τέως πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη η ερευνητική επιτροπή αναφέρει στο ενδιάμεσο πόρισμά της ότι εμπλέκεται στην έκδοση «χρυσών» διαβατηρίων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε πολιτογραφήσεις που έλαβαν χώρα το 2018 και το 2019 με την επισήμανση ότι «θα πρέπει να ερευνηθεί πιθανή παρέμβαση (σ.σ. Συλλούρη) για σκοπούς έγκρισης των αιτήσεων και κατά πόσον προκύπτει θέμα κατάχρησης εξουσίας». Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί περαιτέρω και από την ερευνητική επιτροπή. Εξ ου και σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι ο Δημήτρης Συλλούρης κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής.

Ο Μακαριώτατος

Για την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ στην έκδοση του «χρυσού» διαβατηρίου στον Μαλαισιανό μεγαλοαπατεώνα Τζο Λόου η ερευνητική επιτροπή, αφού επισημαίνει ότι ο Μακαριώτατος έλαβε μέσω εταιρειών που συνδέονται με τον Λόου το ποσό των €310.000 ως εισφορά στην Εκκλησία της Κύπρου για τη μεσολάβησή του, εισηγείται στη ΜΟΚΑΣ να εξετάσει την προέλευση των χρημάτων και να προχωρήσει στην κατάσχεσή τους. Ο Λόου καταζητείται στη χώρα του για υπεξαίρεση κρατικού επενδυτικού ταμείου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι, λοιπόν, ηλίου φαεινότερο ότι τα χρήματα που δόθηκαν στον Μακαριώτατο ως εισφορά για τη μεσολάβησή του προέρχονται από τα κλεμμένα χρήματα του μαλαισιανού λαού. Όπως συναφώς αναφέρει στην έκθεσή της η ερευνητική επιτροπή, «τα εν λόγω ποσά ενδεχομένως να αποτελούν προϊόν νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Κατά συνέπεια θα πρέπει, ενδεχομένως, να κινηθεί διαδικασία ανάκτησής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες – ΜΟΚΑΣ δυνάμει του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων Από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου του 2007». Σημειώνεται ότι ο Μακαριώτατος σε κατάθεσή του προ μηνών στην ερευνητική επιτροπή εξέφρασε την ετοιμότητά του να επιστρέψει τις €310.000 που έλαβε ως εισφορά από τον Λόου. Ωστόσο, δεν το έπραξε μέχρι σήμερα παρόλο που γνωρίζει ότι πρόκειται για κλεμμένα χρήματα.

Ψευδείς δηλώσεις

Η ερευνητική επιτροπή καταγράφει στην ενδιάμεση έκθεσή της συνολικά 44 περιπτώσεις επενδυτών που έλαβαν «χρυσά» διαβατήρια στη βάση ψευδών δηλώσεων και παραπλανητικών στοιχείων. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις η ερευνητική επιτροπή ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας. Παράλληλα, αποτελούν αντικείμενο μελέτης στη Νομική Υπηρεσία για διαπίστωση ποινικών αδικημάτων με σκοπό την προώθησή τους στην Αστυνομία για έναρξη ανακρίσεων. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ενδιάμεση έκθεση, προκύπτει σαφώς θέμα ποινικής διερεύνησης των ενεργειών ορισμένων δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων που ως πάροχοι μεσολάβησαν για την έκδοση των υπό αναφορά «χρυσών» διαβατηρίων και αυτό διότι, όπως αποκαλύφθηκε, σε κάποιες περιπτώσεις έκλειναν τα μάτια στις παρανομίες και προσπαθούσαν να τις συγκαλύψουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επενδυτή που σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησή του το 2019 και για ενάμιση χρόνο δεν παρουσιάστηκε στην Κύπρο να υπογράψει το πιστοποιητικό πολιτογράφησής του. Οι Κύπριοι δικηγόροι του επικαλέστηκαν επαγγελματικές υποχρεώσεις αλλά στην πραγματικότητα ο εν λόγω επενδυτής τελούσε υπό κράτηση στη χώρα του για την εμπλοκή του σε σοβαρά ποινικά αδικήματα. Αντί οι δικηγόροι να ενημερώσουν σχετικά το Υπουργείο Εσωτερικών επικαλέστηκαν ειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις του πελάτη τους και αιτήθηκαν παράταση χρόνου για την υπογραφή του πιστοποιητικού πολιτογράφησης. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε ενάμιση χρόνο μετά όταν το δικηγορικό γραφείο προέβη σε σχετική καταγγελία στη ΜΟΚΑΣ, αφού στο μεταξύ διορίστηκε η ερευνητική επιτροπή και ξεκίνησε έρευνες για διάφορα άτομα, περιλαμβανομένων των πελατών του εν λόγω δικηγορικού γραφείου.

Διώξεις στο εξωτερικό

Στις παραπάνω 44 περιπτώσεις επενδυτών προστίθενται άλλες 22 περιπτώσεις επενδυτών που όπως καταγράφει στο ενδιάμεσο πόρισμά της η ερευνητική επιτροπή διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εναντίον τους ποινικές έρευνες για καταχρήσεις, απάτες κ.ά. από διωκτικές αρχές άλλων χωρών. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις η ερευνητική επιτροπή υποδεικνύει στο πόρισμά της τη συνεχή παρακολούθησή τους από το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε σε περίπτωση καταδίκης τους να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για ανάκληση της κυπριακής υπηκοότητας. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, στο μικροσκόπιο της Νομικής Υπηρεσίας βρίσκονται κι αυτές οι περιπτώσεις για τη διαπίστωση τυχόν ποινικών αδικημάτων.

Σεϋχέλλες και τζετ

Στο ενδιάμεσο πόρισμά της η ερευνητική επιτροπή αναφέρεται και στην κατάθεση που έδωσε ενώπιόν της ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθώς και στα δύο αεροπορικά ταξίδια του Προέδρου και της οικογένειάς του για διακοπές στις Σεϋχέλλες με το ιδιωτικό αεροσκάφος του φίλου και σεΐχη της Σαουδικής Αραβίας Abdul-rahman Khalid Salen bin Mahfouz. Δέον να σημειωθεί ότι τόσο ο Σαουδάραβας πρίγκιπας όσο και άλλα 41 μέλη της οικογένειάς του έλαβαν κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα τον Ιανουάριο του 2015 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Νίκου Αναστασιάδη. Σημειώνεται, επίσης, ότι για μία τουλάχιστον υπηκοότητα που αφορά τη δεύτερη σύζυγο του Σαουδάραβα βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα καθώς στη Δημοκρατία δεν αναγνωρίζεται η διγαμία. Συνεπώς, παράνομα της δόθηκε το «χρυσό» διαβατήριο. Σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή, δεν τέθηκαν ενώπιόν της οποιαδήποτε στοιχεία τα οποία να συνδέουν τις επίμαχες πολιτογραφήσεις με το δωρεάν ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες μετά την πάροδο 2 ετών από τις εν λόγω πολιτογραφήσεις. Με την ερευνητική επιτροπή να σημειώνει ότι θα εξετάσει εκ νέου τις υπό αναφορά πολιτογραφήσεις.

Σήμερα στο Ανώτατο

Ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης αναμένεται να καταχωρίσει σήμερα προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο με σκοπό να ακυρώσει ως παράνομη την απόφαση της πλειοψηφίας της Ολομέλειας της Βουλής που λήφθηκε στις 22/4/2021 και με την οποία καλούνται να εξαιρεθούν λόγω σύγκρουσης συμφέροντος ο γενικός και ο βοηθός γενικός εισαγγελέας από τη διαδικασία αξιολόγησης του ενδιάμεσου πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής. ΠΟΛΙΤΗΣ CY