RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

ΚΥΠΡΟΣ - Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ


 Θερμό έως πιο θερμό ρεύμα αέρα αναμένεται να επηρεάζει την περιοχή μας τις επόμενες ημέρες μέχρι και Δευτέρα με την θερμοκρασία σε αισθητή άνοδο. Ταυτόχρονα μεταφορά σκόνης από Αφρική με αυξημένα ποσοστά Κυριακή βράδυ με Δευτέρα. Από Τρίτη αλλάζει το καιρικό σκηνικό με πτώση θερμοκρασίας που θα είναι αισθητή μέχρι Τετάρτη με βροχές κατά περιόδους αλλά και χιόνια πάνω στο Τρόοδος.

ΑΥΡΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΒΑΡΥΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Ας δούμε αναλυτικά την όλη καιρική εξέλιξη των επόμενων ημερών

Αυλώνας ψυχρού έως πιο ψυχρού ρεύματος αέρα συνεχίζει να επηρεάζει Ευρωπαικές χώρες από τα βόρεια προς κεντρικά με επέκταση όμως προς Μεσόγειο μέχρι και περιοχές βορειοδυτικής Αφρικής. Αυτή η κατάβαση μέχρι Αφρική αναγκάζει σε θερμό έως πιο θερμό ρεύμα αέρα να ανηφορίζει από Αφρική μπροστά από Αυλώνα σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου φτάνοντας μέχρι και την δική μας περιοχή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες να σημειώσει αισθητή άνοδο και να κυμαίνεται αρκετά πάνω της κανονικής έως 10 βαθμούς στα ορεινά και 3 έως 6 βαθμούς στην επιφάνεια. Την Δευτέρα 22/3 φτάνουμε στο αποκορύφωμα του θερμού έως πολύ θερμού ρεύματος αέρα.

Χαμηλό βαρομετρικό από Αφρική περιοχή Αλγερίας εισέρχεται στη κεντρική Μεσόγειο μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Με το που εισέρχεται στη Μεσόγειο βαθαίνει δηλαδή πέφτει η ατμοσφαιρική του πίεση και συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας. Θερμό μέτωπο λόγω του ότι από τα νοτιοανατολικά του κράσπεδα ανηφορίζει θερμό ρεύμα αέρα και ψυχρό μέτωπο λόγω του ότι από τα βορειοδυτικά του κράσπεδα κατηφορίζει ψυχρό ρεύμα αέρα. Ταυτόχρονα σκάβει και αρκετή ποσότητα σκόνης από Αφρική και την διοχετεύει στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Από Σάββατο θα ξεκινήσει να παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα σε αραιή ποσότητα ενώ την Κυριακή φαίνεται να μειώνεται λίγο αλλά από το βράδυ Κυριακής προς Δευτέρα αυξάνονται και πάλι τα ποσοστά της σε συνδυασμό με πιο έντονο θερμό ρεύμα αέρα.

Σε Ιταλία και Ελλάδα το χαμηλό θα φέρει ασταθείς καιρικές συνθήκες με βροχές και καταιγίδες με χιόνια σε Βαλκανικές χώρες που τοπικά θα παρατηρούνται και έντονα καιρικά φαινόμενα.

Όλη αυτή η ατμοσφαιρική διάταξη σε εμάς φέρνει θερμό ρεύμα αέρα που φαίνεται να γίνεται πιο έντονο Κυριακή-Δευτέρα και θα ανεβάσει αρκετά την θερμοκρασία μέχρι τους 25 βαθμούς την Κυριακή ενώ την Δευτέρα υπάρχει το ενδεχόμενο να ανέβει μέχρι τους 28 βαθμούς στο εσωτερικό. Το πόσο θα ανέβει η θερμοκρασία ή όχι θα εξαρτηθεί από το πόσο αυξημένη θα είναι η μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα(θολούρα), από το ανεμολογικό πεδίο αλλά και την θερμοκρασία της θάλασσας, παράγοντες που παίζουν ρόλο.

Το χαμηλό από Ιταλία μετά θα ακολουθήσει ανατολική πορεία προς Ελλάδα με σταδιακή εξασθένηση όσο αφορά την ατμοσφαιρική του πίεση κινούμενο ανατολικά-βορειοανατολικά προς Τουρκία. Όταν θα φτάσει σε Ελλάδα και θα συνεχίσει την ανατολική του πορεία προς Τουρκία και θα βρίσκεται βόρεια της Κύπρου θα σταματήσει και η ροή του θερμού ρεύματος αέρα στην περιοχή μας. Αυτό αναμένεται να αλλάξει και το καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας από Τρίτη 23 Μαρτίου.

Τι θα φέρει αλλαγή την επόμενη εβδομάδα;

Ο Αντικυκλώνας θα αποφασίσει να μετατοπιστεί ανατολικά προς την Ευρώπη που αυτό θα αναγκάσει τον Αυλώνα να μετατοπίζεται ανατολικά προς την ανατολική Ευρώπη αλλά και Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε συνδυασμό με την ανατολική πορεία του χαμηλού από κεντρική Μεσόγειο αλλά και της ανατολικής μετατόπισης του Αυλώνα θα αλλάξει το ρεύμα αέρα ανοίγοντας διάδρομος εισχώρησης ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα προς την δική μας περιοχή μας με την θερμοκρασία να σημειώνει πτώση που θα είναι αισθητή μέχρι Τετάρτη 24 Μαρτίου. Πέραν της πτώσης της θερμοκρασίας αναμένεται να εισέλθουμε σε χαμηλές πιέσεις με βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες με χιόνια στο Τρόοδος. Τα φαινόμενα από Τρίτη μέχρι και Παρασκευή 23-26 Μαρτίου θα είναι κατά περιόδους με ανοίγματα με το ενδεχόμενο την Πέμπτη 25 Μαρτίου να την γλυτώσουμε από τις βροχές. Η παρουσία του χαμηλού βαρομετρικού ερχόμενο από κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό με τον Αυλώνα που εισέρχεται στην περιοχή μας θα ευνοήσουν σε ασταθείς καιρικές συνθήκες με νέες κυκλογεννέσης δηλαδή δευτερεύουσες ατμοσφαιρικές διαταραχές.

Αν και πολύ νωρίς με βάση τα σημερινά στοιχεία επηρεάζεται όλη η Κύπρος με τις ποσότητες βροχής που φαίνονται το διάστημα από Τρίτη μέχρι Παρασκευή να είναι από 10 έως 30 μιλίμετρα που πιο τοπικά μπορεί να δώσει 30 έως 40 μιλίμετρα.

Μεγάλα τα σκαμπανεβάσματα στο καιρικό σκηνικό το επόμενο διάστημα που από αισθητή άνοδο και προχωρημένη άνοιξη θα πάμε σε αισθητή πτώση θερμοκρασίας οδεύοντας σε χειμερινό καιρικό σκηνικό.

Σάββατο 20 Μαρτίου

Ηλιοφάνεια με αυξημένες νεφώσεις στη μέση ατμόσφαιρα μέχρι το μεσημέρι με μικρό ενδεχόμενο λόγω θερμού μετώπου στα δυτικά μας να δεχθούμε κάποιες τοπικές ψιχάλες ή ελαφρές βροχές. Μετά υποχωρούν οι νεφώσεις με τον καιρό να γίνεται αίθριος απόγευμα με βραδινές ώρες. Αραιή σκόνη στην ατμόσφαιρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες
Εσωτερικό: 22 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 20
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 20
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 22
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 22
Ορεινά: 12-15
Τρόοδος: 10
Ημιορεινά: 15-18

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 0 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 1 έως 3 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 7 βαθμοί και στους 9-12 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Αλλαγή στο ρεύμα αέρα σε Βορειοανατολικό. Ένταση σχεδόν άπνοια έως ασθενής 1 έως 2 μποφόρ πρωινές ώρες ενώ μεσημέρι προς απόγευμα 2 έως 3 μποφόρ. Στα βορειοδυτικά παράλια και νοτιοανατολικά παροδικά έως 4 μποφόρ απογευματινές ώρες. Βραδινές ώρες βορειοανατολικό ρεύμα αέρα εντάσεως 1 έως 2 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά κατά τη διάρκεια της ημέρας και νύχτας 1 έως 3 μποφόρ.

Κυριακή 21 Μαρτίου

Με κυρίως ηλιοφάνεια και σκόνη στην ατμόσφαιρα. Πέφτουν λίγο τα ποσοστά της αλλά από το βράδυ αυξάνονται και πάλι. Βραδινές ώρες μετά τα μεσάνυχτα πέρασμα νεφώσεων στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες
Εσωτερικό: 25 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 23
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 22
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 24
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 23
Ορεινά: 15-20
Τρόοδος: 14
Ημιορεινά: 20-23

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 5 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 6 έως 8 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 8 βαθμοί και στους 10-13 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα. Ένταση σχεδόν άπνοια έως ασθενής 1 έως 2 μποφόρ πρωινές ώρες ενώ μεσημέρι προς απόγευμα 2 έως 3 μποφόρ. Στα παράλια παροδικά έως 4 μποφόρ απογευματινές ώρες. Βραδινές ώρες βορειοανατολικό ρεύμα αέρα εντάσεως 1 έως 3 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα που δηλώνει την περαιτέρω μεταφορά θερμού ρεύματος στην περιοχή μας εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ.

Δευτέρα 22 Μαρτίου με ηλιοφάνεια και σκόνη στην ατμόσφαιρα που θα επικρατεί θολούρα με υψηλές θερμοκρασίες.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.