RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

ΚΥΠΡΟΣ - ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ


ΑΠΟ ΤΑΣΟ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ  Συνεχή παρουσία χαμηλών βαρομετρικών από Αφρική εξέρχονται στη Μεσόγειο ειδικά σε κεντρική με ασταθείς καιρικές συνθήκες σε Ιταλία και Ελλάδα. Μέχρι στιγμής τα χαμηλά βαρομετρικά από Ελλάδα φεύγουν βορειοανατολικά με αποτέλεσμα να μην φτάνουν στην δική μας περιοχή μας. Μέχρι στιγμής η Κύπρος δέχεται θερμό έως πολύ θερμό ρεύμα αέρα με υψηλές θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Ήδη λόγω της θέσης που προέρχονται τα χαμηλά έχουν σκάψει και μεγάλες ποσότητες σκόνης και την διοχετεύουν στην Μεσόγειο όπου επηρεάζεται και η Κύπρος όχι όμως σε μεγάλες ποσότητες προς το παρόν.
Αυτή η συνεχής παρουσία χαμηλών βαρομετρικών οφείλεται στην επέκταση που έχει ο Αυλώνας ψυχρού έως πιο ψυχρού ρεύματος αέρα από τα βόρεια προς νότια μέχρι και Αφρική.
Το χαμηλό βαρομετρικό από Αλγερία κινήθηκε προς Ιταλία, μετά Ελλάδα και φεύγει βορειοανατολικά προς Μαύρη θάλασσα. Όμως ένα νέο χαμηλό βαρομετρικό από Αφρική αναμένεται να προσεγγίσει την περιοχή μας μετά τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη πρωινές ώρες.

Μέχρι την Δευτέρα φτάνουμε στο αποκορύφωμα του πιο θερμού ρεύματος αέρα. Από Τρίτη μεσημέρι και μετά θα ξεκινήσει η πτώση θερμοκρασίας αλλά παραμένει ακόμα θερμός ο καιρός με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Από Τετάρτη και μετά μέχρι Παρασκευή ο Αυλώνας από τα δυτικά θα εισέλθει στην περιοχή με την θερμοκρασία να σημειώνει περαιτέρω πτώση που θα είναι αισθητή με θερμοκρασίες κάτω της κανονικής.

Με βάση αυτή την μικρή ανάλυση ας δούμε πως θα είναι οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες:

Μετά τα μεσάνυχτα Κυριακής προς πρωινές ώρες Δευτέρας 22 Μαρτίου νεφώσεις ερχόμενες από τα νότια-νοτιοδυτικά λόγω θερμού μετώπου προς βόρεια-βορειοανατολικά ενδέχεται να δώσουν τοπικές ψιχάλες ή ελαφρές βροχές μέχρι και τις 0600 περίπου πρωινές ώρες Δευτέρας. Μετά το καιρικό σκηνικό θα είναι με ηλιοφάνεια και σκόνη στην ατμόσφαιρα που θα είναι αυξημένη. Μέγιστες θερμοκρασίες έως 29 χωρίς να αποκλείεται και έως 30 βαθμούς στο εσωτερικό, έως 25-26 βαθμούς στα παραθαλάσσια και 20 έως 24 βαθμούς στα ορεινά. Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα 2 έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ στα παραθαλάσσια. Στα ορεινά Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα ενισχυμένο στα 5 έως 6 μποφόρ.
Μεσάνυχτα Δευτέρας προς πρωινές ώρες Τρίτης 23 Μαρτίου περίπου μέχρι και νωρίς το μεσημέρι θα μας επηρεάζει χαμηλό βαρομετρικό που εξέρχεται από Λιβύη και αναμένεται να δώσει τοπικά φαινόμενα βροχής ή και καταιγίδας στο νησί μας. Από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα είναι πιο βελτιωμένος από φαινόμενα χωρίς να αποκλείεται τοπικά στο δυτικό ορεινό-ημιορεινό κομμάτι του νησιού. Πέρασμα και ψυχρού μετώπου που σηματοδοτεί την αλλαγή ρεύματος αέρα με πτώση θερμοκρασίας και υποχώρησης σκόνης από την ατμόσφαιρα. Μέγιστες θερμοκρασίες έως 25 βαθμούς στο εσωτερικό, έως 23-24 βαθμούς στα παραθαλάσσια και 13 έως 17 βαθμούς στα ορεινά. Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα 2 έως 4 μποφόρ και παροδικά στα παραθαλάσσια έως 5 μποφόρ. Όμως από το μεσημέρι και μετά αλλάζει η φορά του ανέμου και εισέρχεται δυτικό ενισχυμένο ρεύμα αέρα στα 3 έως 5 μποφόρ και στα παραθαλάσσια και έως 6 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά νοτιοδυτικό εντάσεως 5 έως 7 μποφόρ και παροδικά έως 8-9 μποφόρ.

Τετάρτη 24 Μαρτίου παροδικές τοπικές βροχές με χιόνια πάνω στο Τρόοδος. Βασικά το Τρόοδος από αργά το βράδυ της Τρίτης θα μπει σε ευνοικές θερμοκρασιακές συνθήκες για χιόνι.

Πέμπτη 25 Μαρτίου πιθανόν πέρασμα βροχών από τις 1800 αργά το απόγευμα προς βραδινές ώρες πρώτα από τα δυτικά. Σε περαιτέρω πτώση η θερμοκρασία που αν παρατηρηθεί βροχή πάνω από τα 1000 μέτρα θα μεταφράζεται σε χιόνι.

Από Παρασκευή 26 Μαρτίου μέχρι Κυριακή 28 Μαρτίου βελτιωμένο καιρικό σκηνικό με άνοδο θερμοκρασίας.