RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

ΚΥΠΡΟΣ - ΤΕΤΑΡΤΗ ΧΕΙΜΩΝΑΣ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


 Δροσερό ενισχυμένο ρεύμα αέρα και χαμηλές πιέσεις επηρεάζουν την περιοχή μας με πέρασμα βροχών αύριο Τετάρτη ενώ μετά από αυτό το μικρό διάλειμμα από Παρασκευή επανέρχεται θερμό ρεύμα αέρα με άνοδο θερμοκρασίας απουσία συστήματος βροχών.

Ας δούμε αναλυτικά την όλη καιρική εξέλιξη των επόμενων ημερών

Αντικυκλώνας εμποδιστής(ένα σενάριο για το οποίο σας είχα ενημερώσει από τις 8 Μαρτίου) της αντλαντικής ροής έχει ανηφορίσει και μπαίνει σφήνα σε πιο βόρεια ψυχρά γεωγραφικά πλάτη με αποτέλεσμα κατάβαση Αυλώνα ψυχρού έως πολύ ψυχρού ρεύματος αέρα από τα βόρεια περνάει από κεντρική Ευρώπη και απλώνεται ως δροσερό ρεύμα αέρα σε περιοχές της Μεσογείου επηρεάζοντας και την Κύπρο μέχρι και Πέμπτη 18 Μαρτίου.

Λόγω του Αυλώνα βρισκόμαστε μεταξύ ψυχρού και θερμού ρεύματος αέρα με θερμοκρασίες στις κανονικές τιμές έως ελαφρώς πιο κάτω τις επόμενες 2 ημέρες.

Χαμηλό βαρομετρικό βόρεια της Κύπρου στη Μαύρη θάλασσα ευνοεί σε δευτερεύουσα διαταραχή-χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή μας και αναμένεται αύριο Τετάρτη να επηρεάσει την Κύπρο. Ένα χαμηλό βαρομετρικό που συνοδεύεται από ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας με πέρασμα από το νησί μας μεσημέρι προς απόγευμα Τετάρτης με βροχές από τα δυτικά προς ανατολικά. Βροχές σε όλο το νησί αλλά αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο. Πιο ευνοημένο κομμάτι είναι το δυτικό-νοτιοδυτικό ορεινό και ημιορεινό και ευνοείται λόγω του ότι το ρεύμα αέρα θα κτυπά πάνω στην οροσειρά με αποτέλεσμα να έχουμε βροχές ορογραφίας. Πιθανές ποσότητες στις εκεί περιοχές από 10 μιλίμετρα και πάνω έως 30 μιλίμετρα πιο τοπικά. Στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού από 2 έως 10 μιλίμετρα.

Θα περάσει αυτή η διαταραχή με το καιρικό σκηνικό να βελτιώνεται με κάποιες τοπικές βροχές στα δυτικά την Πέμπτη με περισσότερη βελτίωση από Πέμπτη απόγευμα και μετά με σταδιακή εξασθένηση των ανέμων. Ένα χαμηλό βαρομετρικό από νότια Ιταλία την Πέμπτη θα κινηθεί ανατολικά-βορειοανατολικά προς Ελλάδα με βροχές αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζει την Κύπρο αφού φεύγει βορειοανατολικά.

Θερμό ρεύμα αέρα από Παρασκευή ανεβάζει την θερμοκρασία για να είμαστε πάνω της κανονικής. Πιθανή αλλαγή με βροχές μετά τις 24 Μαρτίου με πτώση θερμοκρασίας.

Τετάρτη 17 Μαρτίου
Ώρα 06:00-12:00 Θα ξεκινήσει η ημέρα με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις με το ενδεχόμενο μετά τις 09:00 κάποιες τοπικές βροχές σε δυτικές-νοτιοδυτικές ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νησιού. Το ψυχρό μέτωπο βρίσκεται δυτικά της Κύπρου στο θαλάσσιο χώρο με βροχές και σταδιακά κινείται προς το νησί μας.

Ώρα 12:00-18:00 πέρασμα του ψυχρού μετώπου με πιο εκτεταμένες βροχές από τα δυτικά προς ανατολικά επηρεάζοντας όλο το νησί. Πιο ευνοημένο κομμάτι είναι το δυτικό-νοτιοδυτικό λόγω του ότι το ρεύμα αέρα θα κτυπά πάνω στην οροσειρά και θα ευνοεί σε ορογραφικές βροχές. Πάνω στο Τρόοδος και έως 1500 μέτρα αναμένεται και χιονόπτωση με χιονόστρωση από Τρόοδος προς Όλυμπο. Πιο τοπικά αν θα βγάλει καταιγίδα με χαλαζόπτωση.

Μετά το πέρασμα του μετώπου απόγευμα προς βράδυ ο καιρός βελτιώνεται σημαντικά με ενδεχόμενο κάποιες τοπικές βροχές πιο περιορισμένες πάνω στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες
Εσωτερικό: 19-20 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 19-20
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 20-21
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 19-20
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 19-20
Ορεινά: 5-11
Τρόοδος: 2
Ημιορεινά: 12-16

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 2 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 4 έως 5 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 7 βαθμοί και στους 10-12 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Δυτικό-Νοτιοδυτικό μέτριο έως σχεδόν θυελλώδης ρεύμα αέρα. Ένταση 3 έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ στο εσωτερικό και 5 έως 6 μποφόρ στα παραθαλάσσια. Πάνω στα ορεινά 6 έως 7 μποφόρ. Οι ριπές θα φτάνουν τα 7 έως 9 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικό μέτριο έως ισχυρό ρεύμα αέρα. Ένταση 3 έως 4 μποφόρ στο εσωτερικό και 4 έως 5 μποφόρ στα παραθαλάσσια. Πάνω στα ορεινά 6 έως 7 μποφόρ. Ταχύτητα ανέμων από 20 έως 60 χιλιόμετρα. Χρειάζεται προσοχή από τους ανέμους.

Πέμπτη 18 Μαρτίου
Ηλιοφάνεια με τοπικά αυξημένες νεφώσεις ειδικά στο δυτικό κομμάτι του νησιού με τοπικού χαρακτήρα βροχές κυρίως προς δυτικά. Απόγευμα με βράδυ τοπικές νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες
Εσωτερικό: 18-19 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 19-20
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 19-20
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 19-20
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 19-20
Ορεινά: 6-12
Τρόοδος: 4
Ημιορεινά: 12-16

Ελάχιστες θερμοκρασίες στον 1 βαθμό στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 3 έως 5 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 7 βαθμοί και στους 9-11 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Δυτικό-Νοτιοδυτικό μέτριο έως ισχυρό ρεύμα αέρα. Ένταση 3 έως 4 μποφόρ και 4 έως 5 μποφόρ και παροδικά έως 6 μποφόρ στα παραθαλάσσια. Πάνω στα ορεινά 5 έως 6 μποφόρ. Οι ριπές θα φτάνουν έως 6 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικό ρεύμα αέρα. Ένταση 2 έως 3 μποφόρ στο εσωτερικό και 3 έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια. Πάνω στα ορεινά 4 έως 5 μποφόρ. Βασικά όσο οδεύουμε προς Παρασκευή θα παρατηρείται συνεχή εξασθένηση των ανέμων.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.