RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

ΚΥΠΡΟΣ - ΗΡΕΜΙΑ - ΨΥΧΟΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ


 Έχουν υποχωρήσει οι πιο ψυχρές αέριες μάζες από την περιοχή μας αλλά παραμένουμε κάτω από Αυλώνα ψυχρών αερίων μαζών και τις επόμενες ημέρες μέχρι και Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει ψυχρός ο καιρός με θερμοκρασίες λίγο κάτω της κανονικής. Κάποιες ατμοσφαιρικές διαταραχές ενδέχεται να φέρουν τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα προς Παρασκευή αλλά και την Κυριακή.

Ας δούμε αναλυτικά την όλη καιρική εξέλιξη των επόμενων ημερών
Αυλώνας ψυχρών έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών σε συνδυασμό με σύστημα χαμηλών πιέσεων βρίσκεται στον Αντλαντικό Ωκεανό με ασταθείς καιρικές συνθήκες. Αυτό ευνοεί σε σφήνα υψηλών πιέσεων και θερμών αερίων μαζών να ανηφορίζει βορειότερα προς κεντρική Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος Αυλώνας θα έχει την τάση να κινηθεί πιο νότια τις επόμενες ημέρες διατηρώντας την σφήνα υψηλών πιέσεων αλλά και θερμών αερίων μαζών από κεντρική Μεσόγειο προς κεντρική Ευρώπη.

Όσο παρατηρείται μια σφήνα υψηλών πιέσεων από κεντρική Μεσόγειο προς κεντρική Ευρώπη η δική μας περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από Αυλώνα με το ψυχρό ρεύμα αέρα να συνεχίζει να μας επηρεάζει και τις επόμενες ημέρες με τις θερμοκρασίες να είναι σχετικά χαμηλές λίγο κάτω της κανονικής.

Έχει ανέβει λίγο η θερμοκρασία σε εμάς λόγω υποχώρησης του πιο ψυχρού ρεύματος αέρα από την περιοχή μας αλλά παραμένει ψυχρός ο καιρός μας.

Προσοχή τις επόμενες ημέρες που λόγω χαμηλών θερμοκρασιών βραδινές και αυγινές ώρες θα παρατηρείται παγετός σε ορεινά και ημιορεινά αλλά και προς εσωτερικό για αυτό να είμαστε προσεχτικοί στις μετακινήσεις μας ειδικά στο ορεινό και ημιορεινό οδικό δίχτυο.
Για το Σάββατο δεν φαίνεται κάτι στην περιοχή μας εκτός από αυξημένες νεφώσεις στην ατμόσφαιρα. Την Κυριακή φαίνεται μια διαταραχή να προσεγγίζει την περιοχή μας από τα βορειοδυτικά. Αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα από βόρεια περιοχή Σκανδιναβίας θα κινηθεί νοτιοανατολικά προς την ανατολική Μεσόγειο που με τα τελευταία στοιχεία φαίνεται να φέρνει κάποιες τοπικές βροχές στο νησί μας. Όμως θέλω να μελετήσω λίγο καλύτερα την κατάσταση για την Κυριακή και θα σας ενημερώσω σύντομα.

Από κει και πέρα μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου και πιθανόν μέχρι και τις πρώτες 2-3 ημέρες του Μάρτη η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο όχι όμως σε κάτι έντονο και ακραίο απουσία οργανωμένων διατραχών χωρίς να λείπουν όμως κάποιες μικροδιαταραχές τοπικών φαινομένων. Πιστεύω ότι οι ψυχρές εισβολές δεν έχουν τελιώσει ακόμα προς την δική μας περιοχή και θα δούμε αν μετά τις 5 Μαρτίου δεχθούμε ψυχρή εισβολή με βροχές και χιόνια.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου

Από τα μεσάνυχτα και μετά προς πρωινές ώρες ατμοσφαιρική διαταραχή που θα περνά νότια της Κύπρου θα δίνει βροχές μέσα στη θάλασσα αλλά και προς Αίγυπτο και Μέση Ανατολή. Με το που θα κινείται νότια του νησιού μας μπορεί να επηρεάσει τοπικά κυρίως κάποιες περιοχές του νησιού στα νότια-νοτιοδυτικά σε επαρχία Πάφου και Λεμεσού. Πάνω στο Τρόοδος θα είναι σε μορφή χιονιού. Σε γενικές γραμμές δεν φαίνεται κάτι ιδιαίτερο σε εμάς. Μετά μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις τοπικά αυξημένες με το ενδεχόμενο τοπικής βροχής στα βορειοανατολικά. Βραδινές ώρες αίθριος με νεφώσεις γύρω γύρω από την Κύπρο στο θαλάσσιο χώρο.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Ψυχρός καιρός με κάτω της κανονικής θερμοκρασίες
Εσωτερικό: 14-15 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 15-16
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 15-16
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 15-16
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: `15-16
Ορεινά: 4-8
Τρόοδος: 0
Ημιορεινά: 10-13
Ελάχιστες θερμοκρασίες στους μείον 4 βαθμούς στα ορεινά και στους μείον 1 σε ημιορεινές περιοχές όπου αναμένεται παγετός. Στο εσωτερικό στον 1 βαθμό με ελαφρύ παγετό και στους 4-5 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βόρειο-Βορειοανατολικό ψυχρό ρεύμα αέρα που νωρίς το μεσημέρι και λίγες ώρες στα παράλια Λεμεσού και Πάφου να γυρίσει σε Νοτιοανατολικό. Ένταση 1 έως 2 μποφόρ και στα παραθαλάσσια παροδικά έως 3 μποφόρ πρωινές ώρες ενώ μεσημέρι με απόγευμα στα 2 έως 3 μποφόρ αλλά στα βόρεια, ανατολικά και νοτιοδυτικά παράλια έως 4 μποφόρ κατά περιόδους. Βραδινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα βόρεια, ανατολικά και νότια παράλια παροδικά έως 4 μποφόρ.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου
Θα ξεκινήσουμε με ηλιοφάνεια με νεφώσεις στο θαλάσσιο χώρο ενώ προς το μεσημέρι αλλά και κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών αναμένονται να παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις στο νησί μας. Αυτό το σκηνικό με αυξημένες νεφώσεις συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών.
Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Ψυχρός καιρός με κάτω της κανονικής θερμοκρασίες
Εσωτερικό: 14-15 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 14-15
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 14-15
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 14-15
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: `14-15
Ορεινά: 5-9
Τρόοδος: 1
Ημιορεινά: 10-12
Ελάχιστες θερμοκρασίες στους μείον 6 βαθμούς στα ορεινά και στους μείον 2 σε ημιορεινές περιοχές όπου αναμένεται παγετός. Στο εσωτερικό στον μείον 1 βαθμό με παγετό και στους 3-4 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοανατολικό ψυχρό ρεύμα αέρα που νωρίς το μεσημέρι και λίγες ώρες στα παράλια Λεμεσού και Πάφου να γυρίσει σε Νοτιοανατολικό. Ένταση 1 έως 2 μποφόρ και στα παραθαλάσσια παροδικά έως 3 μποφόρ πρωινές ώρες ενώ μεσημέρι με απόγευμα στα 1 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες 1 έως 3 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.