RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΙΟ ΒΑΡΥΣ

 


Αμετάβλητο το καιρικό σκηνικό με θερμές αέριες μάζες να συνεχίζουν να μας επηρεάζουν σε συνδυασμό με σκόνη στην ατμόσφαιρα. Από το Σάββατο υποχωρεί η σκόνη και μαζί της υποχωρούν σιγά σιγά και οι θερμές αέριες μάζες με την νέα εβδομάδα να είναι άκρως χειμερινή με ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης να προσεγγίζουν την περιοχή μας.

Ας δούμε αναλυτικά την όλη καιρική εξέλιξη των επόμενων ημερών
Παραμένει η περιοχή μας κάτω από πεδίο υψηλών πιέσεων λόγω και αντικυκλώνα που βρίσκεται σε Λιβύη και Αίγυπτο που αυτό εμποδίζει σε συστήματα χαμηλών πιέσεων και βροχών να φτάσουν στην περιοχή μας. Αυλώνας ψυχρών αερίων μαζών εισέρχεται σε κεντρική Μεσόγειο μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας και μαζί με χαμηλό βαρομετρικό θα δίνουν άστατο καιρικό σκηνικό.

Ο συγκεκριμένος Αυλώνας με το χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν την Ελλάδα την Πέμπτη με φαινόμενα αλλά από κει θα ακολουθήσουν βορειοανατολική πορεία και έτσι η περιοχή μας παραμένει ανεπηρέαστη και από αυτό το σύστημα.

Μεταξύ Αυλώνα και Αντικυκλώνα ανηφορίζει θερμό ρεύμα αέρα το οποίο απλώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου προς την δική μας περιοχή. Κάπως μετριάζεται αυτό το θερμό ρεύμα αέρα λόγω αλλαγής ρεύματος στην ατμόσφαιρα αλλά παραμένει θερμό και έτσι συνεχίζουμε με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής.

Όσο αφορά την σκόνη παραμένει στην ατμόσφαιρα και αύριο Τετάρτη ενώ την Πέμπτη μειώνονται κάπως τα ποσοστά της αλλά δεν καθαρίζει η ατμόσφαιρα. Αναμένεται εκ νέου μεταφορά σκόνης που ανηφορίζει από Αφρική λόγω του Αυλώνα και χαμηλού βαρομετρικού και έτσι την Παρασκευή αυξάνονται και πάλι τα ποσοστά της σκόνης.

Όμως θερμές αέριες μάζες και σκόνη θα βρίσκονται σε εμάς μέχρι την Παρασκευή αφού από το Σάββατο που ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης φτάνουν σιγά σιγά σε Ελλάδα θα μας βοηθήσουν σε μια σταδιακή υποχώρηση του θερμού ρεύματος αέρα με την θερμοκρασία να ξεκινά να σημειώνει πτώση αλλά θα είμαστε λίγο πάνω της κανονικής μέχρι και Κυριακή.
Από την επόμενη εβδομάδα υπάρχει η τάση για κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης που αν αυτό παραμείνει ως έχει με τα τελευταία στοιχεία να περιμένουμε αισθητή πτώση και τσουχτερό κρύο και θα διανύσουμε τις πιο ψυχρές ημέρες-νύχτες του φετινού χειμώνα. Επιστρέφει δυναμικά ο χειμώνας στην περιοχή μας που θα συνδυαστεί με βροχές και χιόνια αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες. Όπως έχουν τα δεδομένα τα χιόνια θα ευνοούνται και σε πεδινές περιοχές του νησιού. Νωρίς όμως ακόμα να πω πόσες βροχές και χιόνια αναμένονται στο νησί μας.

Χρειάζεται παρακολούθηση, υπομονή και να μην παρασυρόμαστε σε κάτι που ακόμα έχει κάποιες μέρες μέχρι να έρθει. Ο χειμώνας ναι θα έρθει και σας το έχω πει από τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη ότι από τα μέσα του μήνα θα επιστρέψει ο χειμώνας αλλά κάνουμε υπομονή για το πως θα εξελιχθεί.

Καιρικές συνθήκες για Τετάρτη με ηλιοφάνεια τοπική χαμηλή νέφωση προς το απόγευμα στα δυτικά-βορειοδυτικά. Σκόνη στην ατμόσφαιρα. Αυγινές ώρες χαμηλή νέφωση και ομίχλη από εσωτερικό προς ανατολικά. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με ενδεχόμενο τοπικής ομίχλης στα ανατολικά.

Μέγιστες θερμοκρασίες για Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου μεσημεριανές ώρες

Εσωτερικό: 21-22 βαθμούς-Πιο τοπικά έως 23 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 19-21
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 20-22
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 20-22
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 20-22
Ορεινά: 13-17
Τρόοδος: 12
Ημιορεινά: 18-19
Άνεμος: Δυτικό Βορειοδυτικό θερμό ρεύμα αέρα με ένταση 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ αλλά τοπικά και σε μικρές περιόδους. Περιοχή Ακρωτηρίου και έως 5 μποφόρ. Στα ορεινά Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα με ένταση 3 έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις σε δυτικά, ορεινά και εσωτερικό προς βόρεια με σκόνη στην ατμόσφαιρα αλλά σε πιο μειωμένα ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.


Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες:
Εσωτερικό: 21-22 βαθμούς-Πιο τοπικά έως 23 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 19-21
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 19-21
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 19-21
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 19-21
Ορεινά: 13-17
Τρόοδος: 12
Ημιορεινά: 18-19
Άνεμος: Ανατολικό-Νοτιοανατολικό θερμό ρεύμα αέρα με ένταση 1 έως 2 μποφόρ και παροδικά έως 3 μποφόρ αλλά τοπικά και σε μικρές περιόδους. Στα ορεινά Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα με ένταση 1 έως 3 μποφόρ.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου ηλιοφάνεια με παροδικές τοπικές νεφώσεις αλλά και ομίχλη αυγινές ώρες. Εκ νέου μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα από Αφρική. Θερμοκρασία χωρίς μεταβολή με τους ανέμους μεσημέρι με απόγευμα στα 2-3 μποφόρ ενώ στα παραθαλάσσια και έως 4 μποφόρ.

Σάββατο και Κυριακή 13-14 Φεβρουαρίου ηλιοφάνεια με παροδικές αυξημένες νεφώσεις με την σκόνη να καθαρίζει από τη περιοχή μας. Θερμοκρασία σε μικρή πτώση περίπου 1 έως 3 βαθμούς. Αναμένεται πτώση λόγω κατάβασης πολικών αερίων μαζών προς Βαλκάνια και Ελλάδα που αυτό θα βοηθήσει να φύγουν σταδιακά οι θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας.

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ ? 


Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 15-19 Φεβρουαρίου επιστρέφει δριμύτερος ο χειμώνας με αισθητή πτώση θερμοκρασίας και θα επικρατεί αρκετό κρύο με διαστήματα βροχών αλλά και χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά που με τα τελευταία στοιχεία ευνοούνται και σε πεδινά. Όμως είναι πολύ νωρίς να σας πω πόσες βροχές και χιόνια θα έχουμε.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.