RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

ΚΥΠΡΟΣ - ΠΟΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ


 Οι καλές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις απουσία βροχών συνεχίζεται μέχρι και Τρίτη 26 Ιανουαρίου. Αλλαγή όμως φαίνεται εκ νέου στη περιοχή μας με βροχές και χιόνια Τετάρτη και Πέμπτη 27-28 Ιανουαρίου με πτώση θερμοκρασίας από Πέμπτη.

Αυλώνας ψυχρών αερίων μαζών επηρεάζει αρκετές περιοχές της Ευρώπης στα βόρεια, δυτικά και κεντρικά και εκτείνεται μέχρι και βόρειες περιοχές της Μεσογείου περιοχή Ιταλίας. Μαζί με τον Αυλώνα παρατηρούνται και αρκετά χαμηλά βαρομετρικά που με τη σειρά τους δίνουν βροχές, καταιγίδες αλλά και χιόνια λόγω ενός εκτεταμένου πεδίου χαμηλών πιέσεων. Η δική μας περιοχή αλλά και ανατολική Ευρώπη βρίσκεται κάτω από πεδίο υψηλών πιέσεων με καλές καιρικές συνθήκες απουσία φαινομένων. Η Ελλάδα αναμένεται να δεχθεί βροχές, καταιγίδες και χιόνια λόγω περάσματος ψυχρού μετώπου. Σύγκλιση ανέμων με μετωπική ύφεση σκάφη θα δίνει επίσης βροχές σε ανατολική-νοτιοανατολική νησιωτική Ελλάδα.
Ο Αυλώνας ψυχρών αερίων μαζών κινείται ανατολικά και φτάνει στην περιοχή μας την επόμενη εβδομάδα και μαζί με συνοδεία χαμηλού βαρομετρικού να έχουμε βροχές με πτώση θερμοκρασίας από Τετάρτη 27 Ιανουαρίου. Με το που θα πλησιάζει ο Αυλώνας στην περιοχή μας σαν πρώτη φάση θα ευνοήσει σε ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα να μας επηρεάζει Τρίτη 26/1 μέχρι και Τετάρτη 27/1 ενώ Πέμπτη και Παρασκευή 28-29/1 θα επηρεαζόμαστε από τον Αυλώνα με την θερμοκρασία να σημειώνει πτώση αφού ψυχρό ρεύμα αέρα θα μας επηρεάζει.

Οι ψυχρές αέριες μάζες εκτείνονται μέχρι και περιοχές Μεσογείου ενώ πιο ψυχρές αέριες μάζες παρατηρούνται σε κεντρική και βόρεια Ευρώπη που αυτό ευνοεί σε χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα μέχρι και σε μηδενικό υψόμετρο. Η Κύπρος επηρεάζεται από ψυχρό ρεύμα αέρα ναι αλλά πιο αποδυναμωμένο επιτρέποντας στη θερμοκρασία να ανέβει λίγο τις επόμενες ημέρες.

Με βάση και τα προγνωστικά στοιχεία φαίνεται πως οι τελευταίες 5 ημέρες του Ιανουαρίου να είμαστε σε άστατο καιρικό σκηνικό με βροχές και χιόνια στο Τρόοδος αλλά να επισημάνω ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους με ανοίγματα στο καιρικό σκηνικό. Η ψυχρή περίοδος αναμένεται το διάστημα 28-29 Ιανουαρίου για αυτό και θα έχουμε και χιόνια πάνω στο Τρόοδος ενώ μετά το διάστημα 30-31 Ιανουαρίου ίσως δυσκολευτεί για χιόνι αφού παρόλο τον άστατο καιρό η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

 

Σάββατο 23 Ιανουαρίου

Νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα τις πρωινές ώρες ενώ το υπόλοιπο της ημέρας θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Μεσημέρι προς απόγευμα λίγες χαμηλές τοπικές νεφώσεις στα ορεινά Βραδινές ώρες αίθριος καιρός ενώ στο δυτικό και νότιο θαλάσσιο τμήμα της Κύπρου θα παρατηρείται χαμηλή νέφωση.

Μέγιστες θερμοκρασίες
Εσωτερικό: 17 Βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 18
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 18
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 17
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 17
Ορεινά: 8-12
Τρόοδος: 6
Ημιορεινά: 14-16
Άνεμος: Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα(το Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα κατά περιόδους σε περιοχές μεταξύ Πάφου-Λεμεσού) 1-2 μποφόρ πρωινές ώρες στο εσωτερικό ενώ στα παραθαλάσσια πλην της Πάφου και έως 3 μποφόρ. Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες μικρή ενίσχυση στα 2-3 μποφόρ ενώ στα βόρεια, ανατολικά και νότια παράλια 3 έως 4 μποφόρ ενώ μέσα στη θάλασσα και έως 5 μποφόρ.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου

Νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα τις πρωινές ώρες ενώ το υπόλοιπο της ημέρας θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Μεσημέρι προς απόγευμα λίγες χαμηλές τοπικές νεφώσεις στα ορεινά Βραδινές ώρες αίθριος καιρός ενώ στο δυτικό και νότιο θαλάσσιο τμήμα της Κύπρου θα παρατηρείται χαμηλή νέφωση.

Μέγιστες θερμοκρασίες
Εσωτερικό: 17 Βαθμούς(πιο τοπικά έως 18 βαθμούς)
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 18
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 18
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 18
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 18
Ορεινά: 9-12
Τρόοδος: 7
Ημιορεινά: 14-17
Άνεμος: Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα(το Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα κατά περιόδους σε περιοχές μεταξύ Πάφου-Λεμεσού) 1-2 μποφόρ ενώ στα παραθαλάσσια παροδικά και έως 3 μποφόρ.

Δευτέρα και Τρίτη 25-26 Ιανουαρίου ηλιοφάνεια θα εναλλάσσεται με νεφώσεις στη ατμόσφαιρα τοπικά και παροδικά αυξημένες. Σύγκλιση ανέμων βορειοδυτικά της Κύπρου-μετωπική ύφεση σκάφη θα δίνει βροχές δυτικά-βορειοδυτικά της Κύπρου μέσα στη θάλασσα σε σχετικά κοντινή απόσταση από το νησί αλλά δύσκολο να επηρεαστεί το νησί.
Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα στα 1-3 μποφόρ που την Τρίτη και έως 4 μποφόρ μετά το μεσημέρι στα παραθαλάσσια. Θερμοκρασία έως 18 βαθμούς σε εσωτερικό και 18-19 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Πάνω στα ορεινά 9-14 βαθμούς.
Τετάρτη και Πέμπτη 27-28 Ιανουαρίου χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή μας με βροχές και χιόνια πάνω στο Τρόοδος. Πτώση θερμοκρασίας από Πέμπτη λόγω περάσματος ψυχρού μετώπου κακοκαιρίας την Τετάρτη.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.