RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ - ΝΕΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ


 Μια διαταραχή φτάνει στο τέλος που ώρα με την ώρα εξασθενεί αλλά μια νέα διαταραχή έρχεται από τα βορειοδυτικά να απασχολήσει την Κύπρο με βροχές και καταιγίδες Σάββατο και Κυριακή 14-15 Νοεμβρίου και έτσι μετά το διάλειμμα να επανέλθουμε και πάλι κάτω από ασταθείς καιρικές συνθήκες. Φαίνεται να είμαστε σε μια ευνοική ατμοσφαιρική διάταξη που ευνοούνται διαταραχές να επισκέπτονται την περιοχή μας κάτι που μπορεί να συνεχιστεί και από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ας δούμε αναλυτικά την καιρική εξέλιξη:
Ατμοσφαιρική διαταραχή-αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα βρίσκεται αύριο Παρασκευή 13/11 στα Βαλκάνια με μια νοτιοανατολική πορεία κατηφορίζοντας στην περιοχή μας και να μας προσεγγίζει την Κυριακή 15/11. Λόγω του Αυλώνα που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Ευρώπης και με το ρεύμα αέρα που έρχεται από τα δυτικά προς ανατολικά σπρώχνουν την ατμοσφαιρική διαταραχή να κινηθεί προς την περιοχή μας.

Μπροστά από την αποκομμένη λίμνη μεταξύ Κύπρου-Κρήτης λόγω συνάντησης δροσερού ασταθές ρεύματος αέρα που κατηφορίζει από τα βόρεια και θερμού ρεύματος που ανηφορίζει από τα νότια με αποτέλεσμα σύγκλισης ανέμων αναμένεται να παρατηρηθεί μετωπική ύφεση σκάφη ή ψυχρό μέτωπο προς ξημερώματα Σαββάτου και από εκεί να ακολουθήσει ανατολική πορεία κατά τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου πάνω από την Κύπρο που θα φέρουν ασταθείς καιρικές συνθήκες με τοπικές βροχές και καταιγίδες.

Όταν θα περάσει η μετωπική ύφεση μας πλησιάζει η αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα και με αβαθές χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να φέρει μια περισσότερη επέκταση των φαινομένων με περισσότερες βροχές στην περιοχή μας από αργά το βράδυ Σαββάτου προς Κυριακή αλλά και κατά τη διάρκεια της Κυριακής. Από το απόγευμα ξεκινά βελτίωση του καιρικού σκηνικού.

Με τα υπάρχοντα στοιχεία Κυριακή φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο το ορεινό-ημιορεινό κομμάτι προς εσωτερικό-επαρχία Λευκωσίας, αλλά και ανατολικά-βορειοανατολικά σε περιοχές επαρχίας Αμμοχώστου-Λάρνακας και κατεχόμενα. Σύντομο αυτό το πέρασμα αφού Δευτέρα και Τρίτη 16-17 Νοεμβρίου βελτιωμένος καιρός με χαμηλό το ρίσκο βροχής εκτός από κάποιο ενδεχόμενο για κάτι τοπικό την Τρίτη στα ορεινά που πιθανόν να διατηρηθεί μέχρι και Τετάρτη 18 Νοεμβρίου.

Τάση για νέα κακοκαιρία με χαμηλό βαρομετρικό υπάρχει από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και μετά το διάστημα 19-21 ή 20-22 Νοεμβρίου. Αν δεν αλλάξει κάτι θα είναι μια οργανωμένη διαταραχή με έντονα καιρικά φαινόμενα και τις βροχές να επηρεάζουν όλο το νησί. Νωρίς ακόμα φίλοι μου, καλό είναι να περιμένουμε διότι το παρακολουθώ και τις επόμενες ημέρες θα σας δίνω περισσότερες λεπτομέρειες στο τι να περιμένουμε ακριβώς και αν θα μας έρθει έτσι όπως φαίνεται ή αν θα χάνει από την δυναμική του.

Η θερμοκρασία μέχρι και το Σάββατο δεν δείχνει ιδιαίτερη μεταβολή και παραμένει έως 25-26 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια ενώ πάνω στα ορεινά 13-19 βαθμούς. Πτώση θερμοκρασίας την Κυριακή λόγω εκτόπισης του θερμού ρεύματος από την περιοχή μας από την διαταραχή που έρχεται και φέρνει δροσερό ρεύμα αέρα.

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου
Καλές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια ενώ μεσημέρι με απόγευμα ανάπτυξη νεφώσεων σε ορεινά-ημιορεινά, προς εσωτερικό και ανατολικά-νοτιοανατολικά. Μετά ο καιρός βελτιώνεται και έτσι κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα λόγω του ότι ακολουθεί διαταραχή με τις νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα να προπορεύονται.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 15 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 4-7 βαθμούς ενώ πάνω στο Τρόοδος πέφτει στους 2 βαθμούς. Θα επικρατεί ψυχρός καιρός.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Πάνω στα ορεινά 14 έως 19 βαθμούς και έως 23-24 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές. Θερμοκρασίες πάνω της κανονικής 2 έως 4 βαθμούς αναλόγως περιοχή.
Άνεμοι 1-2 μποφόρ και έως 3 μποφόρ στα παραθαλάσσια αυγινές με πρωινές ώρες διαφόρων διευθύνσεων. Μεσημέρι με απόγευμα 2 έως 3 μποφόρ. Βορειοανατολικοί-Νοτιοανατολικοί.

Βραδινές ώρες 1 έως 2 μποφόρ αλλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά και νότια παράλια έως 3 μποφόρ Βόρειοι-Βορειοανατολικοί.

Σάββατο και Κυριακή 14-15 Νοεμβρίου ασταθείς καιρικές συνθήκες με βροχές και καταιγίδες.

Αυτά μέχρι στιγμής φίλοι μου και το πως θα εξελιχθεί ακριβώς η νέα διαταραχή δηλαδή πόσες βροχές θα φέρει, ποιες περιοχές μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο αλλά και τις ώρες των φαινομένων θα έχετε νεότερα σε επόμενα δελτία αφού αυτές οι λεπτομέρειες χρειάζονται περισσότερη παρακολούθηση.

Μπορεί να δείχνουν τα μοντέλα βροχές σε όλο το νησί αλλού λιγότερες και αλλού περισσότερες ακόμα δεν θα αναφέρω κάτι μέχρι να είμαι πιο σίγουρος στο αν θα επηρεαστεί όλο το νησί.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.