RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΕ ΚΑΥΣΩΝΑ ΡΕΚΟΡ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ


 Θερμές έως πολύ θερμές αέριες έχουν εισέλθει στην περιοχή της Κύπρου με αποτέλεσμα να έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας και το καιρικό σκηνικό να είναι ιδιαίτερα θερμό για την εποχή που διανύουμε, αφού οι θερμοκρασίες είναι αρκετά πάνω της κανονικής έως και 7-10 βαθμούς.

Η θερμοκρασία σήμερα Πέμπτη έχει ανέβει σε σχέση με εχθές με τις μέγιστες έως 41-43 βαθμούς στα εσωτερικά τμήματα και 33-36 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Αρκετά υψηλές θερμοκρασίες στα ημιορεινά με μέγιστες 37-41 βαθμούς. Πάνω στα ορεινά 33-37 βαθμούς.
Αύριο Παρασκευή αναμένεται στην περιοχή μας πιο θερμό έως καυτό ρεύμα αέρα ανεβάζοντας περαιτέρω τον υδράργυρο με ενδεχόμενη μέγιστη προς Λευκωσία στους 46-47 βαθμούς που αν τα καταφέρει να φτάσει μέχρι εκεί θα έχουμε ρεκόρ. Δεν θυμάμαι να έχει φτάσει ποτέ σε έτσι επίπεδα και αν γνωρίζει κάποιος μπορεί να μας ενημερώσει.

Αύριο Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου ώρα 14:30 στο Ρικ1 και στην εκπομπή Εμείς και ο κόσμος μας μαζί με τον Λούκα Χαματσο θα μιλήσουμε για τις καιρικές συνθήκες των ημερών αλλά και θα αναλύσουμε για Μηναλαγια 2020-2021 με πιθανές ημερομηνίες για βροχές αλλά και πως θα εξελιχθεί η νέα χρονιά.



Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται και αραιή σκόνη που θα υποχωρήσει μέχρι την Δευτέρα.
Ο Αζορικός Αντικυκλώνας βρίσκεται στον Ατλαντικό δυτικά της Ευρώπης και σε συνδυασμό με χαμηλό βαρομετρικό βόρεια της Αγγλίας διατηρούν διάδρομο κατάβασης από τα βόρεια-βορειοδυτικά ψυχρού ρεύματος αέρα. Αυτό το ψυχρό ρεύμα διανέμεται με διαφορετικό θερμοκρασιακό τρόπο στις υπόλοιπες περιοχές φτάνοντας μέχρι και βόρεια της Ελλάδας ως δροσερό ρεύμα αέρα.

Ταυτόχρονα κατηφορίζει δυτικά της Ισπανίας αναγκάζοντας σε θερμό ρεύμα αέρα να ανηφορίζει προς δυτική Μεσόγειο αλλά λόγω επίσης ελαφρώς δροσερού ρεύματος αέρα που εισέρχεται σε Μεσόγειο αυτό το θερμό ρεύμα αέρα ανηφορίζει προς ανατολική Μεσόγειο κάτι που μπορείτε να δείτε στην εικόνα πως κινούνται τα ρεύματα αέρα αύριο Παρασκευή. Εμείς έχουμε περικυκλωθεί στην ουσία από πολύ θερμό έως καυτό ρεύμα αέρα με ακραίο κύμα ζέστης να μας επηρεάζει.

Από το Σάββατο ξεκινά μια σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αλλά παραμένει αρκετά θερμός ενώ Κυριακή σε περαιτέρω πτώση η θερμοκρασία όμως ακόμα θα επικρατεί ζέστη. Υποχωρούν σταδιακά οι καυτές αέριες μάζες.

Θα πέφτει αργά και βασανιστικά η θερμοκρασία μέχρι 9-10 Σεπτεμβρίου παραμένοντας θερμός ο καιρός ενώ μετά φαίνεται να πέφτει κάπως περισσότερο.

Λαμβάνουμε μέτρα προστασίας:

    Να παραμένετε σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιείται κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγετε τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
    Να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
    Να καταναλώνεται ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
    Να πίνετε άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
    Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Παρασκευή 4 Αυγούστου
Με κυρίως ηλιοφάνεια και πολύ θερμός αλλά μεσημεριανές ώρες ανάπτυξη λίγων νεφώσεων στα ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό.
Μέγιστες θερμοκρασίες στους 43-45 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 46-47 βαθμούς στη Λευκωσία. Στους 34-38 βαθμούς σε παράλιες περιοχές αλλά τοπικά στα νοτιοανατολικά έως 39-40 βαθμούς και στους 39-41 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές. Πάνω στα ορεινά στους 33-39 βαθμούς. Χαμηλά ποσοστά υγρασίας.
Ένταση ανέμων 2-3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ το απόγευμα στα παραθαλάσσια τμήματα του νησιού. Βραδινές ώρες 1-2 και παροδικά έως 3 μποφόρ.

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου
Αίθριος καιρός και πολύ θερμός.
Μέγιστες θερμοκρασίες στους 42-44 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 46-47 βαθμούς στη Λευκωσία. Στους 34-37 βαθμούς σε παράλιες περιοχές αλλά τοπικά στα νοτιοανατολικά και έως 38-39 βαθμούς και στους 39-41 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές. Πάνω στα ορεινά στους 32-37 βαθμούς. Αν και ανεβαίνουν λίγο τα ποσοστά της υγρασίας αναλόγως παραμένουν κάπως χαμηλά.

Ένταση ανέμων 2-3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ μετά τις 15:00. Στα νότια-νοτιοανατολικά παραθαλάσσια το απόγευμα έως 5 μποφόρ παροδικά.

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου
Αίθριος καιρός και θερμός ειδικά στα εσωτερικά τμήματα του νησιού.
Μέγιστες θερμοκρασίες στους 38-40 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 41-42 βαθμούς στη Λευκωσία. Στους 32-35 βαθμούς σε παράλιες περιοχές και έως 37 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές. Πάνω στα ορεινά στους 30-35 βαθμούς. Λόγω και της πτώσης της θερμοκρασίας ανεβαίνουν περαιτέρω τα ποσοστά υγρασίας.

Ένταση ανέμων 2-3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ μετά τις 15:00. Στα νότια-νοτιοανατολικά παραθαλάσσια το απόγευμα έως 5 μποφόρ παροδικά.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.