RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

ΒΙΝΤΕΟ - ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ

Δασική έκταση κατέκαψε η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου –
Μεγάλη οικολογική καταστροφή – Οι φλόγες άγγιξαν οικίες στην Πενταλιά και εκκενώθηκαν κατοικίες – Ισχυρές οι επίγειες αλλά και οι εναέριες επίγειες δυνάμεις που επιχείρησαν

Μεγάλη οικολογική καταστροφή προκλήθηκε από την πυρκαγιά που ξέσπασε μετά το μεσημέρι ανάμεσα στα χωριά Αμαργέτη και νέα Πενταλιά.

Η πυρκαγιά αργά το απόγευμα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο ωστόσο στο σημείο θα παραμείνουν δυνάμεις πυρόσβεσης καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας για ασφάλιση της περιμέτρου, τελικές κατασβέσεις και αντιμετώπιση τυχόν αναζωπύρωσεων.

Η πυρκαγιά έκαψε συνολική έκταση περίπου 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου με ψηλή άγρια βλάστηση ξηρά χόρτα, δέντρα και πεύκα ενώ οι φλόγες άγγιξαν τα πρώτα σπίτια της Πενταλιάς, την εκκλησία αλλά και των κτιρίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Πενταλιάς.

Μέλη της Πολιτικής Άμυνας έδρασαν εγκαίρως και απομάκρυναν προσωρινά τους κατοίκους ορισμένων σπιτιών που βρίσκονται στην άκρη του χωριού για ωστόσο ευτυχώς  δε χρειάσθηκε να εκκενωθεί ολόκληρη η κοινότητα.

Η φωτιά ξεκίνησε από δύσβατη αγροτική περιοχή βορειοανατολικά του χωριού Αμαργέτη. Λόγω όμως των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή αλλά και της κατεύθυνσης που είχαν, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα προς το χωριό Πενταλιά.

Στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς συμμετείχαν εννέα πτητικά μέσα, οκτώ ελικόπτερα και αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ένα ελικόπτερο των Βρετανικών βάσεων. Ισχυρές ήταν και οι επίγειες δυνάμεις του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Ταμείου Θήρας αλλά και των κοινοτήτων της περιοχής.

Σε κάποια στιγμή η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε τρία διαφορετικά μέτωπα και παρά τις μεγάλες δυνάμεις που διατέθηκαν υπήρχαν συνέχεις αναζωπυρώσεις.


Αξίζει να σημειωθεί ότι και ενώ η μεγάλη αυτή πυρκαγιά βρισκόταν σε εξέλιξη, μια δεύτερη μικρότερη πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο χωριό Γιόλου. Η έγκαιρη ωστόσο επέμβαση των ελικοπτέρων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα πυροσβεστικά απέτρεψαν την εξάπλωση της και κατασβήστηκε πολύ νωρίς.          cyprustimes














ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ - HERACLIS ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ  ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66
(ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)