RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ ΦΠΑ - ΝΕΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ "ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ"

Μηνιαίες θα είναι οι πληρωμές
του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το νέο διάταγμα που εκδόθηκε χθες, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ταμειακή ρευστότητα του κράτους.
 
Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις έχουν χωριστεί σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία θα καταβάλλεται ολόκληρο το ΦΠΑ μέχρι τις 27 του μήνα ενώ στη δεύτερη κατηγορία θα πληρώνεται το 30% του ΦΠΑ. Αναλυτικά στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις των οποίων οι δραστηριότητες δεν αναστάληκαν από τα διάταγμα της κυβέρνησης λόγω του κορωνοϊού και συνεχίζουν απρόσκοπτα τις δραστηριότητές τους, είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

 
Με βάση το χθεσινό διάταγμα, η συγκεκριμένη κατηγορία, αφού λάβει τη σχετική ειδοποίηση, θα υποχρεούται να υποβάλλει μηνιαίες φορολογικές δηλώσεις και να καταβάλλει το οφειλόμενο ποσό μέχρι την 27η μέρα του επόμενου μήνα που έπεται της λήξης της καθορισμένης φορολογικής περιόδου. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με τη συλλογή και διανομή νερού, τα παντοπωλεία, τις υπεραγορές κυρίως τροφίμων, περίπτερα -μίνι μάρκετ, τις φρουταρίες, τις επιχειρήσεις εμπορίας και προϊόντων κρέατος, τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία.
 
Επίσης αφορά τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης καυσίμων, το λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακού εξοπλισμού και λογισμικού -συμπεριλαμβανομένου  βιντεοπαιχνιδιών, το λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης, την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, τις υπηρεσίες διαδικτύου, τις δορυφορικές υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και άλλες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών εκτός ΑΤΗΚ.
 
Στο μεταξύ, η δεύτερη κατηγορία  αφορά επιχειρήσεις οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει το Τμήμα Φορολογίας εμπίπτουν στους μεγάλους φορολογούμενούς. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την κρίση και αφορούν ελεγκτικά και  δικηγορικά γραφεία, εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες σε ξένους καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν μέσω διαδίκτυού προϊόντα. Ήδη το Τμήμα Φορολογίας έχει αποστείλει πέραν των 200 ειδοποιήσεων καλώντας τους να πληρώνουν το 30% του ΦΠΑ αλλά σε μηνιαία βάση, δηλαδή μέχρι τις 27 κάθε μήνα.
 
Σύμφωνα με το Τμήμα Φορολογίας, το συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου υπολογίζεται κάθε φορά λαμβάνοντας υπόψη και το υπόλοιπο του φόρου που παραμένει, από τις προηγούμενες φορολογικές περιόδους. Διευκρινίζεται ότι το διάταγμα δεν κάνει αναφορά μέχρι πότε θα ισχύει, αλλά η ειδοποίηση του Τμήματος Φορολογίας θα καθορίζει ως μήνες μηνιαίας υποβολής τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2020.
 
  Ελευθερία Παϊζάνου   philenews