RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

ΗΠΑ - ΑΙΡΟΥΝ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 Την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο αποφάσισε το
Κογκρέσο στις ΗΠΑ. Το μόνο που απομένει πλέον είναι η… υπογραφή από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Έως την Πέμπτη, το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει και επίσημα την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, το οποίο είχε επιβληθεί δια νόμου το 1987. Στο κείμενο γίνεται αναφορά και στους όρους για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Κύπρο αλλά και στον τερματισμό εξυπηρέτησης ρωσικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια.

Η άρση του εμπάργκο, που αφορά μόνο την προμήθεια υλικού από την Κύπρο, θα επιτευχθεί μέσω της έγκρισης του Νόμου για τον Προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας για το 2020.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία στις ΗΠΑ είχαν εγκρίνει, από τον Ιούλιο, δυο χωριστά κείμενα για το θέμα. Ωστόσο, οι διαφωνίες ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους για το τείχος που θέλει να χτίσει ο Τραμπ στο Μεξικό ήταν αγκάθι για την τελική συμφωνία επί του κειμένου. Στο οποίο, σημειώνεται, η διατύπωση σε ό,τι αφορά στην άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ήταν πανομοιότυπα.

Το Σαββατοκύριακο, οι επιδιαιτητές που είχαν ορίσει Βουλή και Γερουσία έφτασαν σε συμφωνία, κάτι που επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα από κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών, τα οποία όμως δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες. Η ψηφοφορία επί του τελικού κειμένου στη Βουλή θα γίνει την Τετάρτη και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία στη Γερουσία, είτε αργότερα την ίδια ημέρα ή την επομένη. Μετά την έγκριση από τα δύο σώματα θα πάει στον Ντόναλντ Τραμπ για υπογραφή.

Τα σχετικά άρθρα που αφορούν την Κύπρο αναφέρουν:

Πρώτον, επιτρέποντας την εξαγωγή, η επανεξαγωγή ή η μεταφορά οπλισμού που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών (μέρος 121 του τίτλου 22, κώδικας ομοσπονδιακών κανονισμών) στην Κυπριακή Δημοκρατία θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που αποτελούν προκλήσεις στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο, για υλικό που σχετίζεται με την άμυνα.

Δεύτερον, είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες υπό την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική λύση στη διαίρεση της Κύπρου και επίσης για να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».

Η εφαρμογή της διάταξης για άρση του εμπάργκο θα ισχύσει αμέσως μόλις ο νόμος τεθεί σε ισχύ κι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν θα εφαρμόζει την πολιτική της εξαγωγής, επανεξαγωγής ή μεταφοράς οπλισμού και αμυντικών υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν το αίτημα έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση της Κύπρου κι ο τελικός αποδέκτης είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης σημειώνεται ότι η πολιτική άρνησης εξαγωγών, επανεξαγωγών ή μεταφοράς αμυντικών αντικειμένων από τον κατάλογο πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κυπριακή Δημοκρατία θα διατηρηθεί, «εκτός αν ο Πρόεδρος προσδιορίσει και πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου (Εξωτερικών και Στρατιωτικών της Βουλής και της Γερουσίας) όχι λιγότερο από μία φορά το χρόνο, ότι (Α) Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σχετικά με τους κανονισμούς για την καταπολέμηση τους ξεπλύματος χρήματος και την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και (Β) η Κυβέρνηση της Κυπριακής έχει προβεί και συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να μην επιτρέπει στα ρωσικά στρατιωτικά πλοία την πρόσβαση σε λιμένες για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο επαναλαμβάνεται η απαγόρευση της μεταφοράς των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν θα συμπεριληφθούν και πρόνοιες για κυρώσεις CAATSA τις οποίες προνοούσε το κείμενο που είχε εγκριθεί από τη Βουλή  το καλοκαίρι.

Πηγή: ΚΥΠΕ / Sigmalive,  newsit













ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ  ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66   
(ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)