RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

ΚΥΠΡΟΣ - ΒΟΜΒΑ - ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ 1974 ΑΡΝΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

Οι ανάπηροι πολέμου, με κομμένα πόδια και άλλες αναπηρίες
που προκλήθηκαν από τραύματα στο πεδίο της μάχης, καταγγέλλουν ότι δέχονται καψώνι από κρατικές υπηρεσίες ή και επιτροπές που χειρίζονται υποθέσεις που αφορούν στις παθήσεις τους. Αντιδρώντας, γνωστοποίησαν μέσω της οργάνωσής τους (Παγκύπρια Οργάνωση Αποκαταστάσεων Παθόντων Αναπήρων Πολέμου) ότι δεν θα παρευρεθούν στην αυριανή εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής.
Ο πρόεδρός τους, Γιώργος Γρουτίδης, σχολιάζοντας την απαίτηση να εμφανίζονται ενώπιον Επιτροπής άνθρωποι με κομμένα πόδια διερωτάται δηκτικά, κατά πόσον οι αρμόδιοι θα ελέγξουν αν αυτά έχουν «βλαστήσει».
Το ποτήρι της αγανάκτησης ξεχείλισε ύστερα από περιστατικό αναπήρου με κομμένο πόδι, ο οποίος κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του, ύστερα από ενδοφλέβια αντιβίωση που του χορηγήθηκε για να αντιμετωπιστεί πληγή στο πόδι του, το οποίο ακρωτηριάστηκε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις προκειμένου να σωθεί το εναπομείναν. 
Ο πρόεδρος των αναπήρων Γιώργος Γρουτίδης δήλωσε στον «Φ» συγκλονισμένος από το γεγονός αφού, όπως αναφέρει, ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν επιλοχίας στις μάχες της Ομορφίτας και έσωσε πολλούς στρατιώτες. Κατά τη διάρκεια των μαχών τραυματίστηκε στο πόδι και στην πορεία του απέκοψαν μέρος του ποδιού του, ενώ το ίδιο συνέβη και στη συνέχεια. «Αυτό είναι το ευχαριστώ;» διερωτήθηκε ο κ. Γρουτίδης. Ο πρόεδρος των αναπήρων ενημέρωσε το Υπουργείο Εργασίας για τις εξής περιπτώσεις αναπήρων πολέμου:
- Τρεις ανάπηροι ακρωτηριασμένοι περιμένουν έγκριση παραπομπής σε ιατροσυμβούλιο για αλλαγή ή επιδιόρθωση των ξένων μελών τους. (Η  Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων (ΕΑΠ) έχασε τα έγγραφα/αιτήσεις που υπεβλήθησαν).
- Οι αιτήσεις γίνονται σε ημερομηνίες κατά τις οποίες ναύλα και διαμονή είναι φθηνά, ενώ λόγω χρονοτριβής και διαδικασίας οι ανάπηροι αποστέλλονται το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα, παρά τη γραπτή κάλυψη εξόδων, η ΕΑΠ να αποκόπτει μεγάλα ποσά από τη χορηγία του ανάπηρου ως υπερχρεώσεις ξενοδοχείων.
Ο ανάπηρος Α.Α. (η εφημερίδα κατέχει το πλήρες όνομά του όπως και όσα ακολουθούν) αναμένει εδώ και μήνες για κατασκευή ειδικών υποδημάτων.
Ο Ζ.Μ. ήταν σε αναμονή δύο χρόνια για θέματα στο στόμα (δόντια) όπου και δέχθηκε σφαίρα. Λόγω των καθυστερήσεων της ΕΑΠ, δεν μπορούσε να ρισκάρει άλλο και τα έφτιαξε στη χαμηλότερη δυνατή προσφορά.
Ο Γ.Γ. διενεργούσε εξετάσεις για όγκους, κατόπιν εξειδικευμένων αναλύσεων και ανέμενε 19 μήνες.
Η Λ.Π. υπέβαλε αίτημα για παροχή επιδόματος βαριάς αναπηρίας. Η αίτησή της εκκρεμεί πέραν των δύο ετών.
Ο Σ.Μ. κλήθηκε να παρουσιασθεί σε ιατροσυμβούλιο, προς επιβεβαίωση ως προς το κατά πόσον το πόδι του εξακολουθεί να είναι πιο κοντό. «Αλήθεια θα βελτιωθεί;», διερωτάται ο πρόεδρος των αναπήρων.
Υπόθεση βοήθειας τεσσάρων αντιστασιακών. Συμπληρώθηκε ένας χρόνος αφότου υπέβαλαν σχετική αίτηση.
 
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Η Παγκύπρια Οργάνωση Αποκαταστάσεως Παθόντων και Αναπήρων Πολέμου υποβάλλει στους αρμοδίους τις ακόλουθες εισηγήσεις:
- Να στελεχωθεί η υπηρεσία εξυπηρέτησης της Επιτροπής Ανακουφίσεως Παθόντων (ΕΑΠ).
- Να συνεδριάζει η ΕΑΠ σε τακτικά και έκτακτα αν προκύψει ανάγκη. Να χρησιμοποιούνται μεταξύ των μελών της επιτροπής για επείγοντα θέματα φαξ/ e-emails / τηλεδιασκέψεις και άλλα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.
- Η Επιτροπή να αποτελείται από μέλη που είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες των αναπήρων πολέμου.
Οι ανάπηροι αναφέρουν, σε σχετική επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανακουφίσεως Παθόντων, πως σε συζητήσεις που έγιναν με την ηγεσία του ΓεΣΥ, τους ελέχθη πως ο μόνος τρόπος να αναγνωρίζονται αμέσως οι ανάπηροι και παθόντες που δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα προγράμματα του Γενικού Σχεδίου Υγείας, είναι να δοθεί άμεσα από την ΕΑΠ κατάλογος των δικαιούχων, έτσι ώστε να λειτουργήσει το Σχέδιο ομαλά και να μην ταλαιπωρηθούν οι δικαιούχοι. «Συνεπώς, σας καλούμε όπως άμεσα και χωρίς χρονοτριβή προχωρήσετε στην ανταλλαγή πληροφοριών» αναφέρουν οι ανάπηροι.
Έτσι ξεχείλισε το ποτήρι της οργής
Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του προέδρου των αναπήρων για μέλος της Οργάνωσης που υπέφερε και υποφέρει εδώ και χρόνια. Ο κ. Γρουτίδης σε επιστολή του καταγράφει και τα εξής:
«Έχουμε πληροφορήσει όλους τους εμπλεκόμενους ότι η κατάσταση υγείας των αναπήρων γίνεται κάθε μέρα πιο σοβαρή, και ότι υποφέρουν, μερικοί εξ αυτών κλινήρεις, αλλά κανείς δεν μας λαμβάνει υπόψη.
Σήμερα πληροφορήθηκα μετά λύπης μου ότι ανάπηρος με πληγή στο κομμένο πόδι, λόγω του κινδύνου αποκοπής του κομμένου μέλους του εκ νέου, δέχθηκε για μήνες αντιβιώσεις χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι οι ιατροί στο Νοσοκομείο Πάφου, με στόχο να περιορίσουν τη μόλυνση και τους πόνους, αποφάσισαν να του περάσουν ενδοφλέβια αντιβίωση. Φανήκαμε όλοι τυχεροί γιατί έπαθε αλλεργικό σοκ (λόγω λανθασμένης αντιβίωσης) κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο, ενώ συνομιλούσε με γνωστό του ιατρό. Σταμάτησε να αναπνέει και ευτυχώς από σύμπτωση, όπως αντιλαμβάνεστε, τον έφεραν πίσω και νοσηλεύτηκε διασωληνωμένος.
Ο ανάπηρος αυτός, του οποίου όλοι γνωρίζετε την κατάσταση, κινδυνεύει να του αποκοπεί το κομμένο μέλος για τρίτη φορά, λόγω των παράλογων καθυστερήσεων όλων των υπευθύνων».
  philenews - ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 



ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ  ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66   
(ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)