RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

ΚΥΠΡΟΣ - ΜΟΛΙΣ ΓΙΝΕΙ ΤΟ "ΚΑΚΟ" ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΝΟΥΝ

Κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες και δεν είναι σχήμα λόγου. Τα χόρτα γιγαντώθηκαν λόγω βροχών και σε κάποιες περιπτώσεις το ύψος τους υπερβαίνει τα δύο μέτρα και τώρα που μπήκε απότομα το καλοκαίρι, είναι ορατός ο κίνδυνος να ξεσπάσουν πυρκαγιές, που μάλιστα να προσλάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τα συναντάς όπου υπάρχει μια σπιθαμή γης και οι αρμόδιοι τρέχουν να προλάβουν.
 
Είναι χαρακτηριστικός ο φόβος που εξέφρασε στον «Φ» ο γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων Παναγιώτης Δαμιανός, αναφέροντας πως αν ξεσπάσει πυρκαγιά στο χωριό Ανάγυια θα φτάσει μέχρι τον Μαχαιρά. Το ίδιο ισχύει και για άλλες περιοχές και όπως ανέφερε ο κ. Δαμιανός. Μπορεί να θεωρούνται πιο ευάλωτες οι κοινότητες που γειτνιάζουν με δάση, αλλά επειδή η βλάστηση, ειδικά φέτος, κάλυψε όλη την Κύπρο, μπορεί μια πυρκαγιά που θα ξεσπάσει σε κοινότητες που βρίσκονται σχετικά μακριά από δάση, στο τέλος να επεκταθεί με απρόβλεπτες συνέπειες. 
 
Τι κάνουν όμως οι κοινότητες για να προλάβουν τυχόν πυρκαγιές οι οποίες θα ξεσπάσουν από ξηρά χόρτα; Ο κ. Δαμιανός ανέφερε ότι οι κοινότητες καθαρίζουν τα χόρτα που βρίσκονται κατά μήκος των δρόμων εντός των ορίων τους, αλλά τα χωράφια και τα οικόπεδα έχουν υποχρέωση να τα καθαρίζουν οι ιδιοκτήτες τους. Όταν αυτό είναι αδύνατο, λόγω του ότι δεν υπάρχει η οικονομική ευχέρεια, οι κοινότητες αναθέτουν οι ίδιες τον καθαρισμό σε ιδιώτες και στέλνουν τιμολόγιο στον ιδιοκτήτη. Όμως, επειδή αντιμετωπίζουν και οι ίδιες οικονομική στενότητα, δεν είναι πάντοτε σε θέση να καθαρίζουν και τις ιδιωτικές περιουσίες και να αναμένουν πότε θα πληρώσει ο κάθε ιδιοκτήτης. Στέλνονται επιστολές στους ιδιοκτήτες αλλά κάποιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για να καθαρίσουν τις περιουσίες τους, είπε ο γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων. Η αδυναμία των κοινοτήτων να ανταποκριθούν καταδεικνύει και τους κινδύνους για τις ίδιες τις κοινότητες και τα σπίτια και τις περιουσίες των κατοίκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 65 κοινότητες βρίσκονται εντός δασών ή στα όρια τους.
 
Συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς
 
Όσον αφορά τους δρόμους κατά μήκος των οποίων φύτρωσαν χόρτα, το Τμήμα Δημοσίων Έργων ανέθεσε τον καθαρισμό των υπεραστικών δρόμων και οι εργασίες προχώρησαν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τα χόρτα ξαναφύτρωσαν. Τον καθαρισμό των δρόμων που οδηγούν στις κοινότητες ανέλαβαν οι Έπαρχοι αλλά η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε ακόμη.
 
Όλα αυτά σε περίοδο που άρχισαν ήδη να ξεσπούν πυρκαγιές. Τα συνεργεία μπορεί να εργάζονται πυρετωδώς, αλλά και αυτά δεν είναι αρκετά για να προλάβουν τον καθαρισμό όλων των σημείων από τα οποία δυνητικά μπορεί να ξεσπάσουν πυρκαγιές. Κοινοτάρχες με τους οποίους επικοινωνήσαμε, ανέφεραν πάντως, πως ειδικά φέτος τα κονδύλια για καθαρισμό των χόρτων θα έπρεπε να ήταν αυξημένα δεδομένου ότι αυξημένος είναι και ο κίνδυνος να ξεσπάσουν πυρκαγιές. Υπέδειξαν επίσης πως, οι περιουσίες που μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο σε όλη την Κύπρο ανέρχονται ίσως σε εκατοντάδες εκατομμύρια και άξιζε τον κόπο να διατεθούν μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να αποτραπεί ανυπολόγιστη καταστροφή.
PHILENEWS 


ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ - ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ










ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ - ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66 (ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)


ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΗΣ BIONIC ΚΑΝΤΕ ΑΠΛΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΔΩ