Θεϊκό μοναστηριακό γαλακτομπούρεκο: Η καλύτερη συνταγή
για ένα… τρεμουλιαστό γαλακτομπούρεκο, με αφράτη κρέμα και τραγανό φύλλο. Δοκιμάστε το και σίγουρα δε θα μπορέσει να του αντισταθεί κανείς!
Μερικά μυστικά για το μοναστηριακό γαλακτομπούρεκο: Το σιρόπι στο γαλακτομπούρεκο πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό καυτό! Η ζάχαρη, η κρέμα και το γάλα στη γέμιση βοηθάνε να αποτρέψουμε να «κάτσει» στον πάτο το μείγμα μας, ενώ το βούτυρο είναι εκείνο που δένει το μείγμα μας και δίνει εκπληκτική υφή στην κρέμα!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το μοναστηριακό γαλακτομπούρεκο είναι:
½ κιλό φύλλα κρούστας
1 φλυτζάνι βούτυρο
4 φλυτζάνια γάλα
3 αυγά και 2 κρόκους
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι
4 βανίλιες
Σιρόπι: 1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη, 1 φλυτζάνι νερό, 1 λεμονόφλουδα
Επί το έργον:
Στρώνουμε τα μισά φύλλα κάτω, τα βουτυρώνουμε ένα – ένα και τα κόβουμε στο σχήμα του ταψιού. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τις βανίλιες και προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα καυτό. Ρίχνουμε την κρέμα στην κατσαρόλα. Την ανακατεύουμε στη φωτιά ανάλαφρα. Προσθέτουμε λίγο βούτυρο στην κρέμα. Αδειάζουμε την κρέμα και την απλώνουμε. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά στους 175 βαθμούς. Περιχύνουμε το σιρόπι ανάλαφρα.
Πηγή: monastiriaka.gr dogma.gr
ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ - ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66
(ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)
για ένα… τρεμουλιαστό γαλακτομπούρεκο, με αφράτη κρέμα και τραγανό φύλλο. Δοκιμάστε το και σίγουρα δε θα μπορέσει να του αντισταθεί κανείς!
Μερικά μυστικά για το μοναστηριακό γαλακτομπούρεκο: Το σιρόπι στο γαλακτομπούρεκο πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό καυτό! Η ζάχαρη, η κρέμα και το γάλα στη γέμιση βοηθάνε να αποτρέψουμε να «κάτσει» στον πάτο το μείγμα μας, ενώ το βούτυρο είναι εκείνο που δένει το μείγμα μας και δίνει εκπληκτική υφή στην κρέμα!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το μοναστηριακό γαλακτομπούρεκο είναι:
½ κιλό φύλλα κρούστας
1 φλυτζάνι βούτυρο
4 φλυτζάνια γάλα
3 αυγά και 2 κρόκους
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι
4 βανίλιες
Σιρόπι: 1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη, 1 φλυτζάνι νερό, 1 λεμονόφλουδα
Επί το έργον:
Στρώνουμε τα μισά φύλλα κάτω, τα βουτυρώνουμε ένα – ένα και τα κόβουμε στο σχήμα του ταψιού. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τις βανίλιες και προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα καυτό. Ρίχνουμε την κρέμα στην κατσαρόλα. Την ανακατεύουμε στη φωτιά ανάλαφρα. Προσθέτουμε λίγο βούτυρο στην κρέμα. Αδειάζουμε την κρέμα και την απλώνουμε. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά στους 175 βαθμούς. Περιχύνουμε το σιρόπι ανάλαφρα.
Πηγή: monastiriaka.gr dogma.gr
ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ - ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66
(ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)