RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

ΟΡΓΗ & ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ - ΔΙΝΟΥΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ & ΟΧΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

Την επιχορήγηση των διδάκτρων μαθητών Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων μαθητών, έθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς κατά τη συζήτηση του θέματος των
διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων. Από την απάντηση των εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας, προέκυψε πως οι εν λόγω επιχορηγήσεις προσφέρονται για δεκαετίες και πως προβλέπονται στον νόμο. Βουλευτές, εκπρόσωποι των ιδιωτικών σχολείων και γονείς, μίλησαν για τον καθορισμό των διδάκτρων των συγκεκριμένων σχολείων, αλλά και για προσαυξήσεις ή και μειώσεις τους. 
Η συζήτηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα.  Ερώτηση προς το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με επιχορηγήσεις που λαμβάνουν Τουρκοκύπριοι μαθητές, οι οποίοι φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, απεύθυνε ο κ. Μυλωνάς προς το υπουργείο Παιδείας. 
Η προϊσταμένη Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Φρόσω Τοφαρίδου, απάντησε: «Δεν είναι το γραφείο Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, που επιχορηγεί τα δίδακτρα των Τουρκοκυπρίων καθώς και των Κυπρίων πολιτών που ανήκουν σε κάποια άλλη θρησκευτική ομάδα. Δηλαδή των Μαρωνιτών, των Λατίνων και των Αρμενίων». Μετά την έντονη αντίδραση του κ. Μυλωνά, ότι πρόκειται περί διάκρισης σε βάρος των υπόλοιπων Κυπρίων πολιτών, η κ. Τοφαρίδου τόνισε πως «αυτές είναι πολιτικές αποφάσεις, βάσει Συντάγματος, οι οποίες πάρθηκαν εδώ και δεκαετίες και δεν είναι κάτι καινούριο». 
Ο βουλευτής επικαλέστηκε ανάλογο καθεστώς που επικρατεί και στα πανεπιστήμια, υπογραμμίζοντας πως ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, το είχε χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματικό, ενώ παρέμεινε στην τοποθέτηση ότι πρόκειται για διάκριση.   Αναφορικά με το θέμα που έθιξε ο κ. Μυλωνάς, η υπεύθυνη λειτουργός του υπουργείου Παιδείας, Χριστιάνα Χαπέρη, σημείωσε στον «Φ» πως προσφέρεται χρηματικό ποσό κατόπιν Υπουργικών Αποφάσεων από τη δεκαετία του 1990. 
Σύμφωνα με την κ. Χαπέρη, δίνονται €768 / ανά έτος, σε όλους τους μαθητές που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης (τάξεις γυμνασίου – λυκείου). Επιπλέον, μεγαλύτερη χρηματοδότηση παίρνουν ανά έτος, όσοι μαθητές φοιτούν στο Τέρρα Σάντα και στο Αγία Μαρία. Συγκεκριμένα, οι Λατίνοι και Μαρωνίτες μαθητές του Τέρρα Σάντα λαμβάνουν για την Προδημοτική: €205, για τη Δημοτική: €1.196 και για τη Μέση: €2.733. Στο σχολείο φοιτούν συνολικά 117 παιδιά, ενώ όπως σχολίασε η κ. Χαπέρη, πρόκειται για ένα μεγάλος μέρος από τα δίδακτρα, αφού δεν είναι ακριβό σχολείο. Επιπρόσθετα, σχετικά με το σχολείο Αγία Μαρία, διευκρίνισε ότι και εδώ λαμβάνουν βοήθημα οι 92 Λατίνοι και Μαρωνίτες μαθητές. 
Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει στη μονάδα τμήμα προδημοτικής, έτσι για τη Δημοτική προσφέρονται €1.196. Στην περίπτωση της Μέσης, για τις τάξεις του γυμνασίου δίνονται €1.537, για την Α’ και Β’ Λυκείου €1.708, ενώ για τη Γ΄ Λυκείου €1.879. Σε όλα τα υπόλοιπα ιδιωτικά σχολεία, όλων των βαθμίδων φοιτούν συνολικά 63 Αρμένιοι, 82 Μαρωνίτες και 14 Λατίνοι. philenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΔΩ 
 ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ IN ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ