RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

ΕΛΕΟΣ: 560,000 ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΙΑΤΡΟ - ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΓΕΣΥ


«Ο πόλεμος, ωστόσο, δεν τελείωσε. Μην απατάστε. Μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ, η Ιθάκη είναι ακόμη μακριά. Οι καρχαρίες θα επανέλθουν… Επιβάλλεται ο λαός να παραμείνει στα οχυρά της πρώτης γραμμής. Ετοιμοπόλεμος». 

Αυτά έγραφε η στήλη στις 17 Ιουνίου 2017. Μια μόλις ημέρα μετά την ιστορική απόφαση της Βουλής να ψηφίσει τα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των νοσοκομείων. Τότε, ίσως κάποιοι να μας θεώρησαν υπερβολικά καχύποπτους. Ή ότι κασσανδρολογούμε. Ή ακόμη και ότι αντικρίζουμε κακοπροαίρετα τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση.

Η προειδοποίηση της στήλης, ωστόσο, έγινε εν πλήρη γνώσει των όσων στο παρασκήνιο διαδραματίζονταν γύρω από τις διαβουλεύσεις για το ΓεΣΥ. Τα οποία ποσώς είχαν σχέση με όσα κάποιοι εμφανίζονταν να λένε στο προσκήνιο. Ιδίως από την στιγμή που κατέστη ξεκάθαρη η βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κυπριακής κοινωνίας. Και ακόμη περισσότερο, από την στιγμή που είχε διαμορφωθεί η Κοινωνική Συμμαχία, η οποία πάλεψε με νύχια και με δόντια την όποια κομματική αμφιταλάντευση. Υποχρεώνοντας τελικά τα κόμματα να γυρίσουν την πλάτη στα τεράστια συμφέροντα του κατεστημένου και να στρέψουν το πρόσωπο προς την πλευρά της λαϊκής απαίτησης. 

Τα ρεπορτάζ του «Φ» χθες και σήμερα περί της διαβούλευσης μεταξύ γιατρών και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) είναι ενδεικτικά και συγχρόνως επιβεβαιωτικά των ανησυχιών, που η στήλη είχε εκφράσει. Προτού εξηγήσουμε τον κίνδυνο ο οποίος διεφάνη, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος είχε ταχθεί υπέρ της εφαρμογής ενός πολυασφαλιστικού ΓεΣΥ και κατά του μονοασφαλιστικού το οποίο εγκρίθηκε τελικά.

Όπως, λοιπόν, αποκαλύπτεται μέσα από τα ρεπορτάζ της άριστα ενημερωμένης συναδέλφου Μαριλένας Παναγή, άβυσσος χωρίζει τις κατ’ αρχάς προτάσεις και αντιπροτάσεις των δύο πλευρών. Ο ΟΑΥ κινούμενος στη βάση του προϋπολογισμού που προβλέπεται για το ΓεΣΥ, πρότεινε στους γιατρούς μέσο όρο αμοιβής ανά γιατρό €100.000 ετησίως. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε περίπου 1.100 ασθενείς εγγεγραμμένους στον κατάλογο του προσωπικού γιατρού. Ο νόμος για το ΓεΣΥ προνοεί ότι ο κάθε προσωπικός γιατρός δικαιούται να έχει εγγεγραμμένους μέχρι και 2.500 ασθενείς, επομένως, ο κάθε γιατρός θα μπορεί να λαμβάνει €230.000 ετησίως για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στο ΓεΣΥ. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, όμως, κάνει υπολογισμούς απαιτώντας την προσαρμογή των αμοιβών στα ποσά που σήμερα προνοούνται στις συμφωνίες των γιατρών με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Με βάση τους υπολογισμούς του ΠΙΣ, ο κάθε γιατρός θα πρέπει να πληρώνεται €225 για κάθε ασθενή. Δηλαδή, στους 2.500 ασθενείς, που προνοεί η νομοθεσία ως ανώτατο όριο ανά γιατρό, το ποσό που ζητούν ως ετήσια αμοιβή εκτοξεύεται στις €560.000!!!

Ελπίζω, αγαπητοί φίλοι, να μην σας εκτόξευσε σε ανάλογο ύψος με αυτό που φέρονται να διεκδικούν οι γιατροί την πίεσή σας η σχετική ανάγνωση. Με όλο το σεβασμό προς τους γιατρούς (εκείνους που συμμερίζονται τέτοιες διαστημικές διεκδικήσεις) αλλά δεν βρίσκω πιο ταιριαστό χαρακτηρισμό από την περιβόητη ατάκα «έσιει κούσπο στο Μιτσερό». Μπορεί να ηχεί άσχημα αλλά πάει γάντι. Κάποιος, βεβαίως, μπορεί να θεωρήσει ότι αυτή είναι η πρώτη διεκδίκηση εκ μέρους των γιατρών και ότι ενδέχεται να την έχουν απογειώσει σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν όσο το δυνατό πιο ψηλή αμοιβή. Πλην, όμως, υπάρχει και η προϊστορία της υπόθεσης. Σειρά τοποθετήσεων, δηλώσεων και ισχυρισμών εκ μέρους στελεχών του ΠΙΣ, που έδειχναν καθαρά τους ενδοιασμούς έως και την άρνησή τους στην υλοποίηση του ΓεΣΥ, τουλάχιστον, ως μονοασφαλιστικό. Ως εκ τούτου, δύσκολα θα είναι πειστικοί ότι αυτές οι αστρονομικές διεκδικήσεις δεν χρησιμοποιούνται ως έμμεσος τρόπος ανατίναξης αυτού του τόσου σημαντικού εγχειρήματος, κυριολεκτικά στον αέρα. Αν πάλι, επιμένουν ότι σήμερα απολαμβάνουν τέτοιων εισοδημάτων, τότε θα πρέπει να το αποδείξουν. Περνώντας από τα γραφεία του Φόρου Εισοδήματος για να επιβεβαιώσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις…

Πρέπει να γίνει πλήρως αντιληπτό στην κοινή γνώμη ότι η μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει υγιώς σε βάθος χρόνου αν ο προϋπολογισμός του δεν είναι σταθερός, κατοχυρωμένος και στη βάση την οποία έχει υπολογισθεί. Οπότε, οι όποιες εξωφρενικές (διότι τέτοιες είναι κύριοι του ΠΙΣ) απαιτήσεις από τις διάφορες ομάδες που θα συμβληθούν με το έργο, το μόνο που θα πετύχουν είναι να το ανατινάξουν εν τη γενέσει του. Και μπορεί να υπάρχουν όντως, μερικοί γιατροί που να έχουν ετησίως τέτοιες αστρονομικές αμοιβές. Έχουν όλοι όμως; Είναι δυνατό να τις απαιτούν για όλους; Γι’ αυτό, ακριβώς, επαναλαμβάνουμε ότι επιβάλλεται ο λαός να παραμείνει στα οχυρά της πρώτης γραμμής. Ετοιμοπόλεμος. Διότι τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια και καιροφυλακτούν! philenews ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΔΩ 
 ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ IN ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ