RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

ΚΥΠΡΟΣ - Ο... ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΜΙΑΣ ΑΝΑΠΗΡΗΣ...

 Λεμεσός: Αφιλόξενη και «ανάπηρη» αποδεικνύεται η πιο πολυσύχναστη τα τελευταία χρόνια περιοχή της Λεμεσού. 

Η περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου της πόλης, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια επιτόπιας έρευνας, δεν είναι καθόλου προσβάσιμη για τα άτομα με αναπηρίες, ενώ κανένα από τα υφιστάμενα καφεστιατόρια δεν διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τα άτομα σε τροχοκαθίσματα. Τα δε πεζοδρόμια είναι στενά και δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν από άτομα με αναπηρίες ενώ αυτοκίνητα, κάλαθοι απορριμμάτων, τραπέζια και καρέκλες καταστημάτων βρίσκονται παντού.

Γράφει: Μαριλένα Παναγή

Η έρευνα διεξήχθη από το «Butterfly Foundation» σε συνεργασία με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (Ο.ΠΑ.Κ.), και την «Imperio», κατά τη διάρκεια προγράμματος απασχόλησης φοιτητών του ΤΕΠΑΚ, το καλοκαίρι. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χθες στον δήμαρχο Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου, στον οποίο δόθηκαν γραπτώς και οι εισηγήσεις των ερευνητών για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και τις αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν ο δήμος αλλά και οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ώστε αυτή να καταστεί προσβάσιμη και φιλική για τα άτομα με αναπηρίες.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο αποτελεσμάτων της έρευνας, κύριος σκοπός της ήταν ο εντοπισμός αλλά και η άρση των εμποδίων που υπάρχουν στην περιοχή καθώς και η προώθηση του προσχεδίου εγκριμένου εγγράφου που αφορά την «προσβασιμότητα και ασφάλεια στη χρήση» το οποίο είναι εδώ και καιρό προς ψήφιση στην κυπριακή Βουλή.

Η ανάγκη για την εκπόνηση της μελέτης προέκυψε ύστερα από τη διαπίστωση ότι στη Λεμεσό, μετά τον μεγάλο αριθμό έργων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, παρατηρούνται σε αρκετές περιπτώσεις παραβιάσεις της νομοθεσίας που αφορά την προσβασιμότητα και τις διευκολύνσεις που πρέπει να παρέχονται στους δημόσιους χώρους για τα άτομα με αναπηρίες.

«Επί της ουσίας, μετά τη σύγχρονη ανέγερση της μαρίνας Λεμεσού και την ανακατασκευή του μόλου της Λεμεσού μαζί με την αναπαλαίωση του παλαιού λιμανιού της πόλης, ο Δήμος οφείλει να δώσει πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό κέντρο της πόλης σε όλο τον κόσμο» αναφέρεται στη σχετική έκθεση και προστίθεται «το μόνο σημείο που δεν είναι εντελώς προσβάσιμο είναι η περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου και για αυτό τον λόγο εστιάσαμε τη μελέτη αυτή στη συγκεκριμένη περιοχή. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου γύρω από το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού.

Εμπόδια σε τρεις διαφορετικές διαδρομές

Για τους σκοπούς της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές διαδρομές, οι οποίες είχαν ως αφετηρία τρεις διαφορετικούς χώρους στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή του μεσαιωνικού κάστρου.
Μαζί με τους ερευνητές τις διαδρομές διήνυσαν και άτομα σε τροχοκαθίσματα, μέλη της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, αφού στόχος ήταν να εντοπιστούν τα εμπόδια στην πράξη.
Και στις τρεις διαδρομές οι παραπληγικοί ήρθαν αντιμέτωποι με διάφορα εμπόδια, τα οποία καθιστούσαν τη συνέχιση της πορείας τους ανέφικτη.
Σε γενικές γραμμές διαπιστώθηκε ότι οι πλείστες διαδρομές από τους συγκεκριμένους χώρους στάθμευσης δεν διαθέτουν υποδομή ανάλογη με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας και ως εκ τούτου ο Δήμος Λεμεσού θα πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανακατασκευή τους.

Στενά πεζοδρόμια και μη προσβάσιμες καφετερίες

Τα όσα καταγράφονται στο ενημερωτικό προς τον Δήμαρχο Λεμεσού δελτίο αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι:

>  Στον χώρο στάθμευσης της Πλατείας του μεσαιωνικού κάστρου υπάρχουν δύο χώροι στάθμευσης για άτομα με αναπηρία. Οι χώροι αυτοί είναι όμως κατασκευασμένοι σε κεκλιμένο επίπεδο με λανθασμένη κλίση, γεγονός που καθιστά τη χρήση τους από άτομα σε τροχοκάθισμα επικίνδυνη.

>  Επίσης, η απόσταση που χωρίζει τους δύο χώρους στάθμευσης από την Πλατεία του Κάστρου είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να καθίσταται η διαδρομή για τα άτομα με αναπηρίες πολύ δύσκολη και κουραστική.

>  Στη διαδρομή εντοπίστηκε ακόμα ένα εμπόδιο. Το πεζοδρόμιο στενεύει ταυτόχρονα και στα δύο μήκη του δρόμου γεγονός που καθιστά την ομαλή συνέχιση της πορείας ενός ανθρώπου σε τροχοκάθισμα αδύνατη.

Το τρίτο εμπόδιο, που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της διαδρομής, είναι ίσως το πιο σύνηθες εμπόδιο που συναντούν τα άτομα με αναπηρίες σε ολόκληρη την Κύπρο. Η παράνομη στάθμευση σε όλο το μήκος του δρόμου. «Οδηγοί σταθμεύουν παντού τα οχήματά τους, διακόπτοντας την ομαλή κυκλοφορία στο πεζοδρόμιο».

Το τέταρτο εμπόδιο που συνάντησαν οι ερευνητές και οι παραπληγικοί που βοηθούσαν στην έρευνα, αφορά την παράνομη τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων, τραπεζιών κ.λπ. στο πεζοδρόμιο από καταστηματάρχες, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η πορεία του τροχοκαθίσματος. Αυτό, όπως επισημαίνεται στην Έκθεση, έχει ως αποτέλεσμα «τα άτομα με αναπηρίες να υποχρεώνονται να κινούνται στον δρόμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους».
Οι κάλαθοι στα πεζοδρόμια είναι επίσης ένα σύνηθες φαινόμενο στην περιοχή (όπως και σε ολόκληρη την Κύπρο). Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας εντοπίστηκαν μάλιστα δύο κλειδωμένοι κάλαθοι απορριμμάτων, οι οποίοι ήταν δεμένοι σε πάσσαλο.  Επίσης διαπιστώθηκε ότι σε διάφορα σημεία στα πεζοδρόμια παρατηρούνται ανωμαλίες αφού αρκετές πλάκες είναι ξεκολλημένες ή σπασμένες. «Η λανθασμένη τοποθέτηση δαπέδου μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό τόσο σε έναν άνθρωπο σε τροχοκάθισμα όσο και στον οποιονδήποτε πεζό».
Μη προσβάσιμα είναι, όμως, και τα καφεστιατόρια της περιοχής. Σε κανένα από αυτά δεν υπάρχει πρόσβαση για τροχοκάθισμα στον εσωτερικό χώρο, γεγονός που καθιστά την είσοδο των ΑμεΑ ανέφικτη.σταρ ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK  ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ... ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ... ΑΥΡΙΟ