RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

BREXIT - ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τους σημαντικότερους εταίρους του τομέα, αλλά κι ένας σύμμαχος εντός ΕΕ σε θέματα φορολογικής πολιτικής

Χρηματοπιστωτικές και επαγγελματικές υπηρεσίες, ο τουρισμός αλλά και η αγορά παραθεριστικής κατοικίας ενδεχομένως να επηρεαστούν σημαντικά από μία ενδεχόμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόλο που η αβεβαιότητα θα είναι μεγάλη για αρκετό διάστημα. Άλλωστε, το πόσο «έξω» θα θελήσουν να βρεθούν οι Βρετανοί από την ΕΕ θα είναι ενδεχομένως καθοριστικό και των επιπτώσεων και για τους ίδιους και για τους Ευρωπαίους.

Ο επιχειρηματικός σύνδεσμος Κύπρου-Βρετανίας πραγματοποίησε ανοικτή συζήτηση επί του θέματος, κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος όλες οι πτυχές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τέσσερα είναι τα βασικά διακυβεύματα του Brexit σύμφωνα με τον Martin Manuzi, περιφερειακό διευθυντή του ICAEW, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για τον συγκεκριμένο σκοπό :  η διακυβέρνηση, το ελεύθερο εμπόριο, η εθνική κυριαρχία και η ελεύθερη διακίνηση. Όπως σημείωσε, ο διάλογος γύρω από το ζήτημα, έχει πάρει υπαρξιακή μορφή, πέραν της οικονομικής πτυχής. 

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν μια επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε περίπτωση που το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου δείξει έξοδο από την ΕΕ. Σαν οργανισμός, ανέφερε ο κ. Manuzi, στόχος τους είναι να ερευνήσουν στοιχεία και να τα δημοσιεύσουν, ούτως ώστε ο κόσμος να μπορεί να πάρει μία απόφαση κατόπιν μελέτης. Η έρευνα, συνέχισε, επικεντρώνεται σε τρεις τομείς: εργοδότηση, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και εμπόριο. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν 3.000.000 εργοδοτούμενοι «αλλοδαποί» που επηρεάζονται από τον αντίκτυπο της όποιας απόφασης. Όσον αφορά το εμπόριο, εξήγησε πως το Ην. Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνέταιρος της ΕΕ και αντίστροφα, η ΕΕ είναι ο κυριότερος επενδυτής, παρόλο που η τάση αυτή ασθενεί ταχύτατα τα τελευταία χρόνια, άρα μία απόφαση για έξοδο θα είναι καθοριστική. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σχολίασε ο κ. Manuzi, ο ICAEW θα υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση του κόσμου και οι δραστηριότητες του θα συνεχίσουν «ως συνήθως». Σαν ινστιτούτο προετοιμάζονται, κατά τον ίδιο, για παν ενδεχόμενο. 

Σοβαρές επιπτώσεις

Στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Φειδίας Πηλείδης, ανέφερε ότι το Επιμελητήριο έχει τοποθετηθεί ότι ένα Brexit δεν θα ήταν επιθυμητό από κανένα. Ο παραδοσιακός τρόπος που δραστηριοποιούμαστε είναι στενά συνδεδεμένος με το Ην. Βασίλειο, και αντίστροφα η ΕΕ είναι τεράστιο κομμάτι του εμπορίου του Ην. Βασιλείου. «Θα υπάρχει ελεύθερο εμπόριο με ένα Brexit; Τι μοντέλο θα ακολουθήσουν ; Ελβετικό;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ. Πρόσθεσε, ότι θα υπάρξουν δύο χρόνια, τουλάχιστον, αβεβαιότητας κατά τα οποία θα χαθεί σημαντικότατο έδαφος. Παράλληλα, η Κύπρος θα είναι μια από τις χώρες, μαζί με Ιρλανδία και Μάλτα, που θα επηρεαστούν περισσότερο από όλους. Για την Κύπρο θα ήταν καταστροφικό, καθώς το εμπόριο με το ΗΒ αντιστοιχεί σε 9% του συνολικού μας εμπορίου.
Επίσης, τόνισε ο κ. Πηλείδης ότι 40% των τουριστών και 30% των εσόδων από τον τουρισμό έρχονται από το ΗΒ. Δεδομένης της υποβάθμισης της στερλίνας αυτό θα έχει σημαντικότατο αντίκτυπο για τον τουρισμό της Κύπρου. Άγνωστο θα είναι και το καθεστώς βίζας, πρόσθεσε, καθώς η Κύπρος δεσμεύεται από τις Ευρωπαϊκές συμβάσεις και ίσως να είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει διμερείς συμφωνίες με το Ην. Βασίλειο, γεγονός που θα δυσχεράνει την κατάσταση. «Τι θα γίνει με τους ιδιοκτήτες γης, ή τους συνταξιούχους που απολαμβάνουν συνταξιοδοτικά οφέλη της Αγγλίας στην Κύπρο;», διερωτήθηκε επίσης ο κ. Πηλείδης. Κατά τον ίδιο, η Κύπρος έχει ένα σημαντικό σύμμαχο σε θέματα φορολογίας στην ΕΕ και μια ενδεχόμενη αποχώρηση, θα επηρεάσει αρνητικά και σε αυτόν τον τομέα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους φοιτητές που βρίσκονται στην Αγγλία, τονίζοντας ότι το καθεστώς φοίτησης τους θα κρέμεται πάνω από ένα κενό.
Ένας άλλος τομέας που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι Βρετανοί, σχολίασε ο κ. Πηλείδης, είναι το κατά πόσο η ΕΕ θα είναι ευέλικτη και θα αφήσει «ατιμώρητη» την Βρετανία, εφόσον μάλλον θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν την Βρετανία σαν παράδειγμα προς αποφυγή, για μελλοντικές παρόμοιες προθέσεις άλλων χωρών.

Προβληματισμός για υπηρεσίες

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ Δημήτρης Βάκης στάθηκε κυρίως στο θέμα του μοντέλου συνεργασίας μεταξύ ΗΒ και ΕΕ σε περίπτωση Brexit, όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το κόστος υπηρεσιών θα αυξηθεί, σχολίασε ο κ. Βάκης, και είναι άγνωστο ακόμα τι αλλαγές θα γίνουν σε ελεγκτικό επίπεδο και σε θέματα συμμόρφωσης. Για την Κύπρο, καθώς ο τομέας υπηρεσιών είναι από τους πιο σημαντικούς, θα σήμαινε ένα τεράστιο εμπόδιο στην ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, καθώς ένας μεγάλος όγκος εταιρειών που διαλέγουν την Κύπρο σαν προορισμό είναι για να κάνουν δουλειές με την Βρετανία. «Άρα, δεν είναι μόνο το κόστος των υπηρεσιών που θα χτυπηθεί αλλά, και ίσως σημαντικότερα, η ζήτηση τους».

Όσον αφορά την εναρμόνιση του φορολογικού συστήματος, μια εν δυνάμει εφαρμογή μιας τέτοιας ιδέας θα είχε αρνητικό αντίκτυπο, τεραστίων διαστάσεων για την Κύπρο, καθώς το κυριότερο πλεονέκτημα του νησιού είναι ακριβώς ο χαμηλός εταιρικός φόρος. Μια φιλελεύθερη χώρα όπως τη Βρετανία, είναι φυσικός σύμμαχος της Κύπρου στην ΕΕ, και χωρίς αυτήν, τα νέα δεν είναι καθόλου θετικά, κατέληξε ο κ. Βάκης.

Επικρατούν λανθασμένες αντιλήψεις στο Ην. Βασίλειο

Ο ακαδημαϊκός Σωφρόνης Κληρίδης αναφέρθηκε στα αίτια της ανάγκης κάποιων στην Βρετανία να ζητούν έξοδο από την ΕΕ. Κατά τον ίδιο έχει να κάνει με τον οικονομικό προσανατολισμό της ΕΕ, τον οποίο ο ίδιος θεωρεί κεντροδεξιό, ενώ στην Αγγλία η κυβέρνηση είναι κεντροαριστερή. Επίσης, πρόσθεσε, υπάρχει η αντίληψη ότι οι Βρυξέλλες «διατάσουν» για τις νομοθετικές αλλαγές που θα συμβούν, γεγονός που ξενίζει αρκετούς στην Αγγλία, αλλά «αδίκως», ανέφερε ο κ. Κληρίδης, καθώς πρόκειται για υπερβολή.

«Η αντίληψη ότι οι μετανάστες κλέβουν τις δουλειές των ντόπιων», απλώς είναι λανθασμένη, τόνισε ο κ. Κληρίδης, καθώς κάτι τέτοιο δεν υποστηρίζεται από τα στοιχεία εκατοντάδων ερευνών, προσθέτοντας ότι τέτοιες «εξωπραγματικές» θέσεις εκφράζονται λανθασμένα και στην Κύπρο. Αντιθέτως, μακροοικονομικά, η μετανάστευση βοηθά τη μεσαία και ανώτερη τάξη μιας οικονομίας αρκετά περισσότερο από ό,τι τους ίδιους τους μετανάστες.
Όσον αφορά τις συνέπειες μίας εξόδου, τις χαρακτήρισε ως πολύ αρνητικές για να τονίσει, ωστόσο, ότι το πόσο αρνητικές θα είναι, θα εξαρτηθεί από το πόσο «έξω» από την ΕΕ θα θελήσουν να βρεθούν οι Άγγλοι και με τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν για το καθεστώς εξόδου.
Καταλήγοντας, ο κ. Κληρίδης υποστήριξε ότι μια έξοδος των Βρετανών πιθανόν να πάρει την ΕΕ αριστερότερα, γεγονός που απεύχεται. KATHIMERINI - Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΣΟΥΡΑ ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ... ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ... ΑΥΡΙΟ