RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΕΤΣΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΙ - Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑΣ

_AP65745.jpgΈνας θρήνος για τους κυνηγημένους Τατάρους και, για την ακρίβεια, η ιστορία της «ξεριζωμένης» προγιαγιάς της τραγουδίστριας, είναι το «1944» με το οποίο η Τζαμάλα κέρδισε την Eurovision για λογαραισμό της Ουκρανίας!
 
Διαψεύδοντας τα προγνωστικά και αφήνοντας πίσω της, τόσο την Αυστραλία που βγήκε πρώτη από τους βαθμούς των κριτών, όσο και τη Ρωσία που πρώτευσε στο televoting, η 32χρονη σοπράνο έκανε την έκπληξη, ερμηνεύοντας ένα κομμάτι που έγραψε η ίδια.
Σε «βαριά» ατμόσφαιρα, με τη φωνή της να κυριαρχεί και τα μάτια της υγρά, η Τζαμάλα, που ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας, τραγούδησε για τον ξεριζωμό των εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών της από τα εδάφη τους στη Μαύρη Θάλασσα από τις δυνάμεις του Ιωσήφ Στάλιν.
img_8408.jpg
Στις 18 Μαΐου του 1944 ο Ιωσήφ Στάλιν διέταξε τη μαζική εκτόπιση του τουρκογενούς φύλου των Τατάρων της Κριμαίας, με την υποψία ότι είχαν συνεργαστεί με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Θεωρείται ότι περισσότερα από 180.000 άτομα απελάθηκαν στην κεντρική Ασία και τη Σιβηρία. Από αυτούς, το 40% πέθανε από κακουχίες κατά τη διάρκεια της εξορίας, ενώ η επιστροφή στη χερσόνησο της Κριμαίας τους επετράπη το 1980, πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, δεν τους δόθηκε καμία αποζημίωση για τις περιουσίες τους, ενώ η επάνοδός τους προκάλεσε τριβές με Ρώσους και Ουκρανούς που είχαν εγκατασταθεί στις περιοχές τους.
Stalins-victims.png
(Φωτογραφία από τα γεγονότα του 1944)

«Τραγούδησα για την ειρήνη και την αγάπη. Θέλω ειρήνη κι αγάπη για όλους!», ήταν τα πρώτα λόγια της 32χρονης, παραλαμβάνοντας το κρυστάλλινο τρόπαιο της Eurovision.star LIKE ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ... ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ... ΑΥΡΙΟ