RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΥΠΡΟΣ: ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ... ΙΘΑΚΗ

  Πολιτικό άσυλο ζήτησαν 20 από τους διασωθέντες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο ασύλου στην Κοφίνου. 87 μεταφέρθηκαν στον ειδικό χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην Κοκκινοτριμμιθιά. Η Μαρίνα Χατζηκώστα κατέγραψε τις προετοιμασίες και την υποδοχή των ταλαιπωρημένων προσφύγων, αλλά και την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλαν κρατικοί λειτουργοί και εθελοντές.

Νωρίς το μεσημέρι άρχισε η διανομή των 115 προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας σε Λάρνακα και Λευκωσία. 20 άνθρωποι από τους διασωθέντες που επέβαιναν στο ψαροκάικο, στην πλειοψηφία τους οικογένειες, διαπιστώθηκε ότι ήταν μετανάστες.
Συμπλήρωσαν ήδη αιτήσεις για πολιτικό άσυλο και μεταφέρθηκαν στο κέντρο ασύλου, στην Κοφίνου.
Τραγικότερες φιγούρες τα πέντε παιδιά που είχαν φύγει χωρίς συνοδεία από τη Συρία, τα οποία μεταφέρθηκαν σε παιδική στέγη στη Λάρνακα. Είναι όλα κάτω των δέκα ετών.
Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας Λουκάς Χατζημιχαήλ, "τα πέντε ασυνόδευτα παιδιά οδηγήθηκαν σε παιδική στέγη υπό την προστασία του γραφείου ευημερίας στη Λάρνακα. Οι διαδικασίες είναι του γραφείου ευημερίας, ήδη οι λειτουργοί τους έχουν θέσει υπό την προστασία τους και αυτοί είναι που θα τους διαχειριστούν".
Στις 12 το μεσημέρι έφτασαν στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, στην Κοκκινοτριμμιθιά, 87 πρόσφυγες. 


ΕΠΛΕΑΝ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΙΚΙ - ΜΕ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ 

Ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά. Κατέβηκαν από τα λεωφορεία ξυπόλητα και δαγκώνοντας τα χείλη τους εισήλθαν στο χώρο περπατώντας. Η κινητοποίηση του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού ήταν άμεση.
"Να καλύψουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες και ήδη αρχίσαμε να τις καλύπτουμε. Είχαμε επίσης παιδιά που είχαν καεί από τον ήλιο, τους δώσαμε αντηλιακή κρέμα και φάρμακα. Αν κάποιοι θέλουν να βοηθήσουν, είτε με είδη ρουχισμού, είτε με τρόφιμα μπορούν να τα φέρουν στον κυπριακό ερυθρό σταυρό", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Τάκης Νεοφύτου. Οι ανάγκες θα είναι συνεχείς για όσο διάστημα οι πρόσφυγες παραμείνουν στις προσωρινές εγκαταστάσεις.
Από το πρωί εθελοντές της πολιτικής άμυνας και εθελοντικών οργανώσεων βρέθηκαν στο χώρο, χαρίζοντας ανθρωπιά και υπηρεσίες για την καλύτερη φιλοξενία των απεγνωσμένων επιβατών της ψαρόβαρκας.
Μαζί τους στρατιώτες βοήθησαν να στηθούν τα αντίσκηνα και να διαμορφωθούν οι χώροι εστίασης, αλλά και ένας χώρος παιχνιδιού για τα τρομαγμένα από τη φρίκη του πολέμου παιδιά.
Δυναμικό παρών δίνουν και τα μέλη της αστυνομίας για την καλύτερη φύλαξη του χώρου, καθώς και την παροχή διευκολύνσεων μετακίνησης των προσφύγων, όταν πάρουν σχετική άδεια.
Όπως δήλωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Δημήτρης Δημητρίου, "έχουμε από το πρωί στελεχώσει τον χώρο εδώ. Θα συνεχίσουμε και απόψε και αύριο και τις υπόλοιπες μέρες. Μέχρι να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα. Όταν τους δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πού μπορούν να πηγαίνουν, εμείς θα είμαστε εδώ για να τους παρέχουμε διευκολύνσεις".
Πρόσφυγες και μετανάστες υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις και κανένας δεν νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Ήταν όμως αφυδατωμένοι και φέρουν εγκαύματα από τον ήλιο, γι' αυτό και τους χορηγήθηκαν φάρμακα.
Τρεις μέρες έπλεαν στη θάλασσα, πάνω σε ένα καΐκι
, ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να φτάσουν στον ευρωπαϊκό προορισμό της ασφάλειαςant1wo ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ IN ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ