Στον πάγο παραμένει η πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε σε βάρος ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, τον οποίο κατήγγειλαν δώδεκα υφιστάμενοί του για εξευτελιστική συμπεριφορά και άσκηση ψυχολογικής βίας, αφού είκοσι μήνες μετά τις οδηγίες και η διαδικασία ούτε καν έχει ξεκινήσει, γεγονός που εγείρει ερωτήματα και έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις, ειδικότερα από τους παραπονούμενους, που βλέπουν διαφορετικό χειρισμό σε σχέση με άλλα μέλη, που βρίσκονται σε χαμηλότερες βαθμίδες.
Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2021 είχαν γίνει μαζικές καταγγελίες σε βάρος ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, οι οποίες έκαναν λόγο για εξευτελιστική συμπεριφορά του εν λόγω αξιωματικού προς τις υφιστάμενες του, ασκώντας, μάλιστα και ψυχολογική βία. Για την υπόθεση, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είχε διορίσει ερευνώντα λειτουργό, ώστε να διερευνήσει τις καταγγελίες, με τον ίδιο να ολοκληρώνει την έρευνα και να προωθεί το φάκελο στη Νομική Υπηρεσία, ώστε να λάβει η ηγεσία του σώματος οδηγίες για το τι μέλλει γενέσθαι.
Η Νομική Υπηρεσία, με τη σειρά της αποφάσισε όπως ασκηθεί εναντίον του αξιωματικού μόνο πειθαρχική δίωξη και όχι ποινική, παρά το γεγονός ότι ο ερευνών λειτουργός είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εναντίον του ανώτερου αξιωματικού, που κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν επικεφαλής τμήματος, προέκυπταν τόσο ποινικά, όσο και πειθαρχικά παραπτώματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τα ψηλά στα χαμηλά… μια πειθαρχική δρόμος! Πλυντήριο ευθυνών οι έρευνες;
Μετά τις οδηγίες που δόθηκαν, η ηγεσία της Αστυνομίας, τον Οκτώβριο του 2021, αποτάθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως προνοούν οι κανονισμοί, όπου συστάθηκε αρμόδια Επιτροπή για να διερευνήσει. Πρόκειται για Επιτροπή που λειτουργεί ανεξάρτητα από την Αστυνομία και η οποία απαρτίζεται από ένα λειτουργό της Νομικής Υπηρεσία, ένα ανώτερο αξιωματικό της Δύναμης και ένα δημόσιο λειτουργό.
Ωστόσο, άγνωστο το γιατί σκάλωσαν οι διαδικασίες της εν λόγω Επιτροπής, από τότε η πειθαρχική έρευνα σε βάρος του ανώτερου αξιωματικού ακόμη δεν έχει αρχίσει, την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο συγκεκριμένος αξιωματικός, που μετά τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του μετατέθηκε σε άλλο πόστο, σε λίγους μήνες αναμένεται να αφυπηρετήσει.
Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του ανώτερου αξιωματικού, ουσιαστικά, λειτουργεί προς όφελος του, καθώς με την αφυπηρέτησή του ουσιαστικά θα οδηγήσει τον φάκελο στο συρτάρι, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει πλέον αντικείμενο έρευνας, συνεπώς δεν θα έχει οποιαδήποτε συνέπεια.
Σημειώνεται πως αυτή η υπόθεση θεωρείται η πρώτη στα χρονικά, που υπάρχει σωρεία καταγγελιών εναντίον ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, ενώ σημαντικός είναι και ο χρόνος που έγιναν οι καταγγελίες από τα υφιστάμενα μέλη του, που βίωναν ψυχολογικό πόλεμο, καθώς ήταν την εποχή που ξέσπασε το κίνημα MeToo, σε Ελλάδα και Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια της πειθαρχικής έρευνας, κλήθηκε για κατάθεση αριθμός αστυνομικών, με τις καταγγελίες εναντίον του αξιωματικού να ανέρχονται συνολικά στις δώδεκα, από μέλη που συνεργάστηκαν μαζί του, τα οποία έκαναν λόγο για καταπιεστική και εξευτελιστική συμπεριφορά. Πρόκειται για αστυνομικούς από διάφορες βαθμίδες, τόσο γυναίκες όσο και άντρες.
Επίσης, το όλο θέμα σχολιάστηκε και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, η οποία ασχολήθηκε στη συνεδρία της τη Δευτέρα με θέματα ισότητας των φύλων, όπου δόθηκαν παραδείγματα διακρίσεων εις βάρος γυναικών όπως σε θέματα αξιολογήσεων, σεξουαλικής παρενόχλησης και καταπιεστικής συμπεριφοράς από ανωτέρους των γυναικών αυτών, με τους βουλευτές να αναφέρουν μάλιστα πως φαίνεται ότι υπάρχει και συγκάλυψη υποθέσεων για θέματα ισότητας.REPORTER CY