RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ - ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΑΚΟΜΑ & ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΚΛΟΓΩΝ


 Χιλιάδες παραμένουν οι αιτήσεις για προσφυγική χορηγία για αγορά διαμερίσματος ή κατοικίας και για επιδιορθώσεις των προσφυγικών οικιών αυτοστέγασης, με τους αιτούντες να βρίσκονται στο περίμενε για περισσότερο από ένα χρόνο, ώστε να λάβουν την οικονομική βοήθεια που αναμένουν. Μάλιστα, τον τελευταίο μήνα και κάτι περισσότερο ακόμη, δεν έγιναν συνεδρίες για εξετάσεις αιτήσεων με αποτέλεσμα να στοιβαχθούν ακόμη περισσότερες αιτήσεις και ο φόρτος εργασίας για τη νέα χρονιά να είναι μεγαλύτερος, όπως και η καθυστέρηση που πιθανώς να υπάρξει.

Απώτερος στόχος της Υπηρεσίας Μέριμνας, ήταν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να είχε ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων του 2021, οι οποίες είχαν φθάσει σχεδόν τις 2.000, ωστόσο αυτό δεν κατέστη τελικά δυνατόν, κάτι που σημαίνει ότι θα βρισκόμαστε στο 2023 και θα εξετάζονται ακόμη αιτήσεις για επιδόματα του 2021. Πιο συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση εκκρεμούν 1,407 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 688 αφορούν μόνο τη Λευκωσία. Μάλιστα, τον τελευταίο μήνα που δεν έχουν γίνει συνεδρίες, θα εξετάζονταν σχεδόν 700 αιτήσεις για να ολοκληρωθεί και το έτος του 2021, αλλά αυτό δεν επιτεύχθηκε.

Σημειώνεται πως χθες, στην Επιτροπή Προσφύγων εξετάστηκαν δυο Νομοσχέδια που αφορούσαν τη δομή του Υπουργείου Εσωτερικών, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Νίκο Κέττηρο να σημειώνει πως όλη η ευθύνη για την καθυστέρηση που υπάρχει στην εξέταση των αιτήσεων λόγω της εμπλοκής που προέκυψε με την ψήφιση του προϋπολογισμού, ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών. «Όλος αυτός ο κόσμος που αιτήθηκε, είναι στο περίμενε λόγω της πρόχειρης προετοιμασίας που έκανε το Υπουργείο Εσωτερικών».

Όσον αφορά τον φόρτο εργασίας για την εξέταση των αιτήσεων από την Υπηρεσία Μερίμνης και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας, Μαρία Αδαμίδου, έχει εξηγήσει και στο πρόσφατο παρελθόν ότι οι αιτήσεις είναι χιλιάδες και γι' αυτό ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων είναι από οκτώ μέχρι δώδεκα μήνες. «Παλιά όταν γίνονταν επιτροπές, έμπαιναν 80 αιτήσεις, αυτή τη στιγμή σε κάθε συνεδρία έχουμε γύρω στις 200 με 250 αιτήσεις».

Μάλιστα, σε ότι αφορά τη διαδικασία πληρωμής από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, το 2019 με την αναθεώρηση των κριτηρίων, αναθεωρήθηκε και η διαδικασία πληρωμής από τις Επαρχιακές Διοικήσεις και μειώθηκε και ο χρόνος. «Πολλά από τα έγγραφα τα οποία ζητούσε η Υπηρεσία Μέριμνας, πλέον γίνονται αποδεκτά από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, άρα οι Επαρχιακές Διοικήσεις δεν βγαίνουν έξω να εξετάσουν το που βρίσκεται η ανέγερση και αν μπήκε ο ηλεκτρισμός. Θεωρούν ορισμένα θέματα δεδομένα, άρα απλοποιήθηκε και επισπεύθηκε και η πληρωμή των αιτήσεων για την έγκριση από την Υπηρεσία. Αρκετός κόσμος, παίρνει την έγκρισή του, αλλά δεν αντιλαμβάνεται ότι αν δεν πάρει στη μέριμνα την απόδειξη σύνδεσης με την ΑΗΚ, η αίτησή του δεν μπορεί να αποσταλεί στην Επαρχιακή Διοίκηση για πληρωμή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους αριθμούς της Υπηρεσίας Μέριμνας, κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 1.200 αιτήσεις. Επιπρόσθετα, από το 2019 μέχρι το 2022, εξετάστηκαν 9.000 αιτήσεις, ενώ από το 2013 μέχρι το 2022 είναι 18.773 οι αιτήσεις. Μάλιστα, πέρσι και πρόπερσι κατατέθηκαν 1.900 αιτήσεις και το 2021 κατατέθηκαν σχεδόν 2.000 αιτήσεις.

Ακόμη, από το 2016 ο προϋπολογισμός ήταν γύρω στα 24 εκατομμύρια, ενώ αυτή τη στιγμή ο εγκριμένος προϋπολογισμός έφθασε τα 37.8 εκατομμύρια και με πρόσθετες εξοικονομήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, έφθασε τα 50 εκατομμύρια για τα στεγαστικά δάνεια. Αναφορικά με τα ενοίκια, το σύνολο αιτήσεων κάθε χρόνο είναι γύρω στις 4.500 με 5.000 αιτήσεις, αλλά ο χρόνος καθυστέρησης είναι πολύ λίγος, καθώς στους δυο μήνες εξετάζονται οι αιτήσεις των ενοικίων και παραχωρούνται στους αιτούντες.  ΡΕΠΟΡΤΕΡ