Από το Κατράκειο, στην Πειραιώς 260, στην Καλαμάτα, στην μικρή Επίδαυρο, το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, το Ναύπλιο, τη Θεσσαλονίκη
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί μετά την απόφαση ο Δημήτρης Λιγνάδης να αφεθεί ελεύθερος με αναστολή και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει τον κόσμο να εξοργίζεται.
Τελευταία μέρα των συναυλιών του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο Κατράκειο Νίκαιας και το πανό της Επιδαύρου για τον Δημήτρη Λιγνάδη βρέθηκε και πάλι ανάμεσα στους θεατές.
To Twitter «πήρε φωτιά» αμέσως μόλις ξεκίνησαν να ανεβαίνουν οι πρώτες φωτογραφίες και τα σχόλια ήταν άκρως... καυστικά.
Να θυμίσουμε πως η πρώτη παρέμβαση που έγινε γνωστή ήταν στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και ακολούθησε η μικρή Επίδαυρος, το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, το Ναύπλιο, τη Θεσσαλονίκη.
Στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Πρώτη παρέμβαση που έγινε γνωστή ήταν αυτή στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο ξεκίνησε την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια της παράστασης «Triptych: The Missing Door, The Lost Room, The Hidden Floor» της ομάδας «Peeping Tom» από το Βέλγιο αναρτήθηκε πανό για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε αποχωρήσει νωρίτερα από την χώρο της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα, το πανό που αναρτήθηκε, έγραφε στα Αγγλικά: «Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλάκη».
Στην Πειραιώς 260
Στην πρεμιέρα της εξαιρετικής παράστασης «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, με τους Θάνο Λέκκα, Δήμητρα Βλαγκοπούλου και Βασίλη Μαγουλιωτη. Την ανακοίνωση διάβασε στο τέλος της παράστασης, με όλους τους συντελεστές επί σκηνής, ο Βασίλης Μαγουλιωτης. Μαζί ύψωσαν και πανό «Βιαστής Είναι».
Η σκηνή ήταν εξαιρετικά δυνατή και συγκινητική και για τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της. Θυμός και συγκίνηση. Αλλά κυρίως αλληλεγγύη. Αυτό νιώσαμε.
Κανένας από τους επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου δεν ήταν παρών στην πρεμιέρα. Ούτε η καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου, ούτε ο Γενικός Διευθυντής ούτε ο Πρόεδρος, αν και ήταν πρεμιέρα της παράστασης και πάντοτε κάποιος είναι παρόντας.
Δεν είδαμε κανέναν τους... Ίσως ήταν τυχαίο. Ίσως πάλι να μην ήθελαν να «εργαλειοποιήσουν τον πολιτισμό». Ίσως να μην είδαμε και καλά...
Πάντως, παρών ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Γιάννης Μόσχος.
Όπως και να 'χει, η παράσταση είναι το ίδιο πολιτική και δυνατή με το κείμενο που διαβάστηκε και οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) μοιραστήκαμε το ίδιο συναίσθημα.
«Πρωταγωνιστής και στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων» ο Λιγνάδης
Το κείμενο του ΣΕΗ διαβάστηκε χθες και πριν την έναρξη της παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα, με το κοινό επίσης να ξεσπά σε χειροκροτήματα.
Το ίδιο έγινε στην Επίδαυρο, στο Ναύπλιο, στη Θεσσαλονίκη ... reporter