Δριμύ κατηγορώ στην υπουργό Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, εξαπέλυσε και η πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας των Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων, αναφορικά με την σύσκεψη που πραγματοποίησε για νομοθεσία με την ηλεκτρονική παρακολούθηση (βραχιόλι) σε υπόδικους και κατάδικους, χωρίς να καλέσει τόσο το Σύνδεσμο όσο και τη Διεύθυνση των Φυλακών, καθώς και για τις εξαιρέσεις που προωθεί, προκαλώντας αντιδράσεις, με την Άννα Αντωνίου να ενημερώνει βουλευτές αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στη σύσκεψη, η οποία έλαβε χώρα μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής που απέστειλε ο δικηγόρος τους Συνδέσμους Αλέξανδρος Κληρίδης προς την Βουλή, αφήνοντας αιχμές για ολιγωρία από πλευράς υπουργού, συμμετείχε η Στέφη Δράκου, η Επίτροπος Νομοθεσίας αλλά και η Αστυνομία, με την κ. Αντωνία να κάνει λόγο για «σύσκεψη πίσω από κλειστές πόρτες και κουρτίνες από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα για την κατάσταση στις φυλακές».
Σε δηλώσεις της στον REPORTER, η πρόεδρος του Συνδέσμου, εμφανίστηκε έντονη και εξαπέλυσε πυρά κατά της Στέφης Δράκου, αναφέροντας πως «δεν ήξερα πως θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Να κάθονται πίσω από κλειστές πόρτες και να αποφασίζουν, χωρίς να καλέσουν ούτε τη Διεύθυνση των Φυλακών, ούτε εμάς. Δεν είναι σε θέση αυτοί να κρίνουν το μέλλον των φυλακισμένων. Για αυτούς, η δουλειά τους τελειώνει την μέρα που τους συλλαμβάνουν. Από εκεί και πέρα δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας και την κάλεσαν σε σύσκεψη. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυρία υπουργός φιμώνει τη Διεύθυνση. Είναι η δεύτερη φορά, σε σημείο που εμφάνιση της είναι απαραίτητη. Το έκανε και στην Βουλή που συζητήθηκε το θέμα και της έκαναν παρατήρηση».
Η κ. Αντωνίου ανέφερε πως τα άτομα που συμμετείχαν στη σύσκεψη δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τα προβλήματα του υπερπληθυσμού και ποια η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές, υποδεικνύοντας πως οι κρατούμενοι είναι στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες, τονίζοντας πως ο κάθε κρατούμενος στοιχίζει περίπου 100 ευρώ την ημέρα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα, όπως είναι το βραχιόλι, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση.
«Έχουν τόσα πολλά λεφτά να δίνουν που δεν τους νοιάζει να αξιοποιήσουν εναλλακτικά μέτρα, όπως το βραχιόλι; Γιατί τότε αγοράσαν βραχιόλια; Τα έκαναν για να τα διαθέσουν. Τώρα τι άλλαξε;», διερωτήθηκε η κ. Αντωνίου, τονίζοντας πως στις φυλακές υπάρχουν δεκάδες υπόδικοι αλλά και κατάδικοι για μικροαδικήματα, όπως και για ανεξόφλητα εντάλματα, για τους οποίους θα μπορούσε να εφαρμοστεί το μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης.
«Γιατί δεν μας κάλεσε στη σύσκεψη να την ενημερώσουμε να ξέρει; Είμαστε οι μόνοι που προσφέρουμε βοήθεια στους φυλακισμένους και τους αποφυλακισθέντες. Να τους βρούμε δουλειά, στέγη… Κάνουμε έργο αλλά εμάς δεν μας ενδιαφέρει να τα βγάζουμε προς τα έξω για να μας πούνε μπράβο. Δεν τα κάνουμε για να μας πούνε μπράβο. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο και το θέλω και εγώ γιατί είμαι μάνα και βιώνω καθημερινά τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων. Γιατί δεν κάλεσαν την Διεύθυνση; Να σας πω εγώ. Γιατί δεν θα ήταν η ίδια η γνώμη της με τους υπόλοιπους. Η Διεύθυνση όμως ξέρει και αυτοί βιώνει τα προβλήματα. Τι ήθελαν; Να τα κανονίσουν μόνοι τους; Νομίζουν πως μπορούν να τα περάσουν αθόρυβα όπως τα θέλουν αυτοί; Δεν πρόκειται, δεν θα τους περάσει».
Επιπρόσθετα, η κ. Αντωνίου θέλησε να τονίσει πως ο υπερπληθυσμός φέρνει καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού τα προβλήματα είναι αλυσιδωτά ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, τονίζοντας πως το μέτρο με το βραχιόλι είναι μια από τις λύσεις για αποσυμφόρηση.
Αναφορικά με τις εξαιρέσεις που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο ανέτρεψε την πρόταση της προηγούμενης υπουργού όπως μην υπάρχουν εξαιρέσεις και η απόφαση να είναι του Δικαστηρίου το οποίο εξετάζει τα δεδομένα ενώπιον του προτού αποφασίσει για την κράτηση ή την ποινή ενός κατηγορούμενου, η πρόεδρος του Συνδέσμου ήταν ιδιαίτερα έντονη, κάνοντας λόγο για θέατρο του παραλόγου, ενώ την ίδια ώρα θέλησε να τονίσει πως ανέστειλαν μεγάλες ποινές προσώπων που καταδικάστηκαν σε αρκετά χρόνια φυλάκιση.
«Σου λένε να εξαιρεθούν τα αδικήματα για ναρκωτικά στο μέτρο και ότι είναι έμποροι… Μα ποιοι είναι οι έμποροι; Να πάμε στη φυλακή και από τους 800 να μας πούνε ποιοι είναι οι έμποροι. Που οι περισσότεροι που είναι μέσα δεν έχουν να φάνε και μεταφέραν ναρκωτικά για 1000 και 1200 ευρώ. Έμπορους εσείς τους κάνατε. Να πάμε μέσα και να μας δείξουν τους εμπόρους. Οι έμποροι είναι έξω. Κάποιοι μάλιστα έδωσαν άλλους και για αυτό τους έβγαλαν από τις φυλακές γιατί είναι υπό προστασία και μετά τους αναστέλλουν τις ποινές τους. Βρίσκονται άτομα μέσα που έκλεψαν μερικές χιλιάδες, δεν είναι όμως μέσα αυτοί που έκλεψαν εκατομμύρια από τον κόσμο. Θέλουμε και αυτούς που έκλεψαν εκατομμύρια να μπουν μέσα. Και να μην κρατά η Εισαγγελία δύο μέτρα και δύο σταθμά. Για αυτό ίσως δεν καλέσαν τον Σύνδεσμο στη σύσκεψη. Γιατί αν μιλήσει, δεν θα τους αρέσει».
Η κ. Αντωνία ανέφερε πως επικοινώνησε με διάφορους βουλευτές και αναμένεται να έχει επαφές και με διάφορα κόμματα, ενώ θα ενημερωθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στέλνοντας τέλος το μήνυμα πως «δεν θα επιτρέψουμε να πάρουν τις φυλακές 200 χρόνια πίσω, επειδή θέλει η υπουργός». ΡΕΠΟΡΤΕΡ