Διαχρονικά και άλυτα φαίνεται να παραμένουν τα προβλήματα που ταλανίζουν τους γεωργούς εργοδότες σχετικά με την εξεύρεση εργατών, κυρίως αλλοδαπών, αφού όπως παρατηρήθηκε εργάτες από τρίτες χώρες, εγκαταλείπουν τους εργοδότες τους και ζητούν στη συνέχεια πολιτικό άσυλο, αφήνοντας τους γεωργούς εκτεθειμένους χωρίς βοήθεια στις καλλιέργειες τους. Σε άλλες περιπτώσεις μάλιστα, μόλις αφιχθούν στην Κύπρο φεύγουν με άλλα πρόσωπα από το αεροδρόμιο, χωρίς να προλάβει να τους δει καν ο εργοδότης τους, ενώ σε άλλα περιστατικά, οι ίδιοι οι εργάτες απειλούν τους γεωργούς για ένα χαρτί, διαφορετικά τους κάνουν ζημιές.
Τα όσα καταγγέλλει ο Γενικός Γραμματέας της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου, Χρίστος Παπαπέτρου μέσω του REPORTER, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η κατάσταση φαίνεται να έφθασε στο απροχώρητο και είναι κάτι μάλιστα που πρόκειται να συζητηθεί και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, για να βρεθεί η χρυσή τομή στο πρόβλημα που ταλανίζει μεγάλη μερίδα γεωργών. «Το πρόβλημα σχετικά με την εργοδότηση των αλλοδαπών εργατών στη γεωργία, είναι διαχρονικό και μεγάλο. Εδώ και αρκετά χρόνια ο αγροτικός κόσμος υποφέρει και ιδιαίτερα όσοι εργοδοτούν αλλοδαπούς, μετά από έγκριση άδειας από το τμήμα εργασίας και έκδοση των κατάλληλων χαρτιών στον κάθε γεωργό, για να μπορέσει να φέρει εργάτες από τρίτες χώρες».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρου, υπάρχουν συγκεκριμένα τρεις περιπτώσεις που γίνονται με τους αλλοδαπούς εργάτες και φέρνουν σε δύσκολη θέση τους ίδιους τους γεωργούς. «Στη μια περίπτωση μπορεί να εργάζονται κανονικά οι εργάτες και μετά να εξαφανίζονται και να αλλάζουν κλάδο παράνομα. Δυστυχώς, κανένας δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής αυτό το πράγμα».
Στη δεύτερη περίπτωση, «πιθανόν να μην καταφέρει να τους γνωρίσει καν ο εργοδότης τους, γιατί τους πιάνει άλλος από το αεροδρόμιο όταν φθάσουν και εξαφανίζονται και ούτε καν επισκέπτονται τον χώρο εργασίας τους. Ενώ τους περιμένει στο αεροδρόμιο ο εργοδότης τους ο γεωργός, αυτοί καταλήγουν σε άλλον που τους περιμένει και χάνονται».
Η τρίτη περίπτωση , εξηγεί ο κ. Παπαπέτρου, «είναι αυτοί που πιέζουν τους γεωργούς να τους δώσουν release (δικαίωμα να εργοδοτηθούν σε άλλο εργοδότη) και αν δεν τους δώσουν, παίρνουν άλλα μέτρα εις βάρος του γεωργού οι ίδιοι και πάνε και τους καταγγέλλουν για άλλα πράγματα. Πήγαν και τους έκαναν μέχρι και ζημιές τους γεωργούς επειδή δεν τους έδωσαν το συγκεκριμένο χαρτί. Επειδή δεν εφαρμόζεται σωστά ο Νόμος, οι αλλοδαποί εκμεταλλεύονται τον Νόμο, με αποτέλεσμα να αποβαίνει σε βάρος του νόμιμου εργοδότη. Κανονικά βάσει του Νόμου, απαγορεύεται να εργοδοτηθεί σε άλλο τομέα αυτός που έρχεται για τον τομέα της γεωργίας».
Παράλληλα, υπάρχει και η μερίδα αλλοδαπών εργατών που μπορεί να μην πάνε στην παρανομία, αλλά φεύγουν και πάνε και ζητούν πολιτικό άσυλο. «Εμείς διερωτόμαστε στα τόσα χρόνια, εάν όσοι έρχονται νόμιμα από τη χώρα τους, πώς δικαιολογείται η Κυβέρνηση να παραλαμβάνει αιτήσεις για πολιτικούς πρόσφυγες; Δεν είναι μετανάστες, ούτε λαθρομετανάστες, ούτε έφυγαν εξαιτίας πολιτικής διαταραχή, είτε πολέμου της χώρας τους, που να δικαιολογεί ότι πρέπει να τους δώσει κάποια χώρα πολιτικό άσυλο. Εμείς, επειδή δεχόμαστε τις αιτήσεις τους και επειδή μπορεί να περάσει αρκετός καιρός για να εξεταστούν, αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν στην παρανομία. Πολλοί από αυτούς παίρνουν και επιδόματα και πάνε και δουλεύουν και παράλληλα παράνομα».
Δυστυχώς, σημείωσε ο κ. Παπαπέτρου, φαίνεται και εκ μέρους της Αστυνομίας ότι υπάρχει αδυναμία και «εκείνο που αντιλαμβανόμαστε, είναι ότι δεν πάει να τους πιάσει γιατί δεν έχουν απλά τόπο να τους βάλουν. Είναι τόσοι πολλοί, που δεν υπάρχει πλέον χώρος. Σήμερα επιδεινώθηκε αυτή η κατάσταση, λόγω και των αυξημένων δουλειών που έχουν οι υπηρεσίες με το θέμα των μεταναστών».
«Γεωργοί ενημερώνουν την Αστυνομία για αλλοδαπούς, αλλά δεν πάει να τους βρει…»
Έλεγχο στη δημόσια υπηρεσία, ζητά από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, ο οποίος όπως ανέφερε στον REPORTER, «όλα τα τμήματα που επισκεπτόμαστε δηλώνουν υποστελέχωση. Εάν το τμήμα επιθεώρησης εργασίας για παράδειγμα, έχει δέκα υπαλλήλους για να καλύψει την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και Λάρνακα, είναι εφικτό αυτό;».
Σύμφωνα με τα όσα έχει ενώπιον του ο κ. Γαβριήλ, σημείωσε ότι «έχουμε καταγγελίες από γεωργούς ότι ενώ ενημερώνουν την Αστυνομία ότι ο τάδε αλλοδαπός που εργαζόταν κοντά μου είναι στο τάδε σπίτι που μένει και στην τάδε οδό, δεν πάει η Αστυνομία να τον βρει».
Μάλιστα, το πιο σημαντικό ζήτημα που έθιξε ο πρόεδρος της Επιτροπής, είναι ότι υπάρχουν και εργοδότες που δεν είναι σωστοί, «αλλά θέλω να πιστεύω ότι είναι εξαιρέσεις. Ένα μερίδιο ευθύνης όμως, φέρει και η Αστυνομία, η οποία αν αυξήσει τους ελέγχους και αυξηθούν οι ποινές την ίδια ώρα για την παράνομη εργοδότηση, θα είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση».
Αυτό που αναμένει η Επιτροπή Γεωργίας, είναι τις ενέργειες που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και πιο συγκεκριμένα τα τέσσερα υπουργεία (υπ. Γεωργίας, υπ. Εσωτερικών, υπ. Εργασίας, υπ. Δικαιοσύνης), γιατί το πρόβλημα επιδεινώνεται όσο περνά ο χρόνος, αντί να μειώνεται. REPORTER CY