RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

ΧΙΟΝΙΑ ΧΙΟΝΙΑ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΒΡΟΧΕΣ - Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

 


Σάββατο 22 Ιανουαρίου ώρα 10:00

Τοπικές βροχές και χιόνια 

Αυξημένες νεφώσεις στο δυτικό τμήμα της Κύπρου με τοπικές βροχές όπως παρατηρείται στο ραντάρ με χιονόπτωση στο Τρόοδος.

Από το μεσημέρι και μετά σε περισσότερες περιοχές βροχές με χιόνια στο Τρόοδος.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Αυλώνας ψυχρού έως πολύ ψυχρού ρεύματος αέρα πολικής προέλευσης απλώνεται προς τον Ελλαδικό χώρο μέχρι αύριο Σάββατο ενώ την Κυριακή απλώνεται στην περιοχή μας με αισθητή πτώση θερμοκρασίας και τσουχτερό κρύο λόγω ενισχυμένου ρεύματος αέρα. Σε συνδυασμό με χαμηλό βαρομετρικό το οποίο συνοδεύεται από θερμό και ψυχρό μέτωπο αναμένονται βροχές, τοπικές καταιγίδες που μέσα από καταιγίδα θα παρατηρείται και χαλαζόπτωση με ηλεκτρικές εκκενώσεις και χιόνια.


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται καθημερινή σταδιακή ενίσχυση των ανέμων με αποκορύφωμα την Κυριακή που θα είναι ισχυρό το ρεύμα αέρα για αυτό να είσαστε προσεχτικοί. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο μέχρι και Σάββατο λόγω έλευσης θερμού μετώπου ενώ Κυριακή με την έλευση του ψυχρού μετώπου σε αισθητή πτώση και περαιτέρω πτώση την Δευτέρα όπου και θα επικρατεί ψυχρός καιρός με τσουχτερό κρύο.


Περισσότερες ποσότητες φαινομένων αναμένονται στα δυτικά-επαρχία Πάφου, νότια-επαρχία Λεμεσού και ορεινά σε σχέση με το υπόλοιπο νησί λόγω και ορογραφικών βροχών αφού το νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα θα χτυπά στην οροσειρά και θα ευνοεί αρκετές ποσότητες στα δυτικά-νοτιοδυτικά ημιορεινά και ορεινά.


Την Δευτέρα 24/1 λίγα τοπικά φαινόμενα βροχής-χιονιού ενώ νέα διαταραχή έρχεται από Τρίτη 25 και Τετάρτη 26/1 με χαμηλό βαρομετρικό να μας επηρεάζει με βροχές και χιόνια με τα χιόνια να επηρεάζουν ορεινά και ημιορεινά πέραν των 300-400 μέτρων και θέλω να πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα βράδυ Τρίτης προς Τετάρτη(ίσως και Κυριακή βράδυ) θα το δούμε το τιμημένο και πιο χαμηλά από ημιορεινές περιοχές προς περιοχές εσωτερικού.


Ο χειμώνας είναι εδώ και παραμένει μέχρι και τέλος Ιανουαρίου με πάρα πολλές βροχές και πάρα πολλά χιόνια, με χαμηλές θερμοκρασίες.


Αρκετές ποσότητες βροχής και χιονιού τις επόμενες ημέρες με τα χιόνια να είναι αρκετά σε ορεινές περιοχές και προς ημιορεινές.


Σάββατο 22 Ιανουαρίου

Εκτείνεται περισσότερο το ψυχρό έως πολύ ψυχρό ρεύμα αέρα προς τον Ελλαδικό χώρο με το χαμηλό βαρομετρικό να κινείται ανατολικά βόρεια της Κύπρου με αποτέλεσμα η περιοχή μας να είναι κάτω από άστατο καιρικό σκηνικό.


Δροσερό ρεύμα αέρα θα επηρεάζει την περιοχή μας με την θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Άστατος καιρός με βροχές, καταιγίδες και χιόνια κατά περιόδους. Ξεκινούμε τοπικά ξημερώματα με πρωινές ώρες στα δυτικά και νότια με τα χιόνια πέραν των 1300 μέτρων αφού ακόμα παρατηρείται ελαφρώς ψυχρό ρεύμα αέρα. Από το μεσημέρι προς απόγευμα αλλά και βραδινές ώρες πιο εκτεταμένα τα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές με τα χιόνια πέραν των 1500 μέτρων. Τοπικές περιορισμένες καταιγίδες με κάποιο ενδεχόμενο χαλαζόπτωσης μικρού μεγέθους.


Μια μικρή παύση με τοπικά φαινόμενα βραδινές ώρες ενώ κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες πέρασμα ψυχρού μετώπου με βροχές σε αρκετές περιοχές του νησιού με τα χιόνια πέραν των 1200 μέτρων με συνεχή πτώση προς τα ξημερώματα Κυριακής. Ενδεχομένως πιο έντονα με πιο εκτεταμένες καταιγίδες στα δυτικά και νότια σε σχέση με το μεσημέρι προς απόγευμα με χαλαζόπτωση μικρού μεγέθους και ηλεκτρικές εκκενώσεις.


Μέγιστες θερμοκρασίες 15-17 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 16-17 βαθμούς στα παράλια. Στα ορεινά από 0 έως 7 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου και έως 12-13 βαθμούς στα ημιορεινά. Ελάχιστες 1-2 βαθμούς στο εσωτερικό με τοπικό παγετό και 4-7 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Στα ορεινά μείον 3 έως 1 βαθμούς με παγετό στα ορεινά και τοπικά προς ημιορεινά.




Νότιο-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 3 έως 4 και έως 5 μποφόρ τοπικά στα παραθαλάσσια. Προς βραδινές ώρες με την προσέγγιση του ψυχρού μετώπου σταδιακή ενίσχυση των ανέμων.


 


Κυριακή 23 Ιανουαρίου

Ψυχρό έως πολύ ψυχρό ρεύμα αέρα θα επηρεάζει την περιοχή μας με την θερμοκρασία σε αισθητή πτώση. Το χαμηλό βαρομετρικό κινείται ανατολικά-βορειοανατολικά με το καιρικό μας σκηνικό να είναι μερικώς άστατο με τοπικά φαινόμενα βροχής-χιονιού με τα χιόνια πέραν των 800 μέτρων πρωινές ώρες, πέραν των 500 μέτρων μεσημεριανές ώρες και πέραν των 300 μέτρων βραδινές ώρες και αν τα καταφέρει και πιο χαμηλά προς πεδινά. Αυτά είναι τα υψόμετρα αλλά τα φαινόμενα θα είναι τοπικά χωρίς να επηρεάζονται όλες οι περιοχές του νησιού.


Μέγιστες θερμοκρασίες 11-12 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 13-14 βαθμούς στα παράλια. Στα ορεινά από μείον 4 έως 4 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου και έως 7-9 βαθμούς στα ημιορεινά.


Ισχυρό Δυτικό-Βορειοδυτικό ψυχρό ρεύμα αέρα 4 έως 5 και έως 6-7 μποφόρ στα παραθαλάσσια και έως 8 μποφόρ στα ψηλά ορεινά. Ριπές ανέμων από 7 έως 9 μποφόρ. Λόγω των ισχυρών ανέμων η αισθητή θεμροκρασία θα είναι πιο κάτω από ότι θα αναγράφεται στα θερμόμετρα με τον καιρό να είναι ψυχρός.


Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.