RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ LOCKDOWN - ΟΣΟ ΑΡΓΟΥΝ ΤΟΣΟ ΘΑ "ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ"


 Μπορεί να πέρασε μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων, ωστόσο, η πορεία της Όμικρον σε άλλες χώρες, καθώς και οι εκτιμήσεις πως θα επικρατήσει στην Κύπρο τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναγκάζει τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν έτοιμο πλάνο.  


Στο Υπουργείο Υγείας, γίνονται ασκήσεις επί χάρτου με όλα τα σενάρια στο τραπέζι, ενώ τα νοσοκομεία, που έχουν πολύ συγκεκριμένα όρια, ετοιμάζονται για περισσότερες ροές ασθενών με covid. Η πιο μεγάλη αγωνία, είναι μήπως επικρατήσει η Όμικρον και εκτοξευθούν οι αριθμοί των κρουσμάτων, πριν το τέλος του χρόνου, κάτι που ενδεχομένως να αναγκάσει την Κυβέρνηση να λάβει νέες αποφάσεις για μέτρα. Πάντως, κάποια μαθηματικά μοντέλα, δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το 50% των νέα κρουσμάτων, θα οφείλονται στην Όμικρον.


«Φαίνεται ότι η Όμικρον κερδίζει έδαφος και ενδεχομένως να κερδίσει πλήρως έναντι της Δέλτα. Θα συνυπάρξουν για λίγο καιρό και εάν είναι όντως, ακόμα και λίγο πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, σιγά σιγά θα την εκτοπίσει πλήρως», ανέφερε στον REPORTER ο Κωνσταντίνος Δέλτα, Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, υποδεικνύοντας ότι η κατάσταση με την νέα μετάλλαξη, μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη.  


Η Όμικρον, όπως δείχνουν οι τελευταίες μελέτες, αλλά είναι κάτι που θα διαπιστωθεί «στο πεδίο της μάχης», από τα πραγματικά δεδομένα δηλαδή, δεν είναι τόσο αθώα όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.



«Στην αρχή, όταν πρωτοεμφανίστηκε υπήρχε μία εύλογη, τότε υποψία πως μπορεί να ήταν λιγότερο νοσογόνος, κάτι που ήταν ελπιδοφόρο. Όμως κάποιοι από εμάς, είχαμε εκφράσει την επιφύλαξη ότι πρέπει να περιμένουμε. Φαίνεται ότι τα νέα δεδομένα που έρχονται συνηγορούν στο ότι ίσως δεν είναι λιγότερο νοσογόνος η Όμικρον. Αυτό το λέμε και πάλι με επιφύλαξη, αλλά είναι καλό να περιμένουμε να έρθουν μεγαλύτερες μελέτες στους σωστούς πληθυσμούς και στις σωστές ηλικίες και ομάδες ασθενών, για να διαφανεί εάν είναι στέλεχος που προκαλεί πιο σοβαρή κλινική εικόνα».


«Δεν θα εκπλαγώ εάν πλησιάσουν τις δύο χιλιάδες τα κρούσματα»


Ο Καθηγητής Δέλτας, σημείωσε ακόμα πως αν η Όμικρον είναι όντως πιο μεταδοτική και προκαλεί την ίδια σοβαρή νόσηση με την Δέλτα, τότε «μπορεί να μας οδηγήσει ξανά σε κάποιο lockdown».


«Το απεύχομαι, αλλά βλέπετε τι έχει γίνει ήδη σε άλλες χώρες», υπέδειξε, τονίζοντας πως σε αυτό το στάδιο είναι παρακινδυνευμένο να γίνονται προβλέψεις.


«Μετά το καλοκαίρι ξεκινήσαμε με ένα πολύ, χαμηλό αριθμό περιστατικών και σιγά σιγά φτάσαμε πέραν των 800. Επειδή είναι πολύ σταδιακή αυτή η αύξηση, όπως και το ποσοστό θετικότητας, έχουμε συνηθίσει τους αυξημένους αριθμούς. Είναι, όμως, επικίνδυνα τα πράγματα και εάν συνεχίσουν έτσι, δεν θα εκπλαγώ καθόλου εάν ξεπεράσουν τα 1000 και πλησιάσουν τις 2000 τα κρούσματα. Προφανώς και δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί και είναι γι’ αυτό που λαμβάνονται τα μέτρα. Τα μέτρα που λαμβάνονται, όμως, πρέπει να εφαρμοστούν με αυστηρή πειθαρχία και πρέπει να αναγάγουμε αυτή την ιστορία σε προσωπική υπόθεση».


Ερωτηθείς εάν θα έπρεπε να εφαρμοστούν πιο πολλά μέτρα από αυτά που ήδη ανακοινώθηκαν, ο κ. Δέλτας ανέφερε πως οι επιστήμονες της ΣΕΕ έδωσαν εισηγήσεις, στη βάση των δεδομένων που έχουν ενώπιόν τους. 


«Τα μέτρα είναι ήδη αυστηρά. Πόσο ποιο αυστηρά μπορούν να γίνουν; Μόνο το lockdown υπόσχεται ότι θα ρίξει, πιο άμεσα και αποτελεσματικά τους αριθμούς των κρουσμάτων. Ενόσω συνεχίζουμε να κυκλοφορούμε τα κρούσματα θα αυξάνονται», σημείωσε. 


«Πρέπει να εφαρμόσουμε την αγάπη ανάποδα»


Τόσο οι επιστήμονες, όσο και το Υπουργείο Υγείας, μέσω απανωτών εκκλήσεων συνεχίζουν να καλούν τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναθροίσεις τους μέσα στις γιορτές.


«Το πόσοι θα συναθροιστούμε στο σπίτι τις ημέρες των γιορτών, το πόσο θα προσέξουμε θα παίξει ρόλο. Ξέρετε όταν έχουμε να κάνουμε με δικούς μας ανθρώπους, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τους δικούς μας, τους στενούς μας φίλους, νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να κολλήσουμε από αυτούς. Δεν είναι έτσι, όμως. Από υπέρμετρη αγάπη πρέπει να προσέξουμε, να μην αγκαλιαζόμαστε και να μην φιλιόμαστε όπως το κάναμε πριν. Αυτός είναι ο κανόνας. Δεν θα φιληθούμε και δεν θα αγκαλιαστούμε από αγάπη, όχι το ανάποδο».


Σ’ ότι αφορά τα ρεβεγιόν και τα γιορτινά τραπέζια, ο κ. Δέλτας, ανέφερε πως πρέπει να εφαρμοστούν κανόνες κοινής λογικής.


«Πρέπει να έχουμε απόσταση ο ένας από τον άλλο και όταν μιλάμε σε κοντινή απόσταση, να φοράμε τη μάσκα μας. Επίσης σημαντικοί είναι και οι κανόνες υγιεινής, δεν πρέπει να τους υποτιμούμε. Ο τρόπος που πλενόμαστε, η χρήση του αντισηπτικού, η χρήση των γαντιών όταν γίνεται σερβίρισμα από μπουφέ είναι σημαντικά. Αυτοί είναι κανόνες κοινής λογικής, είναι ο μόνος τρόπος και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε και εμείς και οι γύρω μας. Δεν θέλουμε να σκοτώσουμε το πνεύμα των γιορτών, ωστόσο είναι μία περίπτωση όπως και πέρσι, που υποδηλοί πως πρέπει να εφαρμόσουμε την αγάπη ανάποδα. Αγάπη σημαίνει κρατάμε απόσταση, αγάπη σημαίνει αποφεύγουμε τα σφιχταγκάλιάσματα και τα φιλιά» REPORTER CY